Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕС и Великобритания запазват правата на гражданите си след Brexit

Четвъртък, 15 Ноември 2018 / Общество
180
  • pixabay.com

Кабинетът на Тереза Мей одобри предварителното споразумение

 

ЕС представи постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания и предложи Европейският съвет да одобри документа. Това стана след петчасово заседание на британския кабинет, на което проектът на договора беше одобрен.

"Това е решителна стъпка, която ще ни позволи да постигнем напредък и да финализираме споразумението", заяви министър-председателят Тереза Мей. Тя добави, че това е възможно най-доброто споразумение, което ще позволи на страната да си върне контрола „върху нашите пари, върху нашите закони и граници, ще сложи край на свободата на движение и ще защити работните места, сигурността и нашия съюз“.

 

Предвижда се Великобритания да плати задълженията си към бюджета на ЕС, за които е гласувала в общностните институции. Очертан е преходен срок от 21 месеца след оттеглянето на Великобритания на 29 март догодина – до 31 декември 2020 г.

Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

Гражданите на съюза, които живеят във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно.

„Правата на гражданите винаги са били наш общ приоритет - и за европейските граждани във Великобритания, и за британските в ЕС. Всички тези хора ще могат да продължат да живеят както преди - да живеят там, да учат там и да вземат семействата си”, заяви главният преговарящ от страна на съюза Мишел Барние.

 

Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Предвижда се запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

"Зная, че ни очакват трудни дни и че споразумението ще се гледа под лупа", заяви още Тереза Мей, която сега трябва да убеди британския парламент да гласува споразумението.

 

Вижте още:

Без английското знаме в Евросъюза

Какви са икономическите последици от Brexit?

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Brexit, споразумение, ЕС, Великобритания, Тереза Мей, Мишел Барние

Street of Art

Кои са групите с „най-умни“ текстове на песни?

Вторник, 02 Август 2016 / Под прожектора
Depeche Mode е групата, чийто текстове изискват най-много интелектуално усилие, за да бъдат разбрани   Това показва проучване на The Mirror във Великобритания, цитирано от Zrock. Изданието е анализирало различни текстове на песни и е „изчислило“ колко години трябва да п [...]

Punk`s not dead!

Събота, 13 Август 2016 / Под прожектора
Какво се случва когато хиляди пънкари се съберат в британско морско градче? Ние дойдохме, направихме пого и отпразнувахме 40 годишнината на пънка на Rebellion Festival – най-голямото пънк събитие във Великобритания. За пръв път в 20 годишната си история битетите за фестивала бяха напъл [...]