Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Една година война в Украйна

Петък, 24 Февуари 2023 / Общество
191
  • Сн. Ивайло Мирчев, Facebook

Смърт, разрушения, сексуално насилие, преместване на хора от едно на друго място, принудителни изчезвания - генералният секретар на ООН обрисува страданията на украинския народ от една година насам и обобщи, че животът на украинците е истински ад, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Руската инвазия в Украйна, започнала точно преди година, предизвика смърт, разрушения и мащабни премествания на хора, каза Гутериш по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той добави, че всичко това е предизвикало неописуеми страдания и е превърнало живота на украинския в народ истински ад.

Около 17,6 милиона души, или близо 40 процента от украинското население имат нужда от хуманитарна помощ и от защита. 40 процента от жителите на страната нямат достатъчно храна.

"Войната предизвика в Европа една безпрецедентна миграционна криза с над 8 милиона бежанци из Европа и над 5 милиона разселени в страната хора", добави Гутериш.

Той каза, че над половината от украинските деца са били принудени да напуснат домовете си. Инфраструктурата на страната е пострадала, енергийната и топлопреносната мрежа са били разрушени насред мразовитата зима.

"Ние имаме нужда от мир в съответствие с Устава на ООН. Днес говорят оръжията, но накрая ние знаем, че дипломацията и даването на обяснения за извършеното е пътят към един траен и справедлив мир", допълни той.

На същото заседание дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел заяви, че предложението на Китай относно войната в Украйна не е план за мир, а е позиция, в която Китай потвърждава становището, изразено от нея от началото на войната. Той обаче добави, че не би искал да отхвърли този план и че в него има интересни елементи относно използването на ядрени оръжия и размяната на военнопленници.

Борел заяви, че, според него, за да пораждат доверие, китайците трябва и да отидат в Киев, а не само в Москва. А за плана той каза, че за да проработи, той не трябва да е само списък от мнения, но и нещо, което може да се приложи.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предложи на днешното заседание да се почете паметта на всички жертви на конфликта в Украйна, считано от 2014 г.

А пък присъстващият на заседанието украински външен министър Дмитро Кулеба поиска да се спази минута мълчание за жертвите на агресията от страна на Москва. 

Накрая Съветът за сигурност спази минута мълчание в памет на всички жертви на войната в Украйна, като Небензя също се присъедини към него, отбелязва Франс прес.

После Кулеба заяви, че всяко ново предложение за мир в Украйна трябва да бъде в съответствие с призивите, отправени в резолюцията на Общото събрание на ООН, приета вчера, предаде Ройтерс.

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че на ден по 800 руски войници умират заради егото на Путин и неговите безнадеждни амбиции за империалистична експанзия, предаде ДПА.

В страните по целия свят се проведоха шествия в подкрепа на Украйна. Митингът в София започна пред сградата на Президентството. Много граждани излязоха, за да изразят своята съпричастност с украинския народ, който вече една година страда от агресията на Владимир Путин. Протестиращите развяваха български и украински знамена. Те скандираха „Тук не е Москва“ и „Убийци“. В 19.30 часа запазиха минута мълчание в памет на жертвите. Част от събралите се изразиха несъгласие и с позицията на президента Румен Радев, скандирайки „Импийчмънт“. Митинги и шествия срещу войната имаше в Бургас, Варна, Търново, Русе и други градове.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Украйна, война, Европа, ООН

StreetView

Най-странните плажове в света

Понеделник, 02 Октомври 2017 / Места
  За сбогуване с лятото решихме да се разходим до най-страните плажове в света, поне според нас. Може и да звучи странно, но се оказва, че има хора, които приемат за истинска атракция прелитащите над главите им самолети. Странни солни фигури, стъкълца и естествено невероятни гледки. [...]

На гости на Ванга – пътуване към себе си

Понеделник, 16 Октомври 2017 / Места
За енергията на Рупите много е писано, но докато не я усетиш сам, не можеш да разбереш   Обикновено сме твърде заети, забързани и съсредоточени в проблемите си. Много често повече искаме от живота без да даваме. И тогава попадаме на някое свято място, което да ни припомни, че можем за [...]