Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕК прекратява частично мониторинга над България

Вторник, 13 Ноември 2018 / Общество
220
  • pixabay.com

 

Ще продължи наблюдението в ключови сфери

 

Ако положителната тенденция продължи и България поддържа темпото на реформи, Европейската комисия е убедена, че процедурата за контрол ще приключи преди края на мандата на тази комисия, заяви първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс при представянето на доклада за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка. В него са изброени стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите ангажименти за съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, съобщи БГНЕС. Мандатът на комисията, ръководена от Жан-Клод Юнкер изтича в началото на ноември 2019 година.

 

Дотогава отпадат три от шестте области на наблюдение над България.

Това са показателите за независимост на съдебната власт, нормативна уредба и борба с организираната престъпност. В доклада се препоръчва да продължаване на съдебната реформа с цел нарастване на професионализма, отчетността и ефективността. Страната ни трябва да докаже, че у нас се извършват  професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи на властта. Нужно е да се вземат по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.

 

Наблюдението над Румъния продължава. Европейският парламент прие днес резолюция, с която настоява Букурещ да гарантира върховенството на закона, с което на практика постави страната в една група с Полша и Унгария преди тя да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС.

„В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна тенденция продължи и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, процесът по механизма за сътрудничество и мониторинг за България може да бъде приключен преди края на мандата на настоящата Комисия", заяви Франс Тимерманс.

 

България трябва да продължи да постига редовно конкретни резултати, за да консолидира отбелязания напредък.

Докладването по прозрачен начин от страна на българските органи, гражданският и общественият контрол ще играят важна роля при преминаването на мониторинга на вътрешно национално равнище, както и за осигуряване на необходимите гаранции, че ще продължи да се следва пътят на напредък и реформи, отбелязва ЕК.

 

В доклада на Комисията се отбелязва значително влошаване на медийната среда в България през последните години, което изправя обществеността пред риск от ограничаване на достъпа до информация и може да има негативно въздействие върху съдебната независимост при наличие на персонални атаки срещу съдии в някои медии.

В по-общ план способността на медиите и на гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва натиск, е важна част от основата за продължаване на реформите, обхванати от мониторинга, както и за по-доброто управление като цяло.

Комисията вярва, че България ще продължи усилията си за реформи и ще бъде в състояние да изпълни всички оставащи препоръки. Тя ще продължи да следи отблизо напредъка и ще направи допълнителна оценка на постигнатите резултати преди края на настоящия си мандат. Комисията очаква, че с това процесът по МСП за България ще бъде приключен. За да постигне тази цел, България се приканва да продължи да следва настоящата положителна тенденция, насочена към изпълнението на всички оставащи препоръки, отбелязва докладът. 

 

Вижте още: 

България е против Европа на различни скорости

Защо не забогатяваме от еврофондовете

Отношението към животните у нас потресе Европа

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Европейска комисия, наблюдение, доклад, мониторинг, съдебна система, корупция, организирана престъпност, Румъния

StreetInside

Без ценности няма лидерство

Сряда, 28 Септември 2016 / Кариера
Те са принципите или мотиваторите, влияещи на живота ни     Скромен младеж среща своенравен възрастен мъж, който го увлича в странно пътешествие. Възрастният става наставник на младежа и го обогатява с пъстрия си, пикантен и често отвъд представата за нормалност живот. От друга ст [...]

Каквото и да става, не се предавай

Неделя, 22 Април 2018 / Към себе си
  Историята и заветите на Далай Лама   Далай Лама е главата на тибетския будизъм. Будистите вярват, че той е прероденият бодхисатва Авалокитешвара, бодхисатвата на състраданието. Отказал се е от пълното просветление, за да осъществи на земята мисията по спасяването на всички живи [...]