Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Действайте локално, мислете глобално

Вторник, 04 Юли 2017 / Общество
474
  • БГНЕС

В момента в Асеновград има набрана енергия – тя трябва да се използва, но контролирано и насочено, казва живеещият в града Иво Величков

 

Не искаме нищо друго освен сигурно и спокойно бъдеще в нашия град за всички българи, турци и роми, които искат да спазват законите на страната и да живеят помежду си в мир и приятелство. Който не иска да споделя тези ценности, няма място между нас - заразата трябва да се изолира! Всяко нещо, което може да се случи в Асеновград, е възможно да се случи и навсякъде в страната ни. Това пише в отворено писмо до кмета на Асеновград д-р Емил Караиванов Иво Величков, жител на града, психолог и човек с активна гражданска позиция. Междувременно стана ясно, че хората от града нямат намерение да се отказват от протестите и ще поискат разрешение от общината, за да продължат да излизат на площада и да отправят исканията си. Набраната енергия от протеста трябва да се използва за решаване на проблемите с интеграцията в цялата страна, казва Иво Величков.

 

 

Публикуваме цялото писмо:

Г-н Кмете,

(обръщам се по този начин, въпреки че се познаваме лично и неформално, тъй като имам уважение не точно към институциите, колкото към отговорността, с която сте натоварен, бидейки на този пост.)

Пиша Ви във връзка с актуалната ситуация в града ни, който обичам безрезервно. Ще бъда кратък и конструктивен – смятам, че тази динамична ситуация предлага реален шанс за промяна в града ни и начина, по който тече животът ни тук. Промяната е неизбежна и единственият въпрос е коя от ценностните системи ще победи. В единия случай печелим всички, в другия – всички губим. Няма нужда да описвам защо примитивният и престъпен манталитет, пропит и в политическото поведение у нас обрича цялото ни общество на сигурна гибел. Инициативите, които обявихте за решение на проблема (кръглата маса, обещаните действия срещу незаконното строителство, новодошлите пришълци в кв. „Лозница” и т.н.) са правилна посока, разбира се, но са безсмислени, ако не бъдат изпълнени реално в пълният им необходим обхват. Временното потушаване на енергията на недоволството на хората ще изригне много по-силно при следващо разочарование. Затова и имитацията на мерки не е решение вече. От друга страна не бива да се позволява да се търси решение извън закона – срещу нас като граждани на тази страна и този прекрасен град са държавата, политиците, партиите, полицията, жандармерията, разни НПО, медиите и цял един контингент, заграбващ труда ни и унищожаващ начина ни живот. На наша страна е единствено закона, а оттам и правото. Ако не си давате сметка, на наша страна е и силата и бентът на миролюбието вече едва я удържа. Не е наша работа да прилагаме закона и чрез него да респектираме престъпността – това е ваша работа! Нашата работа е да накараме вас (всички държавни и обществени служители) да си свършите вашата работа, за която ви плащаме. Затова и вземането на каквито и да е решения, проследяването на ефективното им изпълнение, както и отчет за свършеното е немислимо без участието и постоянното присъствие на представители на градската общественост, необременени с каквито и да е политически ангажименти и свободни от политически амбиции. Единствената опция отсега нататък е всичко да се случва пряко и открито пред хората – ако трябва и на площада, за да могат всички да виждат и чуват, а и вие да чувате гласа и желанията на народа. И да се съобразявате с него! Защото ние не вярваме на тези, които седят в залите по общините и в парламента! Не вярваме, че са наши представители! Не вярваме на това, което ни казвате, а на това, което виждаме по улиците на града ни. И няма как да ни убедите вече в каквото и да е!

Защото за тази една седмица нито един, нито един от вас не се присъедини към нас! Вие стояхте отсреща – срещу нас! Никой от вас не ни защити в медиите, които внушават, че сме примитивна пияна тълпа, която реве расистки лозунги. Никой не се опита дори да ни обясни защо толкова мащабни силови структури са мобилизирани срещу нас, при положение че мнозинството сред нас са жени и малки деца. Никой не ни даде информация какво се случва в частите на града ни, до които нямахме достъп. Или нямате реална представа за ситуацията, или нямата идея как да я решите, или умишлено не искате да я решите, или не ви позволяват да я решите. И в четирите случая не можем да разчитаме на вас, но това не означава, че имаме опцията да се предадем – това е опция точно толкова, колкото е опция да предложим децата си в жертва на създадената от държавата престъпност. Наивно е да очаквате, че тази енергия ще си изтлее без последствия. И за да не е празнодумство всичко това искам да Ви подскажа един вариант на поведение: елате Вие при нас – не чакайте ние да идваме при Вас. Това е правилното поведение. Елате, ние ще се погрижим да няма елементарни провокации – Вие само организирайте срещата така, че да можем да водим смислен диалог. Нека уточним заедно необходимите мерки на местно ниво, нека направим заедно план за изпълнението им, нека обсъдим заедно възможните трудности, заедно да решим как прозрачно да бъде отчетено всичко пред хората. Но това трябва да се случи и да се случва пред гражданите, на улицата, където инстинктите са по-живи и показват по-истински, по-реални решения. Не в замърсените помещения на властта.

Държавата и правителството носят безспорната вина за сегашната ситуация, но съвсем конкретна е вината и на местната власт! Има неизползвани законови опции – това е възможност за Вас да поправите нещата, които са били пренебрегвани с години (от вашите предшественици също, разбира се.) Обръщам се към Вас не само с искане, а и с предложение за помощ – поемете правилната посока и съм сигурен, че всички ще застанем зад Вас в евентуалните трудности, с които може да се сблъскате в лицето на Общинския съвет, партийния натиск, престъпната бюрокрация, администрация и всяка пречка по пътя.

Трябва да действаме локално, но да мислим глобално. В момента има набрана енергия – тя трябва да се използва, но да се използва контролирано и насочено. В противен случай очаквайте да избухне в непредвидими последици - никой нормален човек не иска подобен вариант. Не искаме нищо друго освен сигурно и спокойно бъдеще в нашия град за всички българи, турци и роми, които искат да спазват законите на страната и да живеят помежду си в мир и приятелство. Който не иска да споделя тези ценности, няма място между нас - заразата трябва да се изолира! Всяко нещо, което може да се случи в Асеновград, е възможно да се случи и навсякъде в страната ни. По тази причина всичко ще е против нас, но това е най-сигурният пътепоказател за вярната посока.
Посочете Вие дата и място за провеждане на поредното ни събиране, но го направете като гражданин, който е един от нас – не като подвластен на порочната система чиновник!

 

С надежда:

Иво Величков

 

Вижте още:

Какво искат хората от Асеновград 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Асеновград, протести, роми, напрежение, интеграция, Иво Величков

StreetView

В света на хобитите

Събота, 24 Февуари 2018 / Места
    Независимо дали обичате „Властелинът на пръстените“ или не, селцето на хобитите е място, което няма как да не ви хареса. Намира се в град Матамата в Нова Зеландия.       Хобитън е построен през 1998 година по повод снимките на филма и е отворен [...]

Ремонтират „Пътеката на смъртта“

Сряда, 06 Юни 2018 / Приключения
  Популярната туристическа дестинация в Китай всъщност е поклоннически маршрут   Наричат я Пътеката на смъртта, защото е най-опасната пешеходна пътека в света, която взима по 100 жертви на година. Днес можете да я преминете единствено с обезопасителен колан, но въпреки това прежи [...]