Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Горбачов – човекът, който пропука леда между Изтока и Запада

Сряда, 31 Август 2022 / Общество
235
  • БГНЕС

Ройтерс го нарече „реформатор с невъзможна мисия“

 

Михаил Горбачов, който сложи край на Студената война, но не успя да предотврати разпадането на Съветския съюз, почина вчера на 91-годишна възраст. Той ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в семейния парцел, до съпругата си Раиса Горбачова.

Последният съветски президент сключи договори за намаляване на въоръженията със Съединените щати и установи партньорски отношения със западните сили за премахване на Желязната завеса, която разделяше Европа от Втората световна война, и доведе до обединението на Германия, отбелязва Ройтерс.

Когато през 1989 г. продемократичните протести обхванаха цяла комунистическа Източна Европа, той се въздържа от използване на сила за разлика от предишни лидери на Кремъл, които изпратиха танкове за потушаване на въстанията в Унгария през 1956 г. и в Чехословакия през 1968.

Протестите обаче подхраниха стремежа към автономия в 15-те републики на Съветския съюз, който хаотично се разпадна през следващите две години.

Горбачов напразно се бори да предотврати този разпад, отбелязва Ройтерс. Когато през 1985 г. едва 54-годишен (много млад по тогавашните съветски стандарти), той стана генерален секретар на ЦК на Комунистическата партия на съветския съюз (КПСС), Горбачов си постави за цел да вдъхне нов живот в комунистическата система чрез въвеждане на ограничени политически и икономически свободи, но реформите излязоха извън контрол.

Политиката му на "гласност" - свобода на словото, позволи на немислими дотогава критики към партията и държавата, но също така окуражи националистите, които започнаха да настояват за независимост в балтийските републики Латвия, Литва, Естония и другаде.

 

Въпреки всички похвали, които получи на Запад, Михаил Горбачов беше трагична фигура, която се провали в историческата мисия, определена от самия него за собствената му страна, пише Марк Тревелян от Ройтерс, цитиран от БТА.

Удостояването му с Нобеловата награда за мир през 1990 г. беляза връхната точка на световното признание за ролята, която Горбачов като съветски президент изигра за слагането на край на Студената война без кръвопролития.

У дома обаче той се оказа един изтощен и победен човек, когато на следващата година бе принуден да се оттегли, след като бе сведен до лидер на несъществуваща държава, с разпадането на Съюза на съветските социалистически републики на отделни страни.

Горбачов си беше поставил за цел да съживи умиращата комунистическа система и да създаде нов съюз, основаващ се на по-равнопоставено партньорство между 15-те републики, най-силните от които бяха Русия и Украйна. Но само за шест години се сринаха както комунизмът, така и Съветският съюз. В ретроспекция някои от грешките са очевидни.

Той се опита да проведе политически и икономически реформи едновременно и в твърде амбициозни мащаби и отприщи сили, които не можеше да контролира. Това е урок, от който си взеха поука китайските лидери, които възприеха пазарната икономика, но изпратиха послание с убийствата на протестиращи на площад "Тянанмън" през 1989 г., че ще действат безмилостно, за да защитят хватката на Комунистическата партия върху властта.

Горбачов никога не се е кандидатирал на избори, за да спечели мандат – за разлика от своя голям съперник Борис Елцин, който бе избран за президент на Русия и допринесе за разпадането на СССР и свалянето на Горбачов от власт.

И той не успя да предвиди силата на националистическите страсти – първоначално в балтийските страни Латвия, Литва и Естония и разпространили се в други републики като Грузия и Украйна – които създадоха непреодолима инерция за бягство от хватката на Москва. "Той не вярваше, че самият Съветски съюз всъщност е империя от нации, които не искат да са оковани", каза Джонатан Иял от Кралския институт на обединените служби - мозъчен тръст, базиран в Лондон. "Както всички съветски лидери и, смея ли да кажа, както руските лидери днес, той възприема Съветския съюз като синоним на Русия и просто не може да разбере защо нациите искат да са независими".

 

"Коренът на неговото падение"

 

Някои историци вярват, че Горбачов е бил прав да заключи от самото начало, че наследената от него система изостава все повече и повече от Запада и не може да бъде спасена по никакъв друг начин освен със смели реформи.

Други възприемат по-критична гледна точка. "Смятам, че неговото падение се корени в това, че той всъщност не разбираше Съветския съюз, съветското общество и как функционираше то", каза Александър Титов, лектор по история в "Куинс юнивърсити" в Белфаст. "Той смяташе, че то може да бъде реформирано, той смяташе, че премахването на някои от основните елементи на съветската система, като страха, репресиите, плановата икономика и така нататък, все пак ще запази системата. Оказа се обаче, че това всъщност са основни елементи на съветската система – с тяхното премахване се разпадна и самата система."

Откакто Горбачов падна от власт преди три десетилетия, Русия сурово го осъжда. Когато се кандидатира за президент на Русия срещу Елцин през 1996 г., той остана чак на унизителното седмо място само с 0,5 процента от гласовете. Сред руснаците отдавна се е наложило схващането, че той е слаб лидер, който е бил измамен от Запада. Много от тях все още го обвиняват за разпадането на Съветския съюз, което президентът Владимир Путин в свое известно изказване нарече "най-голямата геополитическа катастрофа на 20-и век" – и последвалите години на икономически сътресения и политически хаос, включително войните от Кавказ и Чечения до Централна Азия.

Залитането на Путин към конфронтация със Запада и неговата инвазия в Украйна унищожиха наследството на Горбачов на разведряване на отношенията със Запада и сключване на споразумения със САЩ за ядрените оръжия. На фона на откритите хвалби на Путин за размера и разрушителната мощ на арсенала на Русия, политици както в Москва, така и във Вашингтон напомниха за риска от Трета световна война.

Човекът, който сега е на власт в Кремъл, също така сложи кръст на идеята, олицетворявана от Горбачов, че Русия би могла да се от откаже от империята си и въпреки това да продължи да бъде голяма сила, каза Иял. "Имперските стремежи сега отново са потвърдени като официалната политика в Москва и общият подход – че това, което трябва да направите, ако сте изправени пред криза, е да я смажете с танкове – пак е на мода. Това е една от най-големите трагедии на (Горбачов) - че нито една от позициите, които той в крайна сметка възприе и поддържаше, не беше запазена от лидерите на Русия днес", заяви Иял.

 

По материали от БТА

 

Другата гледна точка…

Стопанинът на Кремъл

Ще се пренареди ли шахматната дъска

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Михаил Горбачов, СССР, Русия, Студена война, Европа

Street of Art

"Порше" започва производството на първия си електромобил

Неделя, 08 Септември 2019 / Стил
До момента са поръчани над 30 000 броя   Немската компания за производство на луксозни автомобили „Порше“  започва производството на електромобили. До момента има 30 000 поръчки, съобщи базираната в Щутгарт компания. Първият електрически модел ще се нарича “T [...]

Смяната на времето увеличава риска от инфаркт

Събота, 25 Март 2017 / Хранене и Здраве
За медикаменти за справяне с проблема ЕС изразходва 130 млрд. евро годишно   Икономическата полза от смяната на времето е нищожна на фона на пораженията, които нанася върху човешкото здраве, твърди пиар експертът Ани Алашка, която от години се е посветила на каузата за премахване на зим [...]