Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Е-Естония срещу Е-България: Открийте разликите

Вторник, 05 Декември 2017 / Общество
319
  • dnevnik.bg

За 15 години въвеждане на електронни услуги София е похарчила 2 млрд. лева, в Талин са инвестирали 50 млн. лева и системата работи


Естония е изградила електронното правителство за 50 млн. лева, като още преди десет години – през 2007 г. създаването на нова фирма в страната отнема точно 15 минути, компанията бива легализирана само за няколко часа, а предприемачът може да започне работа още в същия ден. Днес 96,3% от хората в страната декларират доходите си по електронен път, а 98% от банковите сделки са онлайн...

Kъм 2017 г. Ecтoния имa eдиннa инфopмaциoннa cиcтeмa зa oбмeн нa дaнни и инфopмaция в peaлнo вpeмe мeждy дъpжaвнитe opгaнизaции и cлyжби, както и мeждy дъpжaвaтa и гpaждaнитe. Ecтoнцитe нямa нyждa нa нocят папки с дoкyмeнти в ceбe cи, дoкaтo шoфиpaт, тъй кaтo цялaтa инфopмaция e в eлeктpoннaтa им личнa кapтa. С нея те глacyвaт и в интepнeт, плащат за паркиране или за градски транспорт. При нужда от лекарска помощ електронната карта дава достъп до Електронния здравен картон на пострадалия, който съдържа цялата здравна информация за него – епикризи, рецепти, рентгенови снимки и т.н.

За сравнение за периода от 2002 г., когато приема стратегия за създаване на електронно правителство, до 2016 г. България е похарчила 2 млрд. лева за въвеждане на електронно управление. Резултатът е, че електронни услуги предлагат по-малко от една пета от администрациите – 19%, при това със спорен успех, за електронни лични и здравни карти все още само говорим. 

Към момента администрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си, за започване на бизнес са необходими 23 дни, а българските мениджъри отделят 16% от времето си за справяне с бюрократични разпоредби (2,4 пъти повече, отколкото в Естония). Данните за сравнение са публикувани в рубриката „Стига вече“ на Българската стопанска камара.

От числата се вижда, че към 2016 г:

Българската администрация предлага 2900 електронни услуги, 87% от които са „първични“ и едва 13% са „комплексни“;

Едва една-пета (19%) от администрациите предоставят е-услуги;

Само 12% от администрациите поддържат специализирани регистри за предоставяне на е-услуги;

Всеки трети административен регистър (27%) се поддържа само на хартиен носител;

Броят на принтерите в държавната администрация расте почти тройно повече от броя на сървърите;

3% от административните структури НЕ приемат електронно подписани документи;

98% от заявленията за ползване на е-услуги са към 5 администрации: Агенция по вписванията; Агенция по геодезия, картография и кадастър, НАП, ГИТ и НАПОО;

34% от българите не използват компютри (при 8% за Естония);

60% от българите ползват интернет (при 87% за Естония);

Едва 19% от българите са общували онлайн с администрацията през последните 12 месеца (при 77% в Естония);


Какво е различното?

 

През 2001 г. е представена естонската национална лична карта с вградена електронна идентификация. Картата предоставя достъп на гражданина до всички електронни услуги, вкл. до тези на банките и компаниите за комунални услуги. С личните си карти естонците могат да плащат дори билети за паркинг или за градски транспорт.

При нужда от спешна помощ електронната карта дава достъп на лекарския екип до Електронния здравен картон на пострадалия, който съдържа цялата здравна информация за него – епикризи, рецепти, рентгенови снимки и т.н.

Всеки собственик на лична карта получава и официален имейл адрес във формата firstname.lastname@eesti.ee. Той е предназначен за официална комуникация с държавата и е посочен като "официално електронно местоживеене" на гражданина.

За изграждане на електронното си правителство Естония е похарчила около 50 млн. лв. (около 25 млн. евро), от които 70% са за хардуер. Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код.

Естония изпреварва България по брутен национален доход на глава от населението, по износ на ИКТ услуги и износ на високотехнологични продукти, по разходи за НИРД като % от БВП и по брой изследователи на 1 млн. души, по раждаемост, заетост (вкл. младежка заетост) и т.н., и т.н.

