Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Франция избра най-младия си президент

Неделя, 07 Май 2017 / Общество
350
  • lefigaro.fr

Центристът Еманюел Макрон спечели изборите срещу крайно дясната Марин льо Пен

 

Центристът Еманюел Макрон ще е най-младият президент на Франция. Той събра 66,1 % подкрепа срещу 33,9% за опонентката му Марин льо Пен, съобщи АФП. С което Франция казва „да“ на европейската идея, макар и да навлиза в напълно непознати политически води.

Французите дадоха път на новак в политиката, който напусна социалистическото правителство и покровителя си Франсоа Оланд, създаде свое движение „Напред“ и няколко месеца по-късно ще влезе в Елисейския дворец. Без опит в избори и подкрепа от партия с твърд електорат, Еманюел Макрон спечели младите и разочарованите от досегашната политика.

Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от известния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация.

Работил е като инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банка Ротшилд. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд и две години по-късно става министър на икономиката.
По време на мандата си той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, с което си навлича гнева на синдикатите.

 

 

Предизборната му програма е смесица между либерални икономически реформи и леви политики. Той са иска да улесни компаниите да наемат и уволняват работна ръка, да намали данъците на бизнеса и да увеличи 35-часовата работна седмица. Също така предложи да разшири помощите за безработни към по-голям кръг хора, да превърне образованието в основен приоритет и да насърчи преминаването към възобновяема енергия.

В това някои наблюдатели виждат харизмата на Шарл де Гол, който е основоположникът на идеята да няма партийна политика.

За ЕС Макрон предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат създадени в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до един европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Франция и Германия, и говори за насърчаване на общи европейски идеали за мир, просперитет и свобода.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Франция, президент

Street of Hope

Изложба в помощ на децата на Уганда

Петък, 31 Март 2017 / Гласът на детето
Инициативата събира средства за храни и лекарства на сираци от африканската държава Благотворителна изложба в подкрепа на децата на Уганда ще се проведе от 6 до 12 април във ФотоСинтезис Арт център в София. Инициатор на събитието е Михаела Стойкова, младата учителка, която стои зад организа [...]

Втората матура ще е по професия

Петък, 01 Юли 2016 / В клас
  Парламентът прие на първо четене законът за професионалното образование     Получаването на диплома за завършено професионално образование ще става след полагане на първи задължителен зрелостен изпит по български език и литература и втора матура, която ще е задължително п [...]