Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Европа отново е в шок

Петък, 15 Юли 2016 / Общество
2202
  • ЕПА

Поредният атентат във Франция поставя въпроса могат ли изобщо да се борят службите с тероризма

 

84 убити, 150 ранени, 18, от които в критично състояние. Това се случи снощи във френския курортен град Ница, след като камион се вряза в събрали се за празненство хора по време на фойерверките по случай отбелязването на Деня на Бастилията - френския национален празник. Сред пострадалите има граждани на Швейцария, Белгия, Испания и Русия.

Президентът Франсоа Оланд определи случилото се като терористичен акт. В емоционално телевизионно обръщение снощи той обяви, че Франция ще засили ударите в Сирия и Ирак. Извънредното положение в страната, въведено след атаките в Париж миналата година, ще бъде удължено с още три месеца. "Операция "Сантинел" с използване на военни патрули ще продължи на високо равнище с използването на 10 хиляди души. Те ще оказват съдействие на жандармерията и полицията", обяви Оланд.

 

Няма ефективна защита

 

„Новият терористичен акт не е изненада, но няма адекватна и ефективна реакция на системите за сигурност в Европа към този момент, преди всичко заради неспецифичния характер на заплахата. От тук нататък следва да се търси промяна в подхода и излизане от това състояние на летаргия и безхаберие”, коментира пред Нова телевизия експертът по антитероризъм Славчо Велков.

„Това, което в момента се прави е контрапродуктивно. Франсоа Оланд каза „Ние ще продължаваме да ги удряме в Сирия и Ирак, както те ни удрят на собствена територия”. Да, но тези, които ви удрят на ваша територия, са ваши граждани, г-н президент. Въпросът е социално-политически”, коментира Велков.

Светът е в състояние на война – той е разделен на две – от едната страна е Ислямска държава, а от другата страна – всички останали, коментира пред bTV политическият психолог Антоанета Христова.

Това е много дълъг процес на формиране на негативни нагласи към бившите колонизиращи държави, така че в момента те са обект на агресията, която се ражда в отговор на неспособността им да интегрират бившите си колонии, смята Христова. В този сисъл България не може да е директен обект, но от гледна точка на миграционните движения можем да оберем страничните ефекти на процеса, предупреждава тя.

Същото е мнението и на политолога Емил Георгиев, който също нарече случващото се във Франция война от нов вид, чийто основен инструмент е страхът.

 

Светът в подкрепа на Франция

 

САЩ са готови да окажат на Франция цялата необходима помощ при разследването на атентата, се казва в изявление на американския президент Барак Обама. По думите му в този момент САЩ „потвърждават солидарността и партньорството с Франция – своя най-стар съюзник.“ „Ние знаем, че характерът на Френската Република няма да се промени и след днешната трагедия, добави Обама.

Доналд Тръмп заяви, че в случай, че бъде избран за президент на САЩ, ще поиска да се обяви война на „Ислямска държава“: “Това е война, в която имаме работа с хора без военна униформа.“

Председателят на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз ще продължи да се бори срещу тероризма: „Ние ще се борим срещу тероризма в и извън пределите на Европейския съюз. Нашата решителност може да се осигури само от единството ни.“ Юнкер нарече терористичния акт „страхлива и груба атака.“ Сега всички се чувстваме част от Франция.

„Тероризмът няма граници и общо предизвикателство, както за Европа, така и за Азия. Длъжни сме да търсим заедно общ отговор на подобни предизвикателства, да проявим солидарност, да предприемем всичко, което зависи от нас, за да се борим срещу тероризма. Още повече, че терористите и техните спонсори разбират само от сила и ние сме длъжни да я използваме.“, заяви руският министър-председател Дмитрий Медведев.

Външният министър на Великобритания Борис Джонсън е потресен от атаката в Ница: „Потресен съм и опечален от страшните събития в Ница и ужасяващите човешки жертви.“ 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

терор, Франция, камион, жертви, тероризъм

StreetView

Църквата „Света Троица в Банско“ – обединител и вдъхновител

Петък, 27 Април 2018 / Места
  Храмът в Банско се смята за най-големият от този тип на Балканите По време на турското робство в Банско изградили православен храм, който обединил българи и турци. Но най-вече, позволил на българите да се молят в свой храм, голям и красив, какъвто по онова време не било разрешено да [...]

Лондон е най-влиятелният град в Европа

Неделя, 25 Март 2018 / Места
По критериите за условия на работниците английските градове се представят зле, но не е така за работодателите   За втора поредна година Лондон оглавява класацията на най-влиятелните градове в Европа, следван от Париж, Мадрид, Москва и Бирмингам. Класацията на най-влиятелните градове, по [...]