Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Докато ние се засилваме, Румъния скочи

Четвъртък, 23 Ноември 2017 / Общество
392
  • autoevolution.com

Румънската икономика отбеляза двойно по-висок ръст от българската през тази година

 

Румъния изпреварва повече от 2 пъти България по икономически ръст за 2017 г. Страната отбелязва скок на икономиката от 8,6%, изпреварвайки дори някои от азиатските тигри. В Европейския съюз е първенец, докато България дели 5-то място с Кипър, отчитайки ръст от 3,9%. И въпреки че преди нас остават само Латвия, Чехия и Полша, драстичната разлика между София и Букурещ не може да не се набива на очи – най-малкото, защото съвсем доскоро стандартът на живот в двете държави беше съпоставим.

На какво се дължи резултата на Румъния? Основно на икономическите реформи и борбата с корупцията. Доходите - заплати и пенсии в Румъния са съответно 30-35% повече отколкото в България.

Средната заплата в Румъния е с над 200 евро по-висока от България. Съседната ни страна привлече 6 пъти повече инвестиции от България на стойност над 4 млрд. евро за тази година. Изпреварва България и с четири пъти по-висок оборот от електронна търговия.

Румъния понижи данъчните ставки и от две години има диференцирано ниско ДДС за храни и лекарства . Така че не сме ги изпреварили ние, а те нас.

 

Вижте още:

Защо не можем да стигнем румънците?

Европари срещу инвестиции

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, растеж, България, Румъния, данъци

StreetInside

ДНК дървото на живота

Понеделник, 11 Юли 2016 / На предела
Мощна техника за визуализация, която балансира енергийния поток   Зад всяка техника за визуализация или медитация стои способността да заглушим нашите суетни мисли и да се концентрираме върху визуализацията на предложените картини, използвайки дясното полукълбо на мозъка си. Има различн [...]

Изкуството да се пуснеш

Петък, 04 Ноември 2016 / На предела
Всички искаме да държим здраво юздите на живота си и понякога именно това ни повлича в грешната посока   Когато уж подреденият ви живот се преобърне, лесно можете да затънете в миналите преживявания и грешките, които сте допуснали. Страхът и безпокойството могат да са главните двигатели [...]