Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Европейският съюз на 60 години

Събота, 25 Март 2017 / Общество
258
  • БГНЕС

 

Лидерите на ЕС се срещат в Рим, за да отбележат 60-тата годишнина на Римските договори, подписани на 25 март 1957 г. Тогава в италианската столица са подписани два договора – с единия се създава Европейската икономическа общност, а с другия – Европейската общност за атомна енергия „Евратом”, припомня тв "Европа".

Те са подписани от шест страни – Белгия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия и Западна Германия. Днес държавите членки на Европейския съюз са 28. След напускането на Великобритания обаче ще останат 27 държави, пред които стои предизвикателството за бъдещото развитие на Съюза. Римските договори са в основата на Европейския съюз, който познаваме днес. Той е основан на ценностите солидарност, демокрация и върховенство на закона. Единният пазар гарантира свобода на избора и на движението, икономически растеж и благоденствие за 500 милиона граждани.

След като Комисията представи Бялата книга за бъдещето на Европа, се очаква лидерите на ЕС да приемат Римската декларация, в която ще фигурират историческите постижения на ЕС, настоящите предизвикателства и ангажимент да се работи за единството на 27-те държави-членки след Брекзит. В Бялата книга се излагат пет различни сценария за бъдещето на Европа. Първият сценарий е ЕС да продължи да изпълнява програмата си за положителни реформи. Вторият е единният пазар да застане в центъра на ЕС. Третият - ЕС продължава както до сега, но желаещите държави да работят в по-близко сътрудничество в определени области. Четвъртият сценарий предвижда акцентът да се поставя върху постигането на повече и по-бързи резултати в избрани области на политиката, докато в други се прави по-малко. При петият сценарий държавите-членки споделят повече правомощия и ресурси и вземат повече решения заедно във всички области.
На срещата на върха в Рим се очаква европейските лидери да развият дискусията за бъдещето на ЕС. В Рим държавните лидери ще подпишат Римската декларация, изготвена съвместно от председателите Туск и Юнкер и министър-председателите Мускат и Джентилони. Римската декларация ще отбележи началото на един процес. След срещата на върха в Рим ЕК ще представи серия документи за размисъл по ключови въпроси за Европа. Те ще включват развитието на социалното измерение на Европа, задълбочаването на Европейския икономически и паричен съюз, извличане на ползи от глобализацията, бъдещето на европейската отбрана и бъдещето на финансите на ЕС.

Белият дом поздрави Брюксел в навечерието на годишнината в забележителна промяна на тона от страната на американския президент Доналд Тръмп, чийто дълбок скептицизъм тревожи страните-членки. „САЩ поздравяват Европейския съюз по повод 60-та годишнина от римските договори от 1957 г. и основаването на Европейската икономическа общност“, се казва в изявлението. „Нашите два континента споделят общи ценности и, преди всичко, общ ангажимент за разпространение на мир и просперитет чрез свобода, демокрация и върховенство на закона“, се казва още в текста. „Заедно очакваме още 60 години на споделена сигурност и споделено благополучие“, посочват от Белия дом. Според прогнозите е много вероятно дипломатите да се сблъскат в различията по отношение на политиките за тероризма, миграцията, международното партньорство и търговията.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

60 години, ЕС, Римски договори, Рим

StreetView

Огромен айсберг е на път да се откъсне от Антарктида

Събота, 07 Януари 2017 / Места
Ако целият лед от шелфа Ларсен С навлезе в окена, морското равнище ще се повиши с 10 см   Един от 10-те най-големи регистрирани айсберги е на път да се откъсне от антарктическия шелф Ларсен С, съобщи Би Би Си, предаде БТА. Айсбергът е най-северният шелф на Антарктика, с площ 5000 кв. к [...]

Под новия часовник на гарата

Вторник, 26 Април 2016 / Места
  Откриха официално обновената Централна гара София   След близо двегодишен ремонт днес беше официално открита обновената Централна гара в София. Това е първият основен ремонт от 40 години насам, в който са инвестирани около 70 млн. лева. По време на ремонта са запазени някои от [...]