Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата отпуска още 30 млн. лева за водната криза в Перник

Понеделник, 30 Декември 2019 / Общество
171
  • facebook.com/boyko.borissov
  • facebook.com/boyko.borissov
  • facebook.com/boyko.borissov
  • facebook.com/boyko.borissov
1 / 4

БСП внася вот на недоверие към кабинета заради политиката за околната среда и водите

 

Правителството отпусна 30 млн. лева за разрешаване на водната криза в Перник. Парите ще бъдат на разположение веднага, а с тях ще бъде ремонтирана пречиствателната станция на града и ВиК врежата. Заедно с отпуснатите вече средства за спешен ремонт на утаителите на пречиствателната станция и за търсене на алтернативен вариант за довеждане на вода в празния язовир „Студена“ общата помощ от страна на държавата за община Перник става 35 млн. лева. Според министъра на икономиката Емил Караниколов водният режим може да бъде отменен още в края на януари.

 

Премиерът Бойко Борисов отново посети Перник, за да инспектира работата по аварийния план. Вариантите за снабдяване на язовир „Студена“ с вода са или да се изгради водопроводно трасе за 2,2 млн. лева и с дължина от около 1,2 км до разклонението за града, или да се изгради водопровод за 3,1 млн. лева, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-а.

Стана ясно и че няма нерегламентирани отклонения към „Стомана“ – Перник, откъдето дори са готови да предоставят терените, през които ще мине водопровода, безвъзмездно на държавата.

 

От ГЕРБ-Перник обявиха, че имат подозрения за сценарии с безводието срещу кабинета и посочиха, че се правели опити за пришиване вината за водната криза в града на ГЕРБ. От партията подчертаха, че за последните 30 години ГЕРБ е управлявал Перник само един мандат.

Малко преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че веднага след ваканцията на парламента внася вот на недоверие към кабинета  в областта на политиката на околната среда и водите. 

За 10-годишното управление на премиера Борисов половин милион българи са оставени без питейна вода, посочи Нинова. По думите й проблемът не е само в Перник, защото около 500 хиляди българи в момента са на воден режим.

„След 10-годишно управление посегнаха на въздуха и водата. Всички обяснения са безпочвени, а прехвърлянето на отговорността е жалък опит за обяснение“, каза още Нинова. По думите й за водната криза всичко е само политика, нищо друго.

От ГЕРБ-Перник пък припомниха, че премиерът Борисов е разпоредил проверки на всички ВиК дружества в страната и определиха посещението на червения лидер Корнелия Нинова в града по време на протестите като наглост.

 

Вижте още:

По следите на изгубената вода

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Перник, вода, язовир Студена, ВиК, водна криза

Street of Hope

Разводът не оставя дълбоки белези в децата

Сряда, 05 Юли 2017 / Родители
Относително малък процент от децата изпитват сериозни проблеми след раздялата на родителите си   Когато родителите се развеждат, светът на децата буквално се разпада. Затова и голяма част от двойките никога не пристъпват към раздяла, оставайки нещастни заедно. Според психолозите обаче т [...]

Детската тревожност

Понеделник, 09 Януари 2017 / Родители
  Кога става въпрос за нормална реакция и кога - за разстройство в развитието?   Преживяването на тревога и страх са част от нормалното човешко съществуване. Тяхната поява е свързана с най – ранните етапи в човешкото развитие, като част от естествения еволюционен механизъм. [...]