Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Държавата влага 80 млн. лева за борба с безработицата

Четвъртък, 15 Февуари 2018 / Общество
222
  • bnr.bg

Над 1 млн. души не работят и не учат

 

Държавата ще инвестира 80 млн. лева в мерки за борба с безработицата. Това ще стане чрез програма „Работа“ на Агенцията по заетостта, която стартира в 193 общини с равнище на безработицата над средното за страната. Парите ще бъдат осигурени от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Идеята е държавата да плаща обучението и заплатата на безработните лица, които могат да бъдат назначени на работа към общинската администрация или в частни фирми.

От септември 2017 г. програмата вървеше пилотно в 14 общини в областите Видин, Враца и Монтана с финансиране от бюджета на социалното министерство. По нея работа са започнали 1139 души.  По новага програма, която стартира на 16 февруари, ще бъдат наети 9700 безработни и неактивни лица. 

„Финансовият ресурс ще бъде предоставен в рамките на една година, като работодателят ще има правото да наема лица да работят на 8 часа, на 6 часа или на 4 часа. Новото, което сме предвидили, е съотношението 60 процента общини и 40 процента реален сектор. Т.е ако за една община примерно ще бъдат наети 50 човека, от тях 60 на сто са за общината, а 40 процента са за реалния сектор“, обясни шефът на АЗ Драгомир Николов, цитиран от БГНЕС.
В програма „Работа“ ще се включат както трайно безработни, така и икономически неактивни и демотивирани хора. Те ще получават възнаграждение, равно на минималната работна заплата. Заетостта ще се комбинира с обучение, за да може наетите да придобият трудови навици и да успеят да останат на пазара на труда и след края на финансирането на програмата.

Данните на националната статистика показват, че 1,3 млн. българи на възраст между 15 и 64 години не работят и не търсят работа. Заетостта в тази възрастова група е 67,5%, което значи увеличение на годишна база от 4,1%.

Заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са малко над 3 млн. души.

Работещите на възраст между 55 и 64 години са малко над 572 000, или 58.7% от населението в тази възрастова група. Това са 63,6% от мъжете и 54,3% от жените. С временна работа са 110 000 души, или 3.9% от наетите лица.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

работа, безработица, Агенция по заетостта, програма

StreetInside

Илън Мъск привлече $27 млн. за създаването на невронна гривна

Понеделник, 28 Август 2017 / Кариера
Neuralink работи върху създаването на миниатюрни чипове, които подобряват когнитивните способности на хората   Основаната от Илън Мъск млада компания Neuralink привлече $27 милиона инвестиции за създаването на „невронна гривна“, която може да съедини човека с компютъра. Върх [...]

Сами и щастливи

Понеделник, 14 Март 2016 / Към себе си
  Десет удивителни неща, които се случват, когато се научим да се наслаждаваме на самотата   За някои хора самотата е изпитание. Вместо да се чувстват спокойни и ведри, липсата на други хора около тях, им носи чувство на тревожност, самота и изоставяне. Ако това описва вашата реа [...]