Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ЕС и Великобритания запазват правата на гражданите си след Brexit

Четвъртък, 15 Ноември 2018 / Общество
240
  • pixabay.com

Кабинетът на Тереза Мей одобри предварителното споразумение

 

ЕС представи постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания и предложи Европейският съвет да одобри документа. Това стана след петчасово заседание на британския кабинет, на което проектът на договора беше одобрен.

"Това е решителна стъпка, която ще ни позволи да постигнем напредък и да финализираме споразумението", заяви министър-председателят Тереза Мей. Тя добави, че това е възможно най-доброто споразумение, което ще позволи на страната да си върне контрола „върху нашите пари, върху нашите закони и граници, ще сложи край на свободата на движение и ще защити работните места, сигурността и нашия съюз“.

 

Предвижда се Великобритания да плати задълженията си към бюджета на ЕС, за които е гласувала в общностните институции. Очертан е преходен срок от 21 месеца след оттеглянето на Великобритания на 29 март догодина – до 31 декември 2020 г.

Твърдата ирландска граница се предлага да бъде избегната с оставането на Северна Ирландия в митническия съюз на ЕС.

Гражданите на съюза, които живеят във Великобритания и британците, които са се заселили на континента, запазват, докато са живи, правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно.

„Правата на гражданите винаги са били наш общ приоритет - и за европейските граждани във Великобритания, и за британските в ЕС. Всички тези хора ще могат да продължат да живеят както преди - да живеят там, да учат там и да вземат семействата си”, заяви главният преговарящ от страна на съюза Мишел Барние.

 

Изпълнението на споразумението ще бъде под надзора на Съда на ЕС.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Предвижда се запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

"Зная, че ни очакват трудни дни и че споразумението ще се гледа под лупа", заяви още Тереза Мей, която сега трябва да убеди британския парламент да гласува споразумението.

 

Вижте още:

Без английското знаме в Евросъюза

Какви са икономическите последици от Brexit?

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Brexit, споразумение, ЕС, Великобритания, Тереза Мей, Мишел Барние

Street of Art

Коензим Q10 – чудото за сърцето

Понеделник, 30 Април 2018 / Хранене и Здраве
При недостига му ни липсва енергия и ставаме податливи на инфекции   Коензим Q10 е натурална субстанция, която се произвежда от тялото, но с годините капацитетът ни на производство намалява значително. Коензимът е естествен участник в обмяната на веществата. Поддържа здравето и осигур [...]

Каква е тайната на красотата на жените от Азия?

Четвъртък, 03 Октомври 2019 / Стил
Българската верига dm пуска няколко японски и корейски марки козметика   Изящна кожа, блестящ външен вид, красива прическа и грим – азиатките са модел за красиви жени и сякаш никога не остаряват. Но каква е тайната на тяхната вечна младост? И как успяват да имат порцеланово изглеж [...]