Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Докато ние се засилваме, Румъния скочи

Четвъртък, 23 Ноември 2017 / Общество
557
  • autoevolution.com

Румънската икономика отбеляза двойно по-висок ръст от българската през тази година

 

Румъния изпреварва повече от 2 пъти България по икономически ръст за 2017 г. Страната отбелязва скок на икономиката от 8,6%, изпреварвайки дори някои от азиатските тигри. В Европейския съюз е първенец, докато България дели 5-то място с Кипър, отчитайки ръст от 3,9%. И въпреки че преди нас остават само Латвия, Чехия и Полша, драстичната разлика между София и Букурещ не може да не се набива на очи – най-малкото, защото съвсем доскоро стандартът на живот в двете държави беше съпоставим.

На какво се дължи резултата на Румъния? Основно на икономическите реформи и борбата с корупцията. Доходите - заплати и пенсии в Румъния са съответно 30-35% повече отколкото в България.

Средната заплата в Румъния е с над 200 евро по-висока от България. Съседната ни страна привлече 6 пъти повече инвестиции от България на стойност над 4 млрд. евро за тази година. Изпреварва България и с четири пъти по-висок оборот от електронна търговия.

Румъния понижи данъчните ставки и от две години има диференцирано ниско ДДС за храни и лекарства . Така че не сме ги изпреварили ние, а те нас.

 

Вижте още:

Защо не можем да стигнем румънците?

Европари срещу инвестиции

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, растеж, България, Румъния, данъци

StreetInside

Управлението „на парче“ като успех

Понеделник, 15 Януари 2018 / Кариера
Нещо, което трябва да знаете, ако не можете да предсказвате бъдещето     Проектът Big Dig в Бостън - централна артерия и тунел през града - е един от най-големите инженерни провали в съвременната епоха. Завършването му отне много повече от очакваното. Той беше приключен 8 години с [...]

Старостта е дар

Понеделник, 28 Декември 2020 / Към себе си
Колкото повече остарявах, толкова по-добра ставах със себе си...   Това писмо е изпратено от американката Филис Шлосберг до нейния добър приятел от Русия – известния журналист Владимир Познер. Преди време то предизвика истински фурор в социалните мрежи.     Старостт [...]