Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Фирми за помощни средства източват държавата

Понеделник, 29 Май 2017 / Общество
513
  • Държавата плаща 2 ремонта, а когато сумата се усвои за дребна поправка, хората трябва да плащат за ремонта от инвалидните си пенсии

Компании прибират огромни суми за дребни ремонти, а хората с увреждания остават без инвалидни колички, твърди Надя Борисова

 

Фирми печелят от дребни поправки на акумулаторни инвалидни колички, които отчитат като основни ремонти, а никой не контролира какво е свършено и платено с държавни средства, пише в отворено писмо до премиера Бойко Борисов Надя Борисова от Инициативен комитет за хора с увреждания. Преди година организацията е поставила въпроса и е предложила промени в регламента, който ощетява както данъкоплатците, така и хората с увреждания. Исканията на хората с увреждания е да се скъси срока за експлоатация на инвалидните колички от 10 на 5 години, както и да се контролира начина, по който се извършват ремонтите.

Надя Борисова ползва акумулаторна количка от 2003 година и сега й предстои да я подмени, но не знае към коя компания да се обърне, за да получи качествено техническо средство, което да й осигури достъп до външния свят в следващите 10 години. Публикуваме писмото на Надя Борисова:

 

Уважаеми господин Премиер,

Ползвам инвалидна акумулаторна количка, за която държавата плаща 3,019 лв. веднъж на десет години. Поради липса на контрол от страна на държавата и промяна на приложение 7 от ППЗХУ се появиха много фирми, предоставящи технически помощни средства (ТПС). 
В България да си търговец на ТПС е един много доходоносен бизнес на гърба на хората с увреждания. Фирмата взима 3,019 лв., дава една година гаранция на ТПС, а експлоатационният срок е десет години.
Държавата обаче дава една много добра възможност на доставчика да прибере още някой лев - според приложение 7 от ППЗХУ, ако инвалидната количка се повреди след първата година от закупуването, когато лицето поиска от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) разрешение за основен ремонт, данъкоплатецът плаща най-близката цена до първоначалната, т. е. 2 500 лв. 
По тази причина на един мой познат фирмата му бе дала количка без шпонки на гумите (дребен свръзващ елемент, осигуряващ движението, чиято цена е под 10 лева – бел. ред.), за да влезе в тази графа – което и стана. Може да са две шпонки, но източи държавата с горепосочената сума. Никой не контролира тези ремонти – извършени ли са или не, качествени са или не – единствено търговецът има думата. 
Сумата за ремонти с времето намалява и човекът с увреждане просто остава с неработеща инвалидна количка, чакайки изтичането на десетилетието. Общата сметка, която плаща българинът, за да се придвижваме ние е: 3,019+2,500 лв. два пъти годишно, за гуми 400-600 лв. сумата е плаваща, тъй като за гуми и лагери държавата дава пари без лимит, а за акумулатори има такъв - 280 лв. 
Фирмите вече не предлагат акумулатори в лимита и хората със специфични нужди доплащат по 100-150 лв. за акумулаторни батерии с гаранция шест месеца, а експлоатационен срок 3 г. За да откараме ТПС до ремонтната база ползваме куриерски фирми - миниум 40 лв. в едната посока. (Ако ремонтът не е извършен качествено и се наложи връщане на техническото средство, доставката отново е за сметка на човека с увреждания - бел. ред)
По време на ремонта търговците не дават оборотни ТПС, но предлагат под наем - 25 лв. на ден.
Сумата е 1733,019 лв., МТСП няма контрол, и дори и да има жалби - фирмата е защитена, за разлика от потребителя.
Защо няма контролен орган за фирмите, а само за нас, хората с увреждания?
Защо получават лицензи без да предлагат продукти в лимита?
Защо не са задължени да имат сайтове? Как може да купиш нещо без дори да си го видял?
Всеки път е виновен човекът с увреждане, защото е зависим и няма изход.
Наскоро получих помощ от целевата помощ за ТПС и изпаднах в ужас, защото знам какво ме чака. Кой може да изкара десетилетие с една акумулаторна количка?
Фирмите упражняват геноцид върху нас, и аз Ви призовавам, г-н Премиер, да не го позволявате повече!
Ако се питате защо Ви пиша чак сега, веднага отговарям – още на 06.06.2016 г. представихме подписка, подета от инициативен комитет за хората с увреждания, в която се настоява за крайно необходими промени. 
Господин Пример, как оценявате социалната политика и интеграция на хората с увреждания?
Силно се надявам да се ангажирате да промените ситуацията, която бих определила като престъпление спрямо хората със специфични нужди.

С уважение,

Надя Борисова

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

хора с увреждания, инвалидни колички, ремонт на инвалидни колички, Надя Борисова

Street of Art

Изпратиха Принс на частна церемония

Неделя, 24 Април 2016 / Под прожектора
Тялото на музиканта е кремирано на частна церемония      "Принс беше изпратен от малка група хора, които най-много обичаше - семейството, приятелите и музикантите му. На частната церемония близките му се сбогуваха с него с любов", съобщава говорителят на звездата Ивет Но [...]

Кафявото злато на боговете

Четвъртък, 07 Юли 2016 / Хранене и Здраве
  В европейския ден на шоколада припомняме полезните свойства на какаото   На 7 юли се чества Европейския ден на шоколада. На тази дата през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни-членки на Европейския съюз. Шоколадът е [...]