На 29.11.2017 г. Държавната агенция “Електронно управление” пусна на 29.11.2017 г. системата за електронно връчване. Вече всеки българин може да си направи пощенска кутия на държавен сървър и през нея да получава документи и услуги по електронен път. На този сайт администрациите трябва да направят профили на електронните си услуги, а гражданите ще могат да си направят кутия за електронно връчване на документи. За да стане това обаче, трябва да имат или електронен подпис, или персонален код от НОИ.

 

Ползите

 

Към естонското е-правителство функционират следните ключови системи:

  1. X-Road – единна информационна система на обмен на данни и информация (в реално време), както между държавните организации и служби, така и между държавата и гражданите (аналог на българската Единна среда за обмен на електронни документи – ЕСОЕД). Системата включва над 1500 услуги с повече от 80 бази данни и обединява електронните ресурси на над 500 организации и институции (вкл. банки, застрахователни компании, ютилити компании, комуникационни компании и др.).
  2. ID card – лична карта с вграден чип, която може да се използва за криптиране на документи и за добавяне на електронен подпис (вж. по-горе).
  3. Mobile ID – мобилна лична карта, предназначена за използване в електронна среда. С Mobile-ID хората имат достъп до информационните системи, използвайки своите мобилни телефони като лични карти.3.
  4. eSchool – Електронно училище, което свързва родители, студенти, учители и училищни администратори, като предава цялата училищна информация. Така се пестят много време и средства в образователния процес. Родителите имат достъп до точна информация в реално време за напредъка на детето си - те могат лесно да следят класовете, посещаемостта, домашните работи, а също и да участват в класни или училищни форуми. Освен това, eSchool осигурява ценни инструменти за студентите, както при кандидатстването, така и при тяхното обучение.
  5. ePolice – Електронна полиция: Полицейските коли са оборудвани с компютър, достъп до Интернет и устройства, които изпращат информация от централния комуникационен център. Полицейските служители имат достъп до системата на полицията, в която информацията е свързана с X-Road, и това им осигурява възможност за бързина на реакциите при изпълнение на ангажиментите им. Заедно с това, на естонските граждани не се налага да носят шофьорска книжка, застрахователни и др. документи, тъй като се идентифицират само с личната си карта, а тя съдържа цялата необходима информация.
  6. eVoting - Електронно гласуване по интернет: В парламентарните избори от март 2007 г. нататък повече от 90% от всички естонски избиратели са имали възможност да гласуват чрез Интернет с помощта на националната карта за самоличност
  7. eBanking - Интернет банкиране, което позволява на клиентите на банките да завършат всички видове сделки с парите си дистанционно (от дома, офиса или от друго място).
  8. eTax office - Данъчна служба: Системата идентифицира лицата с помощта на ID card, Mobile ID или eBanking. Така не е нужно потребителите многократно да въвеждат своите данни. Подаването на данъчна декларация онлайн отнема само няколко минути, защото Х-Road предоставя всички необходими информационни системи на разположение. Ако дадено лице има право на данъчно възстановяване, парите се прехвърлят в банковата му сметка в рамките на няколко дни.
  9. eResidency – „Електронно пребиваващ гражданин“: Естония е първата държава, предлагаща правителствена електронна идентичност, която дава възможност на предприемачите по целия свят да създават и управляват независим от местоположението си бизнес.

С цел насърчаване на гражданите да ползват услугите на електронното правителство са въведени множество финансови стимули, като разликата между онлайн и офлайн цените е драстична. Например, електронните билети за градския транспорт са около 30% по-евтини от хартиените. Същото се отнася за онлайн банкирането, плащането на данъци и пр.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

електронно управление, Естония, България, електронни услуги, администрация, бизнес, бюрокрация

StreetInside

Услуга с кауза

Понеделник, 03 Април 2017 / Кариера
Компания за подбор на служители си е поставила за цел да отвори пазара на труда за хора с увреждания   Хората с увреждания често са нежелани от работодателите, въпреки че в много случаи са по-старателни и прецизни работници от останалите служители. В много случаи обаче работното и [...]

Страшно ли е да кажеш сбогом

Вторник, 26 Април 2016 / Към себе си
  За да останем будни и със сила да изживяваме мечтите, трябва да се обграждаме с хора, места и вещи, които ни помагат за това   "Знаеш ли, открил съм, че хората не знаят как да се разделят" - ми каза един приятел преди време. Разговорът беше на съвсем различна тема, но [...]