Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Готвят обвинение и за Симеон Дянков

Вторник, 03 Януари 2017 / Общество
665
  • frognews.bg

Прокуратурата може да го обяви за общодържавно издирване

 

Прокуратурата е в готовност да обяви за общодържавно издирване бившия финансов министър от правителството "Борисов" 1 Симеон Дянков. Той не може да бъде открит на адресите му в България, съобщи БНР.

Дянков е издирван във връзка с разследването срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков за продажба на занижени цени на държавния пакет акции в EVN. Прокуратурата е установила, че парите вместо в Сребърния фонд са отишли в специално създадената Държавна консолидационна компания. Така, според прокуратурата, са били ощетени българските пенсионери, а постъпленията са отишли директно в бюджета. Създаването на тази компания е станало по предложение на Трайков и Дянков с решение на Министерския съвет и ако се наложи, прокуратурата ще разпита министри от тогавашния кабинет, за да се изясни как е било взето това решение.

Прокуратурата обвинява Трайчо Трайков за нанесена щета в размер на 20 млн. лева.

Засега не се очакват обвинения към представители на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като според прокуратурата има писмени и устни данни, че Симеон Дянков и Трайчо Трайков лично са инструктирали представители на Агенцията. 

Няма лов на вещици и специално избран момент, прокуратурата действа в момента, когато е събрала достатъчно доказателства, а в случая това е станало на 23-ти декември, когато Трайчо Трайков е получил призовката, става ясно от изявленията на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вършим си работата, събираме доказателства и ако има достатъчно такива, които налагат ангажиране на наказателна отговорност, на което и да е лице, няма да се поколебаем да си свършим работата и да повдигнем съответните обвинения, и да предадем лицата на съд. Мониторингов доклад има всяка година, на всеки шест месеца. Преди това имаше доклад от европейските прокурори... Прокуратурата работи по силата на доказателствата и се съобразява с тях.

Работата по случая продължава, а кръгът на обвиняемите остава отворен. 

 

Дянков: Действал съм законно

 

„Разпространената днес чрез медиите информация за необходимостта да обясня факти по сделки от времето, когато бях член на правителството, изисква коректен отговор. Всички мои действия като вицепремиер и министър на финансите бяха стриктно съобразени с принципа точно изпълнение на действащите закони и защита на държавния интерес. Ще съдействам на компетентните институции по интересуващи ги въпроси”, заявява Симеон Дянков.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Симеон Дянков, Трайчо Трайков, обвинение, прокуратура, енергетика

Street of Hope

Токсичните ефекти от унижаването на децата

Вторник, 26 Юли 2016 / Гласът на детето
Унижаването дълго време е използвано като средство за управление на детското поведение. Когато децата се чувстват не достатъчно добри за своите родители, те правят по-големи усилия да ги удовлетворят, което води до илюзията, че нещата „се получават“. Но усещането, че са безполезни [...]

Видове лечение при хиперактивност и дефицит на вниманието

Събота, 16 Юни 2018 / Гласът на детето
Какво може да се очаква при промяна на терапията и защо се прави   Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието е често срещано разстройство (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder, съкратено ADHD), което влияе върху фокуса, самоконтрола и други важни в ежедневието умения. Това [...]