Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Емигрантите – външните инвеститори на България

Вторник, 10 Април 2018 / Общество
246
  • pixabay.com

През миналата година българите зад граница са изпратили 1,15 млрд. евро

 

Българите, които работят в чужбина, са изпратили общо 1,15 млрд. евро в страната през 2017 година.

Това е с 284 млн. евро повече отколкото през 2016 г., показват данните на БНБ.
В същото време за цялата минала година чуждестранните инвестиции възлизат на 901,9 млн. евро, което е увеличение с 36,7% на годишна база. Което отново показва, че парите на българските емигранти движат икономиката повече отколкото външните инвестиции.
Според данните на БНБ чуждестранните вложения за миналата година се насочват предимно към преработващата промишленост. Преводите от емигрантите пък отиват директно в потреблението, въпреки че през последната година много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница, пише investor.bg. Голяма част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми. 

Сумите, които сънародниците ни извън България изпращат тук, постепенно се възстановяват до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. Това обаче не се случва с инвестициите. Притеснително е също, че чуждите капиталовложения са предимно под формата на дългови инструменти, което означава, че са краткосрочни и нямат дългосрочна перспектива за развитие. Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. 

Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. Освен това БНБ отчита само преводите над 2 500 евро.

Междувременно Европейската комисия обяви, че ще бъдат въведени нови регулации, според които паричните банкови преводи в евро ще станат по-евтини за крайния потребител. Досега за компаниите и частните лица на територията на еврозоната нямаше разлика в таксите за операции в страната или в еврозоната. В официално съобщение европейските власти посочват, че сега това предимство ще бъде разширено и ще включва цялата територия на Европейския съюз.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

емигранти, инвестиции, пари, парични преводи

StreetInside

Стресът, моят приятел

Неделя, 18 Юни 2017 / Към себе си
Влиянието на стресовите фактори върху здравето ни се определя от отношението ни към тях   Всеки преживява стрес по различни причини и това може да повлияе на психическото и физическото му здраве по много различни начини. Обикновено приемаме за стресови фактори изтощителния работен ден [...]

Как да се справим с лошите мисли

Четвъртък, 02 Март 2017 / Към себе си
Втренчването в болката не ви помага    Всички сме били наранявани от хора или ситуации – това е част от живота - и докато често е трудно да контролираме болката, не трябва да забравяме, че можем да контролираме отношението си към тази болка. Втренчваме ли се в миналото, или и [...]