Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ерозия на демокрацията в България

Сряда, 22 Март 2017 / Общество
294

Тенденцията може да се обърне със създаване на широка коалиция за съдебна реформа, смятат от ИПИ 

 

Демокрацията в България отстъпва позиции през последните години и основните причини за това са проблемите в съдебната система и корупцията, съчетани с влошаване на медийната среда и с възход на популизма и национализма. Изводът е на Института за пазарна икономика (ИПИ) и е направен въз основа на изследване, проведено в края на м.г. сред фокус групи от експерти, студенти и младежи. Процесът е започнал през 2013 г., когато пред обществото се появиха сериозни предизвикателства в сферата на политиката и икономиката. "Тогава страната навлезе в период на тежка политическа нестабилност и ерозия на демокрацията, което представлява сериозна заплаха за бъдещето развитие на България - се казва в анализа. - Докато икономиката се съвзе от кризата и вече расте с изпреварващ темп спрямо средния за ЕС, политическата и медийната среда се влошават чувствително".

Основното предизвикателство обединява проблемите на съдебната система и корупцията в термина "превзета държава", посочва докладът. "Под "превзета държава" имаме предвид определен вид систематична политическа корупция, която покрива широк спектър от държавни институции, в това число не само части от законодателната и изпълнителната власт, но най-вече и от съдебната власт", смята неправителствената организация.

Усещането за "превзета държава" се подхранва от влошаването на медийното пространство, което е все повече доминирано от зависими медии, а напоследък - и от пропагандни медии, се отбелязва в изследването. Допълнителен фактор за разрастването на негативните тенденции е възходът на националистическите партии и широко разпространения икономически популизъм. "Тези две явления се подхранват взаимно, тъй като политическите играчи, които експлоатират бежанската криза, са същите, които в най-голяма степен използват икономическия популизъм, за да печелят гласове. Нарастването на подкрепата за подобни партии кара и основните партии да навлизат в полето на икономическия популизъм", пише в анализа.

Тенденцията може да се обърне със създаване на широка коалиция за съдебна реформа, провеждане на дълбока реформа в прокуратурата и формиране на открит бюджет на съдебната система, смята ИПИ. По отношение на медийната среда препоръките включват създаване на ясни правила за разпределение или обозначаване на всички форми на публично финансиране за медиите, особено чрез европейски средства. Друго предложение е за реформиране на т.нар. правила за "предизборни кампании" и медийно планиране. "Тези правила са проблематични, тъй като насърчават различни схеми за източване на публични средства, отпуснати за политически кампании и ограничават качеството на публичен дебат, тъй като последният се пренасочва към съмнителни медии. В момента правилата на практика ограничават свободата на медиите преди изборите и някои медии биват изкуствено изтикани на преден план в хода на предизборната кампания", се казва в анализа на ИПИ.

 

в. "Сега"

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

демокрация, изследване, ИПИ

StreetView

Сватба на плажа

Неделя, 23 Юли 2017 / Места
  Всяка жена поне веднъж е мечтала за сватба на морския бряг, или на някое романтично и различно място   А сватбеният туризъм е разработена ниша не само за специализирани в организацията на незабравими преживявания компании, а и за много курорти навсякъде по света. Ето някои от на [...]

Сняг в пустинята в Аризона

Четвъртък, 17 Януари 2019 / Места
Природата предлага понякога сюрреалистични картини и преживявания   Жителите на Аризона и Ню Мексико, са свикнали с агонизираща топлина, но тази нова година започна с хладно време и снеговалеж, който нарисува невероятни картини в пустинята Сонора, разказва BoredPanda.     [...]