Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Франция избра най-младия си президент

Неделя, 07 Май 2017 / Общество
383
  • lefigaro.fr

Центристът Еманюел Макрон спечели изборите срещу крайно дясната Марин льо Пен

 

Центристът Еманюел Макрон ще е най-младият президент на Франция. Той събра 66,1 % подкрепа срещу 33,9% за опонентката му Марин льо Пен, съобщи АФП. С което Франция казва „да“ на европейската идея, макар и да навлиза в напълно непознати политически води.

Французите дадоха път на новак в политиката, който напусна социалистическото правителство и покровителя си Франсоа Оланд, създаде свое движение „Напред“ и няколко месеца по-късно ще влезе в Елисейския дворец. Без опит в избори и подкрепа от партия с твърд електорат, Еманюел Макрон спечели младите и разочарованите от досегашната политика.

Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от известния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация.

Работил е като инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банка Ротшилд. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд и две години по-късно става министър на икономиката.
По време на мандата си той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, с което си навлича гнева на синдикатите.

 

 

Предизборната му програма е смесица между либерални икономически реформи и леви политики. Той са иска да улесни компаниите да наемат и уволняват работна ръка, да намали данъците на бизнеса и да увеличи 35-часовата работна седмица. Също така предложи да разшири помощите за безработни към по-голям кръг хора, да превърне образованието в основен приоритет и да насърчи преминаването към възобновяема енергия.

В това някои наблюдатели виждат харизмата на Шарл де Гол, който е основоположникът на идеята да няма партийна политика.

За ЕС Макрон предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат създадени в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до един европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Франция и Германия, и говори за насърчаване на общи европейски идеали за мир, просперитет и свобода.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Еманюел Макрон, Франция, президент

StreetView

Увеличават цените в зимните курорти

Четвъртък, 08 Декември 2016 / Места
Голяма част от хотелите вече са запълнени за празниците през декември   Очакването за повече туристи през зимния сезон води до повишаване на цените в зимните курорти. Така зимната почивка се очертава с 10-15% по-скъпа в сравнение с миналогодишната. С 25% повече са и резервациите, показ [...]

Матера – каменният град, който гледа към бъдещето

Вторник, 22 Януари 2019 / Места
Италианският град е европейска столица на културата заедно с Пловдив   Град на 9000 години, в миналото беден и изоставен, Матера не само избира бъдещето, но и успява да влезе в него с твърдост и гостоприемство. През тази година древният каменен южноиталиански град е европейска столица [...]