Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Европари за частни заплати...само за избрани

Сряда, 06 Април 2016 / Общество
866
  • Снимка: chambersz.com

 

 

Социалното министерство разпредели 8 млн. лева за пет дни. А за два дни събра над 3700 кандидатури по програма за наемане на безработни

 

 

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ е отличник по усвояване на европейските средства по традиция. Но сега чиновниците в социалното министерство и замесваната  вече в скандали по темата Агенция по заетостта счупиха пореден рекорд.

Това е европейската програма, по която бизнесът може да наема работници, за които държавата плаща осигуровки и заплати за определен период от време, а целта е тези хора да излязат от списъците на безработните и да си изкарват прехраната сами.

Това е целта на програмата по документи. На практика обаче не е точно така.

Последната схема, обявена от АЗ, е за наемане на работници от възрастови групи, различни от популярните напоследък ограничения от 29 години (по мерките за младежка заетост) или над 55 години (за хора, които трябва да трупат стаж за пенсия). В този случай компаниите могат да получат от държавата заплатата на работниците си за период до една година и нямат ангажимента да ги оставят на работа след това. За целта са предвидени над 8 млн. лева.

 

Не, не е случайно

 

Така че изобщо не е случайно, че стотици компании не са успели изобщо да стигнат до подаване на документи. Програмата е отворена за оферти на 25 март и на 28 март министерството спира процедурата, съобщи вестник „Сега“. Обяснението е, че само за един ден фирмите подали толкова заявки, че надхвърлили сумата по схемата.

За също толкова удивително кратък срок - едва пет дни - подчинените на Ивайло Калфин са успели да разгледат заявките на 3721 фирми и да ги класират за около 1500 субсидирани места. Късно в понеделник Агенцията по заетостта, която е изпълнител по програмата, управлявана от социалното министерство, публикува списък от 181 фирми - 156 одобрени, 24 оставени в резерва и само една неодобрена. От агенцията обясняват пред "Сега", че заявките на фирмите са разглеждани по реда на подаването на офертите в електронната система и след като е достигнат ресурсът от 8.1 млн. лв., чиновниците са спрели да гледат другите оферти. Те обаче щели да се вземат предвид при следващото класиране.

 

За да няма недоразумения

 

В отговор социалният министър Ивайло Калфин обяви пред БНТ, че ще осигури допълнителен ресурс. „Операцията е добра и е насочена към тези, които имат най-голям проблем на пазара на труда – най-вече трайно безработните. Преди да пускаме програма, ние правим широка разяснителна кампания, за да няма недоразумения“, каза социалният министър по повод схемата.

С това обаче скандалът трудно ще приключи. Или поне недоразуменията.

А след заглъхването му ще остане съмнението за  злоупотреба при разпределението на европейски средства към предварително избрани фирми.

Първо, от „Сега“ посочват, че решението на АЗ противоречи на условията на кандидатстване. В тях никъде не е посочено, че офертите ще се разглеждат по реда на тяхното приемане и че конкурсът ще се прекрати след изчерпване на парите. Едва след като стотици фирми се оплакват публично, от агенцията обясняват, че кандидатстването всъщност било „до 1 април или до изчерпване на финансовия ресурс“. Естествено, не става ясно кой носи отговорността за предсрочното спиране на процедурата. Става ясно само, че след като скандал има и той е публичен, ще има и продължение на схемата, за да може и част от онези, които сега протестират, евентуално да получат шанса да участват. Всъщност от обясненията по-скоро излиза, че до ресурс може да се доберат част от вече кандидатствалите, до нови фирми парите едва ли ще стигнат.

 

 

Дори да е законно, е скандално

 

Второ, нещата изобщо не изглеждат невинни, поне от морална гледна точка. Сред „бързи-смели-сръчните“ например попадат фирми като ФК „Лудогорец“ с намерението да наеме 20 общи работници, чистачи и озеленители, както и морските курорти „Дюни“ и „Албена“, които имат нужда от държавна подкрепа за съответно 230 и 120 работници. Извинете, но това са сезонни дейности, за които компаниите просто ще получат огромен държавен ресурс, а след приключването на лятото хората ще се върнат на трудовата борса. А фирмата ще е спечелила вероятно немалко пари от безплатна работна ръка.

