Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕК отчита напредък, но запазва мониторинга

Сряда, 15 Ноември 2017 / Общество
225
  • European Western Balkans

Комисията очаква задоволителни резултати във връзка с независимостта на съдебната система и борбата с корупцията

 

Европейската комисия отчита напредък в изпълнението на препоръките в областта на правосъдието, но запазва мониторинга над България без да дава допълнителни препоръки. Това става ясно от доклада за България по механизма за наблюдение и сътрудничество, който беше представен днес в Брюксел.

Седмица след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща „много положителен доклад“ заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс посочи пред bTV: „За нас е ясно, че България е постигнала значителен напредък в редица области, засягащи върховенството на закона. Препоръките, които отправихме към България, бяха частично изпълнени, но все още има път, който трябва да бъде извървян”.

ЕК иска да види, че реформите са необратими и остава в очакване до края на 2018 г., когато отново ще оцени постигнатия напредък.

Комисията отбелязва, че е постигнат значителен напредък по препоръките, формулирани в доклада от януари 2017 г., по-специално за гарантирането на прозрачен избор на членовете на бъдещия ВСС, във връзка с която отсега нататък новият състав на ВСС ще има задължението да демонстрира резултати. Като напредък се отчита и подготвянето на закона за борбата с корупцията по високите етажи на властта и препоръката да се приемат изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност, но се посочва, че са необходими още усилия. Въпреки че Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап, тя остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ЕК, препоръки, доклад на ЕК, реформи, правосъдие

Street of Hope

Две трети от учителите искат нова система

Петък, 08 Юли 2016 / В клас
  Гилдията се чувства подготвена за работа по новите учебни програми   Над 70% от учителите смятат, че образованието се нуждае от нова структура, а повече от половината казват, че не усещат подкрепа от родители и ученици, показва изследване на агенция „Галъп интернешънъл&ldq [...]

Одобриха устройство за лечение на хиперактивност

Петък, 28 Юни 2019 / Гласът на детето
Специалисти обаче смятат, че са нужни още изследвания   Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) одобри устройство за стимулиране на нервната система за лечение на деца със синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (СХДВ - ADHD). Това е първият път, когато [...]