Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата иска да анулира договора за Царските конюшни

Петък, 16 Септември 2016 / Общество
1553
  • kanal3.bg

Държавата иска анулиране на договора за Царските конюшни

 

Регионалният министър Лиляна Павлова е поискала от Софийски градски съд да обяви за нищожни трите договора за продажба на терена, върху който са сградите на някогашните Царски конюшни, съобщи тя пред журналисти. Договорите са сключени от вече освободеният областен управител на София Веселин Пенев.

Министерството иска развалянето на договорите с три основни мотива. Първият е, че областният управител не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имота и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към тези частни лица. „Считаме, че това е един вид заобикаляне на закона, тъй като имаме спорове изобщо по процедурата като такава”, обясни министърът

Направеният анализ на документите показва, че купувачът „Евротранс билд“ не е ясно легитимиран и не е собственик на имотите, за които претендира, че има съсобственост заедно с държавата. В съда има висящи редица дела от други фирми, които също претендират съсобственост върху имотите, посочи министърът и обясни, че липсата на реален собственик е вторият мотив за искане на нищожност на сделката за продажба.

„Считаме, че е налице категорично ощетяване на финансовия, на държавния интерес, на публичния и обществения интерес при извършването на тази сделка, тъй като направеното ценообразуване и като избор на тези, които са го правили, и като избор на цени, на които тази сделка е извършена – е ощетен държавния интерес”, заяви Павлова. Тя обясни още, че за този имот тепърва и предвид висящите дела очаква да се установят физическите лица, които биха могли още да предявят претенции към този имот.  

"Освен замяната, за която знаем, че е направена през 2005 г.,установихме, че още през 2003 г. около 5 дка от държавния имот са предоставени на частна фирма за дълг срещу собственост. В последствие те по различна процедура са пледирани като държавни и заменяни. Излизат различни подобни сделки при проверката, съобщи още министърът на регионалното развитие и благоустройството. Исковата молба е срещу областния управител и „Евротранс билд“, защото считаме, че и двете страни не спазили законовите изисквания", поясни Лиляна Павлова.

 

btvnovinite.bg

 

Става въпрос за сгради, които имат културна стойност на терен от 7,5 дка на метри от паметника на Васил Левски, които са продадени на цена под 100 лева за квадратен метър. Общата сума на сделката е 658 870 млн. Лева, като бившият регионален министър Асен Гагаузов преди дни обяви, че за имота е имало интерес да бъде закупен за над 9 млн. лева. Пред агенция „Фокус“ Гагаузов обясни, че сделката за замяна на имота е подписана от предшественика му Валентин Церовски и попита: "Ако тогава "лошото" правителство на Сакскобургготски предприема ход да извърши замяна, като дава 16% от въпросните Царски конюшни и взема самостоятелен имот на стойност 1 850 000 лв. защо сега "добрият" областен управител от Реформаторския блок продава 84% - повече от 5 пъти повече за 600 000 лева, вместо 9 500 000 лв., колкото би трябвало да вземе, ако ползва същата оценка“.

Пред bTV собственикът на имотите Янко Иванов не отрече намерението да събори сградите и да използва терена в центъра на столицата за строеж на нови сгради. Според брокери на имоти жилища на това място биха се продавали на цени над 2000 евро за квадратен метър – или 40 пъти повече спрямо цената, платена за терена.

 

Вижте още: 

Имотен скандал, оставка и тиха приватизация за милиони

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Царски конюшни, терен, сделка, Лиляна Павлова, областен управител

Street of Art

Полски учени откриха как да забавят коронавируса

Събота, 04 Април 2020 / Хранене и Здраве
Изследователите започват тестове върху хора   Група учени от Ягелонския университет в Краков смятат, че са намерили инструмент, който значително забавя инфекцията на коронавируса SARS-CoV-2, съобщи Полската агенция за пресата. Изследователите смятат, че тяхното постижение е обещав [...]

Черешите са източник на антиоксиданти

Неделя, 03 Юни 2018 / Хранене и Здраве
Ползите от вкусните червени плодове са многобройни   Първото усещане за лято идва с узрелите череши в градината, или пък на пазара. Името на любимите на всички плодове идва от един град на брега на Черно море. В древността е принадлежал на гърците и се наричал Керасунда. Днес, разполож [...]