Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Десни партии се обединиха в манифест за Европа

Събота, 18 Ноември 2017 / Общество
225

 Поне засега платформата не е заявка за политически проект, твърдят инициаторите 

 

ДСБ/Нова република, „Да, България”, „Зелените” и ДЕОС обявиха създаването на общата инициатива „Български манифест за Европа”. Към тях се присъедини и БЗНС, който е напуснал Реформаторския блок.

Христо Иванов от „Да България” подчерта, че новата платформа не е предизборна и не е коалиция, а е инициатива срещу правителствената пропаганда.

„Под пропагандата и банкетния шум за председателството се извършват ежедневни атаки на базови права. Създават се репресивни инструменти, които се използват срещу медии и журналисти, погазват се основни принципи на правото, включително въвеждане на закони със задна дата”, коментира Иванов. Според него това не е случайно и е опит за по-нататъшното овладяване на държавата.

Десните партии, обединени в платформата, инициират поредица срещи и дискусии с българските граждани, за това в каква България искаме да живеем и как членството на страната ни в Европейския съюз създава гаранции за икономически растеж, благосъстояние, свобода и достойнство. Те имат намерение да изготвят и внасят законопроекти, въпреки че не са представени в парламента и по всичко изглежда, че това е пореден опит за обединение на разпокъсаната и мъртва десница. 

Водещи идеолози на „Български манифест за Европа“ са евродепутатът Светослав Малинов от ДСБ и Стефан Тафров от „Да, България“, съобщиха инициаторите на проекта. 

България е единствената страна, която след включването си в Европейски съюз е влошила драстично показателите като върховенство на правото, демокрация, човешки права и дори провеждане на демократични избори, изтъкна Малинов: “Как така българите, чийто устрем към Европа не можеше да спре, днес живеят с най-ниските доходи и не са в състояние да предизвикат важни реформи, след като преди това бяха пример за смелост и радикалност. България не трябва да губи своите исторически победи и приоритети, за които и аз лично съм се борил и съм давал всичко от себе си. Никога не съм мислил, че България ще встъпи в своето първо председателство под мониторинг и извън Шенгенската зона“.

„Това, което ни предстои, е едно колективно интелектуално и политическо усилие. Като се започне от първите свободни митинги през 1989 г, през протестите по време на Лукановата зима 1990-1991 г., после и на Виденовия глад през 1996-1997, до недоволството ни днес срещу модела „Кой“ и завладяната държава, основната движеща сила, която тласка обществото ни напред, е справедливият гняв на гражданите. Днес осъзнаваме, че гневът не стига. Трябва ум, трябва зрялост, трябва план за действие, трябва смелост. Време е да превърнем гнева в бъдеще! За България това бъдеще е само и завинаги европейско.“, заяви Стефан Тафров.

Лидерът на „Движение Да България“ Христо Иванов сподели, че хората, включени в инициативата не са партийци и не са кандидати за позиции и за евродепутати. Той увери, че това не е предизборна платформа, а цели да върне на българите усещането за посока.

„Днес, 10 години след осъществяването на тази мечта на поколения българи, се опитват да ни убеждават, че е важно България да е стабилна, стабилна не означава, че е силна. Днес, нито Европа е достатъчно обединена, нито България е силна. Тоест, нашата основна кауза стои неизпълнена. За това, ние от демократичната общност създаваме този екип от хора с доказани принципи и качества – професионалисти и ексери в своята област, именно в този ключов момент, когато България има историческия шанс да отстоява националните си интереси в Европа, за да работят за силна България в обединена Европа“, посочи лидерът на ДСБ/Нова Република Атанас Атанасов.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Български манифест за Европа, десни партии, обединение

Street of Art

Цветовете в дома

Петък, 30 Юни 2017 / Стил
Първо изберете мебелите, а след това решавайте какви ще са стените   Цветовете в дома ни са пряко отражение на личността ни, но не по-малко ние самите сме отражение на цветовете в дома си. Ако сме избрали да се заобиколим с неподходящите цветове, може сетивата ни да се претоварват и то [...]

Романтика от дъски

Неделя, 16 Октомври 2016 / Стил
Идеи за нестандартни мебели от палети и сандъци    Палетите са много популярни напоследък, защото от тях може да се направи практически всякакво обзавеждане и за всяко помещение. Можем да ги използваме не само на двора и на верандата, а направо да ги вкараме в дневната и [...]