Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата отпуска още 30 млн. лева за водната криза в Перник

Понеделник, 30 Декември 2019 / Общество
295
  • facebook.com/boyko.borissov
  • facebook.com/boyko.borissov
  • facebook.com/boyko.borissov
  • facebook.com/boyko.borissov
1 / 4

БСП внася вот на недоверие към кабинета заради политиката за околната среда и водите

 

Правителството отпусна 30 млн. лева за разрешаване на водната криза в Перник. Парите ще бъдат на разположение веднага, а с тях ще бъде ремонтирана пречиствателната станция на града и ВиК врежата. Заедно с отпуснатите вече средства за спешен ремонт на утаителите на пречиствателната станция и за търсене на алтернативен вариант за довеждане на вода в празния язовир „Студена“ общата помощ от страна на държавата за община Перник става 35 млн. лева. Според министъра на икономиката Емил Караниколов водният режим може да бъде отменен още в края на януари.

 

Премиерът Бойко Борисов отново посети Перник, за да инспектира работата по аварийния план. Вариантите за снабдяване на язовир „Студена“ с вода са или да се изгради водопроводно трасе за 2,2 млн. лева и с дължина от около 1,2 км до разклонението за града, или да се изгради водопровод за 3,1 млн. лева, при който трябва да се мине зад ТЕЦ-а.

Стана ясно и че няма нерегламентирани отклонения към „Стомана“ – Перник, откъдето дори са готови да предоставят терените, през които ще мине водопровода, безвъзмездно на държавата.

 

От ГЕРБ-Перник обявиха, че имат подозрения за сценарии с безводието срещу кабинета и посочиха, че се правели опити за пришиване вината за водната криза в града на ГЕРБ. От партията подчертаха, че за последните 30 години ГЕРБ е управлявал Перник само един мандат.

Малко преди това лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че веднага след ваканцията на парламента внася вот на недоверие към кабинета  в областта на политиката на околната среда и водите. 

За 10-годишното управление на премиера Борисов половин милион българи са оставени без питейна вода, посочи Нинова. По думите й проблемът не е само в Перник, защото около 500 хиляди българи в момента са на воден режим.

„След 10-годишно управление посегнаха на въздуха и водата. Всички обяснения са безпочвени, а прехвърлянето на отговорността е жалък опит за обяснение“, каза още Нинова. По думите й за водната криза всичко е само политика, нищо друго.

От ГЕРБ-Перник пък припомниха, че премиерът Борисов е разпоредил проверки на всички ВиК дружества в страната и определиха посещението на червения лидер Корнелия Нинова в града по време на протестите като наглост.

 

Вижте още:

По следите на изгубената вода

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Перник, вода, язовир Студена, ВиК, водна криза

Street of Hope

Стресът от домашните

Четвъртък, 17 Януари 2019 / Гласът на детето
Какво трябва да знаем, за да помогнем на децата?   Много често децата прекарват повече време да се безпокоят от домашните работи, отколкото им отнема да ги напишат. Стресът от домашните може да отнеме наистина много време и енергия. Част от този стрес обаче може да се използва като &bd [...]

Софийският университет въвежда формата на матурите

Четвъртък, 05 Януари 2017 / В клас
Приемните изпити по литература и история ще са по същата схема като при зрелостните изпити    Форматът на кандидатстудентските изпити по български език и литература и по история на България в Софийския университет се променят. Изпитите вече ще са подобни на матурите – с тесто [...]