Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Данъкът за дарени храни ще отпадне

Понеделник, 18 Юли 2016 / Общество
1085
  • По-евтино е да унищожиш, отколкото да подариш

Сега производителите и търговците предпочитат да унищожават стоки, вместо да ги дават на социално слаби хора

 

Възможно е даренията на храни да се освободят от ДДС от следващата година, ако се намери механизъм срещу злоупотреби от страна на производителите и търговците на такива стоки. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след среща с омбудсмана Мая Манолова и браншови организации, които от години предлагат премахване на данъка върху подобни дарения.

Прчината е, че всяка година се унищожават над 670 хил. тона храни, а в същото време 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност. Но фирмите предпочитат да изхвърлят храната, която не могат да продадат, защото таксата за унищожаването на месо например, е по-ниска от данъка, който производителите трябва да платят, ако го предоставят на социално слаби хора. По сегашния закон, ако се бракува храна, може да не се начислява ДДС за нея, но ако се дарява - данъкът трябва да се плати. За 1 тон месо таксата за екарисаж е 190 лева, а ако то бъде дарено, ДДС е 800 лева. 

Според Горанов преди да се формулира предложението за промяна, трябва да се направи "дизайн“ на схемата за дарения и така да се определят получателите на тези дарения, че да няма възможност процентът, който ще се реши да бъде освободен от ДДС при дарения, да се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни“. Това трябвало да се определи в Закона за храните. „В противен случай, ако се допусне съвсем свободно дарение да се извършва от търговец към търговец или въобще в търговския оборот да няма ограничения, е възможно да се реализира тази притеснителна хипотеза зад даренията да се крият търговски сделки, освободени от ДДС“, смята финансовият министър.

 

 

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че е необходимо производителите на храни да бъдат стимулирани да даряват излишната продукция, но е „необходимо, разбира се, да има сериозни механизми за контрол“. Тя уточни, че заедно с Министерството на земеделието и храните и производителите на храни са поели ангажимент да работят до края на месец юли по текстовете, с които ще се направят необходимите промени в Закона за храните, след което ще ги представят на Министерството на финансите, за да бъдат анализирани и взети предвид при изготвянето на бюджета за 2017 година.

Според изнесените от нея данни, в момента даряваните храни са на стойност между 800 хиляди и един милион лева годишно, а в натура - между 270 и 300 тона, но облекчаването на фирмите при дарителството ще превърне този процес в ежедневие, от което ще печелят всички.

Мисля, че говорим на един език какво се изисква, за да можем да ограничим потенциални рискове за фиска“, каза Владислав Горанов и допълни, че ако не се допускат злоупотреби, негативният ефект за бюджета би трябвало да е поносим.

За отпадането на ДДС върху храните се говори от години. Има и внесено предложене за промени в закона за ДДС от депутати от РБ, но то още не е разгледано от парламента.

 

Вижте още:

Защо за хотелите може, а за здравето не?

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, дарения, ДДС, финансов министър, омбудсман

Street of Art

Тестостерон срещу множествената склероза

Вторник, 30 Януари 2018 / Хранене и Здраве
Учените установили, че той предизвиква реакция в определен вид имунни клетки, като ги кара да произведат молекула със защитни функции   В рамките на експерименти с мишки учени идентифицираха молекула, чието производство е свързано с мъжкия хормон тестостерон, който изглежда осигурява з [...]

Българската рокендрол банда DAILY NOISE CLUB ще свири на концерта на LORD BISHOP ROCKS в София

Събота, 05 Август 2017 / Под прожектора
Концертът е в София на 6 септември   Българската рокендрол банда Daily noise club и немската стоунър рок банда Audiofolf са специалните гости на концерта на американските рокери Lord Bishop Rocks в София на 6 септември 2017г. в Club Live & Loud, съобщиха организаторите IcreativeEven [...]