Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Докато ние се засилваме, Румъния скочи

Четвъртък, 23 Ноември 2017 / Общество
355
  • autoevolution.com

Румънската икономика отбеляза двойно по-висок ръст от българската през тази година

 

Румъния изпреварва повече от 2 пъти България по икономически ръст за 2017 г. Страната отбелязва скок на икономиката от 8,6%, изпреварвайки дори някои от азиатските тигри. В Европейския съюз е първенец, докато България дели 5-то място с Кипър, отчитайки ръст от 3,9%. И въпреки че преди нас остават само Латвия, Чехия и Полша, драстичната разлика между София и Букурещ не може да не се набива на очи – най-малкото, защото съвсем доскоро стандартът на живот в двете държави беше съпоставим.

На какво се дължи резултата на Румъния? Основно на икономическите реформи и борбата с корупцията. Доходите - заплати и пенсии в Румъния са съответно 30-35% повече отколкото в България.

Средната заплата в Румъния е с над 200 евро по-висока от България. Съседната ни страна привлече 6 пъти повече инвестиции от България на стойност над 4 млрд. евро за тази година. Изпреварва България и с четири пъти по-висок оборот от електронна търговия.

Румъния понижи данъчните ставки и от две години има диференцирано ниско ДДС за храни и лекарства . Така че не сме ги изпреварили ние, а те нас.

 

Вижте още:

Защо не можем да стигнем румънците?

Европари срещу инвестиции

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, растеж, България, Румъния, данъци

Street of Art

Музикалният бизнес отново във възход

Четвъртък, 14 Април 2016 / Под прожектора
    Приходите от продажбите на записана музика растат за пръв път от 18 години     Приходите от продажби на музикални записи достигат 15 млрд. Долара в световен мащаб, съобщиха от Международната федерация на фонографската индустрия, цитирани от АР. Това е ръст с 3,2% и [...]

Здравословното хранене на децата е наша отговорност

Събота, 24 Юни 2017 / Хранене и Здраве
Ние сме примера, който те следват и не трябва да го забравяме   Телевизионните реклами за нездравословна храна може да направят трудна битката с децата ни да се хранят добре. Но е важно да настроим графика си така, че приготвянето храна и храненето в къщи да се превърне в практика [...]