Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Франциск – папата, който разчупи каноните

Неделя, 05 Май 2019 / Общество
445
  • unsplash.com
  • unsplash.com
  • unsplash.com
1 / 3

Кой е човекът, който стои начело на Римокатолическата църква?

 

Той  е първият папа йезуит, първият който не е европеец, а идва от Латинска Америка и първият, който призна, че е закърмен с  българско кисело мляко.

Световноизвестният режисьор Вим Вендерс направи филм за него, а ликът му се появи на корицата на списание „Ролинг Стоун“.

Кой обаче е  начело на Римокатолическата църква след като папа Бенедикт 16 изненадващо за всички се оттегли от поста?

 

Датата е 13 март 2013 година. След поредица от гласувания в Сикстинската капела и черен дим от комина - архаичен знак, че 115-те кардиналите още не са избрали глава на Римокатолическата църква, вечерта, най-накрая се появява и белият пушек. А многохилядното множество на площада Свети Петър най-накрая чува дългоочакваните думи.

Така 77-годишният  кардинал Берголио,  който дотогава не е сочен като фаворит за поста, става папа Франциск.

Никой не очаква точно той да се яви на балкона на Ватикана.

Но още първите му жестове правят голямо впечатление. А думите му  предизвикват бурни емоции сред вярващите:

„Братя и сестри, добър вечер. Преди кардинала да благослови множеството, ви моля да се молите на Всевишния да благослови мен.  Моля ви в тишина да се помолите за мен“.

Заради своята скромност и харизма  папа Франциск, бързо печели любовта на вярващите.

Журналистите обаче дори не подозират, че този на когото Ватиканската гвардия отдава почит и когото охраняват толкова строго, само допреди години се е возил свободно в метрото и в автобусите в Буенос Айрес.

 

Жорж Марио Берголио е роден  през 1936 година в аржентинската столица, син е на италиански имигранти.

Първата му страст е химията, но той изоставя бързо науката,  за да се отдаде на Бог.

В Буенос Айрес започва и службата му в помощ на хората.

Тук той завършва семинария а мечтата му е да помогне и да облекчи състоянието на хората в бедния град. През 1967 Берголио отива на север където учи теология. Две години по-късно става свещеник.

През 1997 именно Йоан Павел Втори го прави архиепископ на диосеза в Буенос Айерс, а 4 години по-късно го издига и в чин кардинал.

С какво обаче за шестте си години, през които е начело на Римокатолическата църква, папа Франциск остава в историята?

Той целуна краката на лидерите на Южен Судан на среща за мир. Като по този начин ги помоли да не допускат нова гражданска война.

Франциск е и първият папа,  който посети Арабския полуостров - люлка на Исляма, като отиде в Обединените арабски емирства.

Срещна се за първи път в историята на Католическата църква  с транссексуален. А само преди дни разкритикува фризьорите да не клюкарстват, а да си вършат работата в християнски дух.

Призова медиите да не разпространяват фалшиви новини, срещна се и с ученичката активистка Грета Тюнберг.

Освен това Франциск стана първият папа, който обяви че догодина ще бъдат отворени ватиканските архиви за понтификата на папа Пий 12 – така той декларира, че Църквата не се страхува от историята. И  така даде достъп на учени до дейстията на папа Пий 12 в годините на Холокоста. Той е обвиняван неведнъж от евреите че Католическата църквата не е действала адекватно през Втората Световна война.

Франциск облекчи  значително разводите между католици. Досега се изискваше разрешение от две инстанции на църквата.  Акт, който обаче предизвика недоволството на вярващите.

Те  не одобряват и действията на Светия отец по отношение на гейскандалите, които тресат Църквата. Защо Франциск не прие оставката на френския кардинал Филип Барбарен, който бе осъден на 6 месеца затвор условно, след като  не е изобличил сексуалните посегателства, извършени от свещеник, се питат практикуващите католицизма.

Вярващите не приемат и позицията на Светия отец за мигрантите. Той многократно е критикувал лицемерието на тези, които не им помагат.

Да си християнин не е привилегия, каза Светия отец. Ще бъде запомнен и с това, че  отказа да живее в Папския апартамент във Ватикана.

И  въпреки че обожава футбола и е фен на Барса,  не се поколеба да  каже – „Меси е страхотен, но не  е Бог“.

 

Автор: Ани Балджиян, ТВ Европа. Заглавието е на StreetWatch

 

Вижте още:

Майка Тереза беше обявена за светица

Как се раждат аятоласите?

Ариведерчи, отец Паоло!

Заедно на Великден

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Папа Франциск, Католическа църква, Ватикана

StreetView

Сватба на плажа

Неделя, 23 Юли 2017 / Места
  Всяка жена поне веднъж е мечтала за сватба на морския бряг, или на някое романтично и различно място   А сватбеният туризъм е разработена ниша не само за специализирани в организацията на незабравими преживявания компании, а и за много курорти навсякъде по света. Ето някои от на [...]

Най-красивата цветна градина в света остана без посетители

Събота, 02 Май 2020 / Места
Холандски фотограф засне красивите лалета в Кукенхоф, за да ги покаже на света под карантина   Най-известната и най-красивата  пролетна градина в света – Кукенхоф е затворена за първи път от 71 години насам заради мерките за сигурност и социалната изолация в целия с [...]