Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Една година от взрива в Хитрино

Неделя, 10 Декември 2017 / Общество
250
  • BTA

Днес се навършва една година от трагедията в Хитрино, при която загинаха 7 души, 29 бяха ранени, а десетки къщи бяха или напълно разрушени, или с нанесени сериозни щети.
На 10 декември 2016 г. сутринта товарен влак, превозващ пропан-бутан и пропилен дерайлира в района на гарата в селото и се взривява.

Сигналът за инцидента е подаден в 05.37 часа. За него обвинения получиха двамата машинисти на товарната композиция. Според обвинението композицията е навлязла в гарата в Хитрино със скорост от 78 км/ч, вместо с допустимите – 40 км/час. От дарения, от държавата и европейските фондове за възстановяване на селото бяха събрани над 30 млн. лева, като до момента за строителство и оборудване са изразходвани 7 млн. лева.

От общо 24-те къщи, които трябва да бъдат възстановени в селото, десет са завършени с частни дарения. Останалите се изграждат със средства от социалния фонд.

Кметът на селото Нуридин Исмаил заяви пред БТА, че през зимата няма да има нито един жител на Хитрино, който да живее във фургон. Той добави, че е много доволен от свършената работа по ремонта на къщите. Кметът на селото добави, че вече са напълно ремонтирани покривите на над 60 къщи, по още 30-40 се работи, а за други покриви, най-малко засегнати от инцидента, предстои да се сключат договори за поправката им.

Заседанието по делото за Хитрино е насрочено за 15 януари догодина в Окръжния съд в Шумен. Предмет на делото е престъпление по транспорта.

 

Вижте още:

Влак се взриви в Хитрино 

Отпускат помощ на пострадалите в Хитрино 

Хората от Хитрино няма да могат да се приберат скоро 

Обвиняват машинистите за трагедията в Хитрино 

Помощи и скандали в Хитрино 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Хитрино, взрив, пропилен, машинисти, къщи

Street of Hope

Обичайте децата вместо да ги наказвате

Събота, 04 Юни 2016 / Гласът на детето
Отбелязваме Международния ден на защита на децата от агресия     На 4 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Той се отбелязва от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН. Искаме да припомним, че децата винаги са жертва на агресията, дори и к [...]

Работната памет при различните деца и подобряването й

Събота, 17 Юни 2017 / Гласът на детето
Затрудненията при концентрацията и възпроизвеждането на определена последователност от действия в ранна възраст се отразяват на успеха в училище     Нашата памет е ключова за способността ни да се справяме успешно. Трябва да помним това, което чуваме, виждаме, ч [...]