Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Граждани искат оставката на здравния министър

Понеделник, 25 Юли 2016 / Общество
2080
  • БГНЕС

Протестът е заради системата за влизане в болница с пръстови отпечатъци

 

 

 

Граждани излизат на протест в 12,00 часа пред Министерството на здравеопазването на площад „Света Неделя“ с искане за незабавна оставка на министъра на здравеопазването Петър Москов. Хората са се организирали във Facebook и поясняват, че няма да допуснат партийни организации да се възползват от недоволството им.

„Искаме незабавната оставка на министър Москов заради това, че принуждава потърпевшите от системата хора, които я финансират, да могат да я ползват само срещу пръстови отпечатъци, като престъпници! Заради това, че подлага на риск националната ни сигурност, предоставяйки достъп до отпечатъците на българите на Турция и Ердоган, през продадените Токуда, Сити Клиник и през турския софтуер. Заради далаверата с турските ваксини Пентаксим и Еувакс! Заради "реформата", която се състои в приватизиране на здравеопазването, дискриминиране на децата с увреждания, затрудняване достъпът им до здравни услуги. Заради всичките нормативни актове, които падат в съда. Заради унищожаването на Фонда за лечение на деца в чужбина. Заради грубото, нагло и безпардонно отношение и към пациентите и към лекарите, които не подкрепят псевдорефармите му. Оставка и разследване!“, мотивират се хората на страницата на протеста. 

 

 

Те канят към тях да се присъединят всички лекари, аптекари и медицински работници, които не са съгласни с реформата на министър Москов и поддържат основанията за искане на оставка написани в петицията. Каним и всички пациентски и съсловни организации, които смятат исканията ни за основателни.

Към протеста се присъединяват и родители на деца с увреждания, които настояват за въвеждането на електронна здравна карта. Те настояват децата им да имат достъп до качествени здравни услуги без да пътуват стотици километри само, за да вземат или занесат едно направление за преглед.

От манипулацията на общественото мнение, която създава настроения срещу идентификацията в лечебните заведение с пръстов отпечатък, интерес имат хората, които се страхуват да има контрол, коментира пред БНТ заместник-здравният министър Ваньо Шарков. Той обясни, че устройството не снема отпечатъци, не сканира и не изпраща данни никъде, а се създава уникален идентификационен номер. Целта е както НЗОК да контролира да контролира как се изразходват средствата за здраве, така и всеки от пациентите да може да провери дали касата плаща за неговото лечение. Чрез приложение на смартфона може да се получат данни, че някой е поискал да се плати за него в лечебно заведение. Шарков обяснява, че подобна система за контрол има в редица европейски държави и е показала, че работи ефективно. Системата за идентификация с лична карта не се оказала достатъчно надеждна и позволявала злоупотреби, допълни заместника на Москов. 

 

 

Линк към петицията.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Петър Москов, протест, отпечатъци, болници, МЗ

StreetView

Призрачни места: Бъдеще в миналото

Неделя, 19 Юни 2016 / Места
  НЛО къщичките в Тайланд, в които никой не живя    В северната част на Тайван, близо до столицата Тайпей сити, в областта Сан Жи е най-известният футуристичен проект, който остана в миналото. Историята започва през 70-те години, когато голяма компания решава да изгради  [...]

Европейските столици на културата

Петък, 30 Декември 2016 / Места
Престижното признание увеличава потока от туристи в тези градове средно с 12%   През идващата 2017 г. година градовете Орхус в Дания и Пафос в Кипър ще бъдат Европейски столици на културата. Специалният статут помага за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на ме [...]