Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Електронна проверка за данъците на колата

Четвъртък, 21 Юли 2016 / Общество
1971
  • Не всички общини обаче са въвели системата

 

Преминаването през пунктовете за технически преглед без платен налог на автомобила вече няма да е възможно

 

 

Преминаването на технически преглед без платен данък вече няма да е възможно. Това става по искане на Сдружението на общините.

От тази седмица по време на техническите прегледи ще се извършва електронна проверка за платен данък на автомобилите, а не както до сега чрез представяне на документ от общината, съобщиха от Министерството на транспорта.

Тази електронна проверка ще работи само в общините, които са заявили, че имат пълна готовност да гарантират свързаността и функционалността на системата. Системата е въведена вече в големите общини – София -град и повечето общини в София област, Пловдив и региона, Пазарджик, Русе, Стара Загора, Благоевград и региона, Велико Търново, Силистра. Прави впечатление, че електронната система е въведена в малките общини в областите Варна и Бургас, но не и в самите градове.

За общините, които не са заявили пълна функционалност, системата ще изисква само представяне на документ за платен данък или такъв, че са освободени от данък, който ще се сканира. Този документ ще се приема и в случаите когато общината не е подала информация или има срив в системата. Други видове документи няма да бъдат приемани.

Общините имат задължение след плащането на данъка на автомобила това да бъде отбелязано и в системата, като паралелно с това всяка община трябва да издава и документ за платения данък със залепен стикер на него.

От министерството припомнят, че електронната проверка за платен данък е предвидена в наредба от 2014 година. Там е посочено, че електронната проверка трябва да заработи ефективно само когато съответната община предостави технически съвместим с информационната система достъп до базата с данни за платен данък от съответната община. Очакванията са, че с пълното заработване на системата ще се увеличи събираемостта на дължимия данък върху превозните средства.

 

Вчера БГНЕС съобщи, че заради новите правила стотици хиляди лизингови автомобили не могат да минат на технически преглед. Това важи за случаите, в които се налага ръчно сканиране на документа за платен данък. Лизинговите къщи обаче плащат по банков път данъка на всички автомобили, на които са собственици. Досега те са минавали на техническите прегледи със завереното копие от платежното нареждане.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

годишен технически преглед, данъци, автомобили

Street of Art

С 20% ръст на цените на столичните хотели

Петък, 28 Юни 2019 / Стил
Причината е засилената активност по време на председателството   Европейското председателство през първата половина на 2018 г. е довело до над 21% среден ръст в цените на нощувките в 4- и 5-звездните хотели в София, показва специализирано проучване на Cushman & Wakefield Forton. Дан [...]

Изложба в памет на Григор Вачков

Понеделник, 20 Март 2017 / Под прожектора
Актьорът щеше да навърши 85 години през тази година    Искам баща ми да бъде запомнен като човекът, който е искал да изиграе нечовешки роли, а е изиграл най-човечните, топлите и сърдечни роли. Това заяви актрисата Мартина Вачкова на откриването на изложба, посветена на 85-годишнина [...]