Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕК ще спира еврофондовете при съмнения за корупция

Сряда, 16 Септември 2020 / Общество
93
  • pixabay.com

На 23 септември се очаква общият доклад за върховенството на закона във всички членки на общността

 

Еврофондовете ще се отпускат в зависимост от спазването на върховенството на закона в държавите членки на ЕС, обяви в първата си реч за състоянието на съюза пред Европарламента  председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

"Комисията отдава най-високо значение на върховенството на закона. Затова ще защитим парите от бюджета по програмата Следващо поколение ЕС (с бюджет 750 млрд. евро) срещу всякакви измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на преговори“, заяви Фон дер Лайен, цитирана от „Сега“.

"Миналият месец ни напомни колко сме уязвими - наш дълг е да пазим правовата държава и да поддържаме честността на европейските институции, независимо дали става дума за закони или продажба на паспорт. Европейските ценности не са за продан" каза още тя.

Очаква се на 23 септември Европейската комисия да представи първия доклад за състоянието на върховенството на закона във всички държави членки. Документът ще бъде продължението на Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който до момента под наблюдение бяха България и Румъния. За първи път обаче наблюдението ще се съчетае с финансови санкции за държавите, които системно показват неуважение към базовите принципи на ЕС.

"С върховенството на закона Комисията за пръв път в историята си възприема толкова методологически обоснован похват - не само към съдебната система, а и за цялото конституционно устройство на ЕС. Има оживен дебат по този въпрос. Ако са нужни нови инструменти, нека да ги видим“, каза Урсула Фон дер Лайен.

Десетки евродепутати участваха в дискусията за приоритетите на ЕК. Малцина свързаха с тях проблемите на България. Председателят на ПЕС Сергей Станишев отправи призив: "Хиляди български граждани протестират от месеци в защита на европейските ценности, за които се говори тук. Време е да ги подкрепите!" София инт Велт от Нидерландия обърна внимание, че има правителства, които се надсмиват над речите в Европарламена за върховенство на закона и свобода на словото. Тя назова Унгария и Полша и запита: "Дали българските журналисти могат да разчитат на вашата подкрепа? Госпожо председател на ЕК, трябва да се действа."

Евродепутатът от Европейската зелена партия Свен Гиголд (Германия) обърна внимание, че хората в България протестират от месеци срещу безнаказаността и корупцията, а Европейската комисия не забелязва нищо. "Наблюдаваме нарушаване на човешките права на много места в Европейския съюз. Моля ви, бъдете по-чувствителна към нарушаването на права в ЕС, започнете наказателни процедури", каза той.

 

Вижте още:

Комисията „Юнкер“ предлага отпадане на мониторинга за България

29 млрд. евро за България в следващите 7 години

Защо не забогатяваме от еврофондовете

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ЕК, мониторинг, правосъдие, върховенство на закона, европейски фондове

Street of Hope

Да останем спокойни е възможно...когато сме тук и сега

Петък, 19 Април 2019 / Родители
И когато намеим начин да обънем внимание на нуждите на всички   Едно от нещата, които много ми помогна да остана спокойна, е да се отърва от вършенето на няколко неща едновременно (multitasking). Методът "майндфулнес" (mindfulness) се е превърнал в много модерна дума тези дни, но наисти [...]

Директор на училище депозира оставка заради проблемно дете

Четвъртък, 26 Януари 2017 / В клас
Учителите не могат да се справят с агресията на детето, настояват за намеса на отговорните институции    Учители и родители от столичното 19-о училище излязоха на протест срещу проблемен и агресивен ученик, предаде Нова телевизия. От една седмица съучениците на проблемнот [...]