Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Франция избра най-младия си президент

Неделя, 07 Май 2017 / Общество
590
  • lefigaro.fr

Центристът Еманюел Макрон спечели изборите срещу крайно дясната Марин льо Пен

 

Центристът Еманюел Макрон ще е най-младият президент на Франция. Той събра 66,1 % подкрепа срещу 33,9% за опонентката му Марин льо Пен, съобщи АФП. С което Франция казва „да“ на европейската идея, макар и да навлиза в напълно непознати политически води.

Французите дадоха път на новак в политиката, който напусна социалистическото правителство и покровителя си Франсоа Оланд, създаде свое движение „Напред“ и няколко месеца по-късно ще влезе в Елисейския дворец. Без опит в избори и подкрепа от партия с твърд електорат, Еманюел Макрон спечели младите и разочарованите от досегашната политика.

Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от известния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация.

Работил е като инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банка Ротшилд. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд и две години по-късно става министър на икономиката.
По време на мандата си той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, с което си навлича гнева на синдикатите.

 

 

Предизборната му програма е смесица между либерални икономически реформи и леви политики. Той са иска да улесни компаниите да наемат и уволняват работна ръка, да намали данъците на бизнеса и да увеличи 35-часовата работна седмица. Също така предложи да разшири помощите за безработни към по-голям кръг хора, да превърне образованието в основен приоритет и да насърчи преминаването към възобновяема енергия.

В това някои наблюдатели виждат харизмата на Шарл де Гол, който е основоположникът на идеята да няма партийна политика.

За ЕС Макрон предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат създадени в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до един европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Франция и Германия, и говори за насърчаване на общи европейски идеали за мир, просперитет и свобода.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Франция, президент

Street of Hope

Има желаещи да се погрижат за Мустафа

Четвъртък, 22 Септември 2016 / Гласът на детето
  Ако социалните служби реагират адекватно, ще има кой да прегърне болното дете   Вече има желаещи да се грижат за 9-годишния Мустафа, който беше изоставен в болница в Пловдив, където се лекува от онкозаболяване. Това каза пред “Хоризонт“ в предаването “Преди вс [...]

Фирмите са поръчали кадри на 19 нови гимназии

Четвъртък, 16 Юни 2016 / В клас
  Нови специалности по програмата за дуално обучение ще открият професионални училища в 13 области     19 гимназии в страната са получили заявки за обучение от работодатели за учебната 2016/207 година, съобщи министърът на образованието Меглена Кунева. Заявките са за [...]