Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Двойна „Гражданска отговорност“ за нарушителите

Сряда, 11 Октомври 2017 / Общество
1611
  • Целта е примерните водачи да бъдат стимулирани

От следващата година въвеждат системата "бонус-малус" 

 

От началото на 2018 г. застраховките „Гражданска отговорност” ще се определят индивидуално за всеки шофьор според нарушенията, които е правил на пътя. Идеята е примерните водачи да ползват отстъпка, а нарушителите да плащат по-скъпа застраховка, съобщи пред bTV зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.
За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, за изрядните намалението е около 50%, уточни Агайн.
Една от важните стъпки за въвеждането на системата „бонус – малус”е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР. При определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.
Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя, обяви зам.-председателят на КФН. Застрахователите отдавна настояват за тази промяна, тъй като в момента шофьорите с много нарушения просто отиват при друга компания, ако фирмата, при която са застраховани им предложи по-висока цена. 

Новата система може и да не влезе в сила от 1 януари следващата година, но със сигурност ще бъде въведена в началото на 2018 г., обясни Ралица Агайн. 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Гражданска отговорност, задължителна застраховка, КФН, бонус-малус

StreetView

Пътуване до Бали: Завръщането

Петък, 26 Август 2016 / Приключения
  Когато започнахме да се настройваме на вълна „обратно в цивилизацията“, осъзнахме колко много ни е променило това изживяване   Десетте дни на Ява също минаха неусетно. След което се прибрахме отново в Бали. Бяхме заложили на луксозен хотел, който разполагаше с огромн [...]

Обновиха екопътеката до Стобските пирамиди

Четвъртък, 07 Април 2022 / Места
Скалният феномен е един от най-известните природни обекти у нас    Изцяло обновената екопътека "Стобски пирамиди" над едноименото село от община Кочериново беше открита официално. Проектът е на Югозападното държавно предприятие и е изпълнен от ДГС „Рилски манастир“. То [...]