Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Фирми от 10 сектора търсят нови служители

Вторник, 12 Септември 2017 / Общество
232
  • В строителството се очаква ръст на наетите с 24%

Проучване показва, че работодателите планират най-голямото наемане на нови служители от 7 години насам


През последното тримесечие на годината фирми от 10 сектора планират да увеличат персонала си, показва проучване на консултантската компания ManpowerGroup.

От 620 анкетирани работодатели 14% предвиждат да увеличат нивата на заетост през четвъртото тримесечие на годината. Само 5% от тях очакват да намалят работната сила. 18% от работодателите не очакват промяна в плановете си за заетост. 1% не са сигурни относно намеренията си за наемане на служители.

Нетната прогноза за заетостта е благоприятна с очакван ръст от 14 на сто, като остава стабилна на тримесечна база и се увеличава с 3% в сравнение със същия период на миналата година, показва изследването.

Най-много нови работници смятат да наемат в строителството (положителната прогноза в отрасъла е 24%), минното дело (20%) и производството (15%). Секторите „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Транспорт, складове и комуникации“ също възнамеряват да наемат нови служители (съответно 13% и 12%),  В публичния и социален сектор прогнозата също е оптимистична (11%). Работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ са по-предпазливи с прогноза за увеличение на наетите с 6 на сто.

Перспективите за наемане намаляват в четири сектора, сред тях „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“, който отчита спад от 7%, и „Търговия на едро и дребно“ - намаление от 3%. 

По региони най-много нови кадри се очакват в Пловдив - положителна прогноза от 18%, което е увеличение от 4% в сравнение с третото тримесечие на 2017 г. и с 5% спрямо същия период на миналата година. Русе отчита най-предпазливата прогноза от ръст от 8%.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пазар на труда, работодатели, фирми, работници, служители

Street of Art

От Paris в Париж - изложба на Иван Стратиев

Вторник, 28 Март 2017 / Под прожектора
Картини, вдъхновени от френската столица и творчеството на Ван Гог    В галерия „Париж“ се открива изложба на известният български художник Иван Стратиев. „От Paris в Париж“ показва творбите, които авторът е създал по време на пребиваването си [...]

Ще ги познаете ли?

Понеделник, 06 Март 2017 / Стил
Как са изглеждали някои от световно известните личности като деца?   Понякога забравяме, че известните личности също са били деца, не са супергерои и често им се е случвало да не се харесват или да се чувстват неловко. Нашите детски снимки показват откъде сме дошли и ни напомнят за сти [...]