Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

ГЕРБ печели изборите с малка преднина пред БСП

Неделя, 26 Март 2017 / Общество
248
  • bnr.bg

 

Реформаторите и „Да, България“ са на ръба на влизането в парламента

 

ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори за 44-то Народно събрание с 31,8% пред своя основен опонент "БСП за България" – 28,9% , показват данните от от екзит пола на „Маркет линкс“ към 19,30 часа.

Според данните от преброяването в следващия парламент влизат още Обединени патриоти – 8,8%; ДПС – 7,7, ВОЛЯ – 4,9%. Коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ са с предварителен резултат от 4,19%, „Да, България“ получава 3,49% от гласовете според предварителните данни, а ДОСТ на Лютви Местан 2,75%.

Ако Реформаторите влязат в 44-то Народно събрание, ГЕРБ ще е в състояние да повтори управленската формула от предходния парламент в коалиция с Реформаторите и "Обединени патриоти" (коалицията между НФСБ, ВМРО и"Атака"), които на тези избори се класират трети и изместват традиционния балансьор ДПС, но за сериозно мнозинство ще е нужна подкрепата на поне още една политическа сила.

Все още обаче е рано да се каже какво е реалното съотношение на силите и колко точно парнии влизат в парламента, тъй като данните са от паралелните проучвания и не отчитат вота от чужбина. 

Избирателната активност към 17,00 часа е 42,74%, съобщиха от Централната избирателна комисия. Най-висока към този час е активността в Софийска област, а най-ниска – в Кърджали, където е малко над 30%. В ЦИК са постъпили 67 сигнала за нарушения.

На последните парламентарни избори на 5 октомври 2014 г., които също бяха предсрочни, в парламента влязоха рекорден брой политически сили – 8. Сега ще влязат по-малко формации, но това едва ли ще направи задачата за съставяне на правителство по-лесна.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

парламентарни избори, резултати, Маркет линкс

Street of Hope

Да говориш с картинки

Петък, 08 Юни 2018 / Гласът на детето
Алтернативни начини на комуникация при аутизъм   Детският аутизъм е вид генерализирано разстройство на развитието, което се определя от абнормно и/или нарушено развитие, възникнало преди 3-годишна възраст и проявяващо се в анормален тип функциониране в три области: на социалните взаимоо [...]

Когато не искаш да си елф

Вторник, 24 Януари 2017 / Гласът на детето
Хиляди деца не искат да ходят на училище заради подигравките на съучениците си   Тормозът е едно от най-болезнените неща, които човек може да преживее. Според изследване на Университета Йейл, жертвите на тормоз много по-често мислят за самоубийство, отколкото хора с други проблеми. ABC [...]