Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Дупките по пътищата гълтат 4 млрд. лева

Вторник, 09 Август 2016 / Общество
2069
  • bnr.bg

Пътната агенция разчита да навакса с ремонтите след пускането на тол-системата

 

Четири милиарда лева са необходими, за да бъдат приведени в отлично състояние републиканските пътища на България. Става дума за ремонтни дейности, а не ново строителство, каза на пресконференция председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, цитиран от БТА и Darik.

Шефът на пътната агенция отново припомни, че парите за ремонт и строителство на нови пътища са крайно недостатъчни и изрази надежда, че с въвеждането на тол системата страната ще има средства планово да прави ремонти на пътищата, а не само да "кърпи дупки".

Всеки ден, в който тол системата не влиза в действие, е загуба за българските пътища, но си е чиста печалба за фирмите, коментира в отговор на въпрос председателят на АПИ. Амбициите на агенцията са системата да влезе в сила дори и от средата на 2017 г.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков прогнозира, че тази година строителните обеми ще достигнат 5- 6 млрд. евро, което означава, че строителните фирми отново ще съкращават работници. От КСБ са изискали информация за това какви проекти предстоят по оперативните програми и установили, че могат да се надавят на поръчки само от Пътната агенция. В други години строителните обеми са били между 6 и 8 млрд. евро, сравнява Бойков.

От бранша възлагат надежди на отварянето на програмите в селските райони, новата организация на обществените поръчки, задължителна по новия ресор закон, на продължаващо стабилното управление на страната и да няма сътресения през следващата година на инвестиционните програми и строителството в контекста на междинно засичане на оперативните програми през 2018 г. и преразпределение на средствата, които не са усвоени.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АПИ, ремонт на пътища, Лазар Лазаров, Иван Бойков

Street of Art

Как да се справим с лошото настроение

Събота, 25 Юни 2016 / Хранене и Здраве
  Вярвате или не, ако си подредите задачите от вечерта, сутринта ви ще е много по-усмихната   Ако сутрин ставате вече уморени и в лошо настроение, това почти сигурно означава само едно - просто не умеете да започвате както трябва деня. Ето няколко съвета от zdrave.bg за добро нача [...]

Дизайнер отказва да облича първата дама на САЩ

Събота, 19 Ноември 2016 / Стил
Софи Теале предпочита човешките ценности пред престижа да продължи да работи за Белия дом   Родената във Франция дизайнерка Софи Теале, която работи в Ню Йорк и е любимка на първата дама на САЩ Мишел Обама, не желае да облича бъдещата стопанка на Белия дом Мелания Тръмп, съобщи БГНЕС. [...]