Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕК ни критикува за финансовия сектор и прането на пари

Сряда, 05 Юни 2019 / Общество
502
  • pixabay.com

В Брюксел виждат проблеми с оценката на активите и лошите кредити

 

Събираемостта на данъците в България се подобрява, а постъпленията от тях нарастват, но недекларираният труд и приходите от акцизи остават предизвикателство. Проблеми се виждат и при държавните фирми, които „страдат от слабо управление, което в голяма степен се отразява и на икономическото им представяне”. Това посочва Европейската комисия в препоръките си към България за устойчив и приобщаващ икономически растеж.

За банковия сектор се отбелязват проблемите в борбата с прането на пари. „Скорошни развития в банковия сектор показват, че има нужда да се подобри националният надзор на международни транзакции с цел да се обезпечи ефективното прилагане на законовата рамка за борба с прането на пари”, се посочва в документа. Не става ясно кои „развития” се визират, но преди няколко месеца българска банка се оказа замесена в скандал, свързан с пране на венецуелски държавни пари, отбелязва btvnovinite.bg.

Сред препоръките към България е да се подобри стабилността на целия сектор чрез по-добър надзор, адекватна оценка на активите и създаването на работещ вторичен пазар за лошите кредити.

Критикувана е липсата на общи правила за компенсиране по щети в застрахователния сектор, която води до противоречива съдебна практика, а в подългосрочен план и до нестабилност на цялата система. Като „несигурен” е определен изходът от публичния дебат около системата „Бонус-малус”.

„Сериозни притеснения” предизвиква състоянието на т.нар Бюро „Зелена карта” заради неплащането от страна на български застрахователи. „Големи инвестиционни дупки” се виждат в инфраструктурата, като призивът на ЕК е за разгръщане на повече пътни и железопътни проекти. От документа става ясно, че „високата енергийна интензивност на икономиката и бавния прогрес към постигане на заложените цели в енергийната ефективност, особено в строителния сектор, удрят по продуктивността и конкурентоспособността”.

На този фон, парите за развойна дейност остават скромни както в държавния, така и в частния сектор. Един от резултатите е бавно и неефективно е-правителство. Призовава се и за конкретни мерки на трудовия пазар, където заетостта е на историческо високо ниво, но групи като хората с увреждания, ромите и младите неквалифицирани хора остават изолирани. 

 

Вижте още:

Членството в банковия съюз означава контрол

Защо банковият съюз не е разумен вариант за държавите извън еврозоната?

Стрес тестове или фантастика на внесени одитори

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ЕК, банки, финанси, пазар на труда, застраховане, икономика

StreetInside

Замърсяването на Космоса поставя под въпрос новите проучвания

Понеделник, 20 Март 2023 / На предела
Като отразяват слънчевата светлина, спътниците увеличават ефекта от светлинното замърсяване от Земята   Хоризонтът на астрономите се затваря: космическото замърсяване, причинено от увеличаването на броя на сателитите в орбита, пречи на наблюденията на телескопите до степен да застраши б [...]

Как да управляваме навиците си

Вторник, 13 Декември 2016 / Към себе си
  Да погледнем на стреса в живота си и да се справим с него ефективно и ползотворно   Още в най-ранно детство под въздействие на семейство и средата  ние формираме определени навици – хранителни, хигиенни и двигателни, а впоследствие създаваме нови. Навиците са многообр [...]