Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дежа вю с усещане за кал и тиня

Четвъртък, 26 Октомври 2017 / Общество
356
  • Село Черни връх
  • bnt.bg
1 / 2

Излишно е да казваме, че при наводнението в Бургаско дъждът отново беше излючителен, а институциите - отново изненадани

 

Оказва се, че на властта може да разчитаме да отпусне средства за погребение на удавените ни близки, да даде на ръка 325 лева социална помощ, за да си осигурим нещата от първа необходимост, но не и да опази живота и имуществото ни от потоп.

Село Черни връх, село Ливада, село Полски извор и село Равнец, Бургаска област – 25 октомври 2017 година. 200 литра дъжд на квадратен метър, 3 доказани жертви, една безследно изчезнала жена и един човек в критично състояние в болница. Седем микроязовира със скъсани диги, които според властите били твърде малки за приливна вълна, един напълно празен язовир, бързо запълнен с дъждовна вода, преляла в друг язовир, който скъсал стена и залял хората. От техническия надзор обясниха, че 4 малки язовра, стопанисвани от общината са се препълнили от дъжда, напълнили са голям частен язовир, който прелива на свой ред, водата потича към затлачена река и образува приливната вълна, заляла двете от селата. Пак остават въпросите обаче реагирано ли е навреме, изправни ли са били преливниците, защо не е било почистено коритото на реката...

Не ни не сърдете, ако не разбирате кой е виновен, и от обясненията на властта нищо не се разбра. Освен, че дъждът е бил изключително силен и въпреки предупрежденията на синоптиците – изненадващ, както и че хаосът с водоемите е пълен – не само в най-потопеното село Черни връх, а и изобщо.

 

Усещане за вече преживяно

 

Цар Калоян, 6 август 2007 г. 291 литра на кв. м, огромна приливна вълна отнесе къщи, животни и 8 живота.  Скъсаха се дигите на два микроязовира в близкото село Езерче, а двуметрова приливна вълна по река Хлебаровска, разделяща Цар Калоян на две, помете стотици къщи и унищожи над 70 процента от инфраструктурата. Потоп като този се случва веднъж на 10 000 години, казаха тогава метеоролозите. Разследването не установи виновни. 

 

 

Село Бисер – 6 февруари 2012 година. Потопът отнася със себе си 10 живота. Причината – скъсана язовирна стена заради поройните дъждове. Виновни няма, защото спорът за отговорността на язовир „Иваново“ е от 2003 година и така и не е изяснено кой е трябвало да ремонтира стената, която поддава, за да потопи Бисер.

 

 

Аспарухово – 19 юни 2014 година. Потоп през нощта от приливна вълна, която отнася 13 души в тинята. Три години по-късно официалната причина е поройният дъжд и незаконното застрояване на охранителния канал.

 

 

Мизия, 2 август 2014 година. Водната стихия отнесе със себе си 2 живота. Причината – преливането на няколко микроязовира. Градът беше под вода с дни, 1200 души нямаше къде да се приберат, 103 срутени постройки, 700 къщи за основен ремонт. Виновни няма.

 

 

Официална причина за бедствието в Мездра беше отново дъжда – толкова силен, колкото се случва веднъж на 1000 години. Само три години по-късно обаче дъждът отново взе жертви – в Бургаско.

 

Сами с водата

 

Най-ужасяващото  е, че във всички разкази на хората от потопените населени места се повтаря едно и също – чакали са помощ с часове, подавали са сигнали многократно, помощта е стигнала до тях много след трагедията. Причината – достъпът до селата е бил невъзможен заради пороя.

 

 

А самият порой нямало как да бъде предотвратен – въпреки предупредителните жълти и оранжеви кодове на синоптиците, въпреки плановете за действие на общините, в които са разписани мерки като евакуация, контролирано изпускане на язовири, предупреждаване на населението....Въпреки Цар Калоян, Бисер, Аспарухово, Мизия...

Иначе и целият министерски съвет да се изсипе на място и да нагази в калта, това не променя трагедията. Въпросът е защо не е била предотвратена. 

За пореден път.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наводнение, Бургаска област, село Черни връх, село Равнец, село Полски извор

Street of Art

Строгата диета убива много повече хора от цигарите

Сряда, 17 Април 2019 / Хранене и Здраве
  С настъпването на хубавото време идва  и желанието да изглеждаме добре в летните си тоалети. Стремим се бързо да премахнем „любовните дръжки“ и малкото коремче. Това желание  предизвиква радикални действия за постигане на целта - бързи и нездравословни диети, мно [...]

Балансът в храненето е ключът към отслабването

Вторник, 17 Декември 2019 / Хранене и Здраве
Диетологът Огнян Симеонов: Следващият бич на човечеството е пшеницата и пшеничните изделия   - Идват празници, на които трапезите са пълни. Какви съвети можем да дадем на хората, за да не съжаляват след като отмине еуфорията?   Съветът, който мога да дам, е да се  хранят бал [...]