Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Електронна здравна карта може да замени пръстовия отпечатък

Петък, 03 Февуари 2017 / Общество
548
  • bnr.bg

Пръстовата идентификация не е спестила пари на здравната система, казва Илко Семерджиев

 

Системата за пръстова идентификация ще бъде подменена с електронна здравна карта. Това обяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев.

Още през следващата седмица Семерджиев заяви, че ще извика шестте организации, свързани с пръстовия идентификатор за болниците и ще обсъдят възможностите за премахване на въведението на Петър Москов. Вчера петчленен състав на ВАС остави в сила действието на системата за пръстова идентификация докато се вземе окончателно решение.  

Един от основните аргументи на Илко Семерджиев за замяна на пръстовия отпечатък с електронната здравна карта е, че за разлика  от въведената от Москов идентификация картата дава еднозначна идентификация и може да се ползва офлайн. Освен това процедурата с пръстовата идентификация губи много време на пациентите и не може да се използва при пътуване в Европа, за разлика от електронната здравна карта, която съдържа здравните данни на пациента.

Служебният здравен министър обърна внимание на факта, че пръстовият отпечатък не само не е спестил средства, а са натрупани нови дългове след въвеждането му от началото на ноември.

Данните на Здравната каса показват, че разходите за болнично лечение след въвеждането на отпечатъка за вход в болница нарастват. Според статистиката на НЗОК от 137,8 млн. лв. за октомври, когато все още не действаше пръстов отпечатък като "вход" за болниците, разходите през ноември са нараснали със 112 хил. лв. до 137,9 млн. лв. Това означава, че тезата на Москов, че пръстовият идентификатор пести по 1 млн. лева на ден, не е вярна, обобщи служебният министър, цитиран от investor.bg.

Илко Семерджиев е категорично срещу наложените лимити. Когато парите следват пациента, това означава конкуренция и свободен достъп, а тези които не работят, няма да получат финансиране, обяснява здравният министър. Семерджиев ще работи за това от сегашната система на бюджетиране на структури и лимити да се премине към свободен избор от страна на пациента на лекар и лечебно заведение. Това според него ще доведе до промяна на парадигмата въобще за пациентите. Той иска да се обърне цялата система на здравеопазването към децентрализация и конкуренция. Това означава управление чрез договори и самоуправление на структурите в лечебното здравеопазване.

                                                                                        

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пръстов идентификатор, електронна здравна карта, Илко Семерджиев, Петър Москов

Street of Hope

В училищата няма да се влиза с магнитни карти

Четвъртък, 16 Март 2017 / В клас
Пропускането с магнитни карти водело до опасно струпване на деца по вратите    От следващата учебна година просветното министерство ще финансира само закупуването на видеонаблюдение и паник бутони в училищата, но не и изграждането на системи за пропускане на учениците с магнитни ил [...]

Дискалкулия - когато детето има проблеми с числата

Неделя, 23 Юни 2019 / Гласът на детето
Затрудненията по математика може да се дължат на специфично състояние   Дискалкулията е като дислексията, само че по отношение на числата.  Това е състояние, което засяга способността за придобиването и развиването на математически умения. Децата с това затруднение могат да с [...]