Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕС и Великобритания запазват правата на гражданите си след Brexit

Четвъртък, 15 Ноември 2018 / Общество
207
  • pixabay.com

Кабинетът на Тереза Мей одобри предварителното споразумение

 

ЕС представи постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания и предложи Европейският съвет да одобри документа. Това стана след петчасово заседание на британския кабинет, на което проектът на договора беше одобрен.

"Това е решителна стъпка, която ще ни позволи да постигнем напредък и да финализираме споразумението", заяви министър-председателят Тереза Мей. Тя добави, че това е възможно най-доброто споразумение, което ще позволи на страната да си върне контрола „върху нашите пари, върху нашите закони и граници, ще сложи край на свободата на движение и ще защити работните места, сигурността и нашия съюз“.

 

Предвижда се Великобритания да плати задълженията си към бюджета на ЕС, за които е гласувала в общностните институции. Очертан е преходен срок от 21 месеца след оттеглянето на Великобритания на 29 март догодина – до 31 декември 2020 г.

Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

Гражданите на съюза, които живеят във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно.

„Правата на гражданите винаги са били наш общ приоритет - и за европейските граждани във Великобритания, и за британските в ЕС. Всички тези хора ще могат да продължат да живеят както преди - да живеят там, да учат там и да вземат семействата си”, заяви главният преговарящ от страна на съюза Мишел Барние.

 

Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Предвижда се запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

"Зная, че ни очакват трудни дни и че споразумението ще се гледа под лупа", заяви още Тереза Мей, която сега трябва да убеди британския парламент да гласува споразумението.

 

Вижте още:

Без английското знаме в Евросъюза

Какви са икономическите последици от Brexit?

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Brexit, споразумение, ЕС, Великобритания, Тереза Мей, Мишел Барние

Street of Hope

Време с децата: Да нахраним птичките

Събота, 03 Декември 2016 / Родители
Изработването на хранилка за птици отнема малко време, но е от големите уроци по доброта   Вярвам, че на 3 декември на много места в страната са се появили хранилки за птици, направени от деца, защото много родители харесаха идеята на Влади Фиданова за една добрина на ден до Коледа. По [...]

Строги мерки срещу преписвачите на матурите и тази година

Четвъртък, 18 Май 2017 / В клас
Над 4000 камери и 13 хиляди квестори ще пазят зрелостниците   52 хиляди абитуриенти ще се явят на зрелостните изпити тази година. Образователното министерство отново е предвидило драконовски мерки за сигурност, увеличавайки броят на квесторите и камерите в училищата. 13 500 квестори щ [...]