Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Фирми от 10 сектора търсят нови служители

Вторник, 12 Септември 2017 / Общество
223
  • В строителството се очаква ръст на наетите с 24%

Проучване показва, че работодателите планират най-голямото наемане на нови служители от 7 години насам


През последното тримесечие на годината фирми от 10 сектора планират да увеличат персонала си, показва проучване на консултантската компания ManpowerGroup.

От 620 анкетирани работодатели 14% предвиждат да увеличат нивата на заетост през четвъртото тримесечие на годината. Само 5% от тях очакват да намалят работната сила. 18% от работодателите не очакват промяна в плановете си за заетост. 1% не са сигурни относно намеренията си за наемане на служители.

Нетната прогноза за заетостта е благоприятна с очакван ръст от 14 на сто, като остава стабилна на тримесечна база и се увеличава с 3% в сравнение със същия период на миналата година, показва изследването.

Най-много нови работници смятат да наемат в строителството (положителната прогноза в отрасъла е 24%), минното дело (20%) и производството (15%). Секторите „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Транспорт, складове и комуникации“ също възнамеряват да наемат нови служители (съответно 13% и 12%),  В публичния и социален сектор прогнозата също е оптимистична (11%). Работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ са по-предпазливи с прогноза за увеличение на наетите с 6 на сто.

Перспективите за наемане намаляват в четири сектора, сред тях „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“, който отчита спад от 7%, и „Търговия на едро и дребно“ - намаление от 3%. 

По региони най-много нови кадри се очакват в Пловдив - положителна прогноза от 18%, което е увеличение от 4% в сравнение с третото тримесечие на 2017 г. и с 5% спрямо същия период на миналата година. Русе отчита най-предпазливата прогноза от ръст от 8%.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пазар на труда, работодатели, фирми, работници, служители

StreetInside

Как работят техниките за визуализация

Понеделник, 02 Май 2016 / На предела
    Или какво трябва да знаете преди да опитате да възстановите енергията си или да сбъднете желанията си    Вие вероятно вече са чували, че трябва да внимавате какво си пожелавате, защото може да го получите. С други думи, можете да създадете своя собствена реалност чр [...]

Управлението „на парче“ като успех

Понеделник, 15 Януари 2018 / Кариера
Нещо, което трябва да знаете, ако не можете да предсказвате бъдещето     Проектът Big Dig в Бостън - централна артерия и тунел през града - е един от най-големите инженерни провали в съвременната епоха. Завършването му отне много повече от очакваното. Той беше приключен 8 години с [...]