Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕК отчита напредък, но запазва мониторинга

Сряда, 15 Ноември 2017 / Общество
247
  • European Western Balkans

Комисията очаква задоволителни резултати във връзка с независимостта на съдебната система и борбата с корупцията

 

Европейската комисия отчита напредък в изпълнението на препоръките в областта на правосъдието, но запазва мониторинга над България без да дава допълнителни препоръки. Това става ясно от доклада за България по механизма за наблюдение и сътрудничество, който беше представен днес в Брюксел.

Седмица след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща „много положителен доклад“ заместник-председателят на Комисията Франс Тимерманс посочи пред bTV: „За нас е ясно, че България е постигнала значителен напредък в редица области, засягащи върховенството на закона. Препоръките, които отправихме към България, бяха частично изпълнени, но все още има път, който трябва да бъде извървян”.

ЕК иска да види, че реформите са необратими и остава в очакване до края на 2018 г., когато отново ще оцени постигнатия напредък.

Комисията отбелязва, че е постигнат значителен напредък по препоръките, формулирани в доклада от януари 2017 г., по-специално за гарантирането на прозрачен избор на членовете на бъдещия ВСС, във връзка с която отсега нататък новият състав на ВСС ще има задължението да демонстрира резултати. Като напредък се отчита и подготвянето на закона за борбата с корупцията по високите етажи на властта и препоръката да се приемат изменения на Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс за подобряване на нормативната уредба на наказателното преследване на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност, но се посочва, че са необходими още усилия. Въпреки че Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап, тя остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по механизма за сътрудничество и проверка в близко бъдеще.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ЕК, препоръки, доклад на ЕК, реформи, правосъдие

StreetInside

Алтернатива на квантовото вплитане

Петък, 07 Юли 2017 / На предела
Квантовият свят е пълен с явления, с които учените все още до голяма степен се борят на теоретично ниво   Една такава квантова теория е квантовото заплитане. Въпреки че има редица тестове, които демонстрират това, което Айнщайн нарече "призрачно действие на разстояние", мнозина само пре [...]

Загадъчни катастрофи: Летящите чинии в Розуел

Неделя, 30 Декември 2018 / На предела
През 1947 година е първият документиран случай на инцидент с НЛО, при който са открити и тела   Документираните случаи на странни явления с неидентифицирани летящи обекти са хиляди в последните години. Голяма част от тях наистина не могат да бъдат обяснени научно. Така остава въпросът [...]