Така основната цел на програма „УЧР“ да се намалява безработицата очевидно няма да се изпълни, но това няма да е нередно, нито незаконно – в конкретната схема ангажимент те да останат на работа няма.

Второто, което дразни още повече, е, че поне според посочените примери, парите няма да отидат при малки фирми, които имат нужда от подкрепа да развият бизнеса си, а при гиганти, които имат нахалството да обявяват стотици работни места, за които искат субсидии. А в някои от хотелите в споменатите курорти дневната цена на туристическия пакет може и да надхвърли месечната заплата, която наетите от тях работници ще получават – от държавата!

 

Дали нещата са нагласени?

 

Сред примерите, дадени от „Сега“ е и русенската компания „Арт фешън дизайн“, създадена на 2 март, която е успяла да се включи в скоростно откритата процедура и да получи одобрение за 5 работни места.

Дори да приемем, че в последните години бизнесът е натрупал опит в кандидатстването по европейски програми, сроковете за подаване на документите пак са твърде кратки, за да се хванем на въдицата за огромния интерес към въпросните схеми. Включително от чисто нови, или специално създадени фирми.

Иначе, да, интересът е огромен, но програмите за заетост отдавна показаха, че не помагат по никакъв начин за решаването на проблемите на пазара на труда – около 40% от наетите по тях безработни след това се връщат обратно на борсата. Затова пък фирмите, вероятно точно определени фирми, се научиха, че програмите за заетост са удобен начин да печелят с европейски субсидии.

Само припомняме как по схемата за младежка заетост бяха обявени десетки, да не кажем стотици, места за директори и шефове на ключови за компаниите отдели – просто защото по нея се плащаха заплати по съответната европейска програма. Подчертаваме дебело – фирмите получиха одобрение да наемат стажанти, тоест хора без опит (които трябва да се обучават от някой с опит и затова са европейските пари) за постове като шеф на маркетингов отдел и подобни, от които би трябвало да зависи представянето им на пазара – ако следваме пазарния принцип обаче. Получиха възможност да наемат евтино млади хора без опит докато в бюрата по труда стояха хора с опит по същите специалности, за които обаче субсидии няма, а следователно – и работа няма.

 

 

Иначе опитът показва, че фирмите предлагат двойно повече свободни места от наличните по дадена програма. И само за справка – пробвайте да се ориентирате като търсещ работа специалист за свободните работни места в сайта на Агенцията по заетостта – онлайн системата е така направена, че ако не знаете точните държавни наименования на съответните специалности, няма как да уцелите в критериите на търсачката и да попаднете дори и на една обява, която евентуално да е подходяща за вас. Но това е друга тема.

И да попитаме – кога чиновниците, които работят по европейските програми, станаха толкова добри, че успяха за срок от 5 дни да разгледат професионално и безпристрастно кандидатурите и да разпределят парите? Дали наистина работят толкова добре във всички случаи и за всички кандидати?

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

работа, европейски програми, заетост, Ивайло Калфин, безработица, работници

StreetView

С мотор по Пътя на коприната

Петък, 26 Май 2017 / Приключения
 Българинът Руско Русков тръгва на пътешествие до Китай и обратно    20 хиляди километра, 9 държави, 4 пустини и точно 56 дни – това е пътешествието, на което българинът Руско Русков тръгва в неделя - 28 май. Русков е ръководителят на 3D екипа на Chaos Group, компанията, [...]

Живот в миниван

Събота, 07 Януари 2017 / Приключения
Млада жена напусна скучната си работа, за да обикаля по света с кучето си   25-годишната Марина Пиро, италианка по произход от Великобритания, решава да напусне скучната си работа в офис, за да пътува по света с кучето си – голдън ретривърът Оди. Сега двамата живеят в миниван, пр [...]