Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Грипна епидемия вместо коронавирус

Четвъртък, 05 Март 2020 / Общество
496
  • pixabay.com

Обявиха епидемия за цялата страна до 11 март 

 

Десет дни след създаването на кризисен щаб заради коронавируса у нас потвърдена проба за новия китайски вирус няма, но има бум на заболелите от грип тип В. Според проф. Тодор Кантарджиев, ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести, веднъж на пет години има бум от този грип. Така страната се оказа официално с втора грипна епидемия, а инфекциозните отделения на болниците в по-голямата част от страната се напълниха.

 

Грипна епидемия

 

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев е обявена грипна епидемия за цялата страна за периода от 6 до 11 март. Преустановяват се учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия, в това число спортни и културни.

Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

 

Болниците са пълни

 

"Инфекциозните отделения в голяма част от страната вече са пълни. В Благоевград няма нито едно свободно легло. Ще изпратим писмо до съответните служби, които отговарят за болничното лечение, за да се уточни с какви средства разполагаме, ако коронавирусът дойде и у нас. Ако се наложи, ще се претрансформират отделенията. Във Военна болница също е изчерпан капацитетът от легла. Имаме още 40 легла, които ще са на разположение след закриване на психиатричната клиника. Тестовете са достатъчно, изследват се болните с доказани методи, каквито се използват във всички страни", каза ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

"Най-уязвимите групи на грипа тип В са децата и младите хора до 29-годишна възраст. Това е обикновен сезонен грип. На всеки пет години се явява една грипна епидемия, доминирана от този грип В в България. Това преди 40 години не ни беше известно. Мислихме, че 90% от инфекциите са грип А. След отминаване на бързо нарастващата и бързо отминаващата грипна вълна у нас, сега имаме отново увеличаване на средната заболеваемост за страната. Последната седмица доказаните грипни щамове при хора с тежки инфекции на дихателната система са 12 пъти повече грип В от грип А, обясни проф. Кантарджиев пред БНТ. В областите Варна и Бургас заболеваемостта е почти толкова голяма, колкото през пика на грипа.

 

Симптоми 

 

Симптомите на грипа от тип В са същите като на коронавируса (висока температура, отпадналост, мускулни и ставни болки, хрема и кашлица), единствената разлика е, че при инфекцията с COVID-19 по-често няма хрема.

Добрата новина е, че грип В е по-малко опасен, той протича сравнително по-леко и не предизвиква големи епидемии и пандемии. По време на първата грипна вълна от по-тежко протичащия грип А обаче болниците не бяха препълнени, както е сега. Самите лекари казаха, че няма начин страната ни да бъде подмината от коронавируса, а вече втора седмица след завръщането на хора от рискови дестинации положителни проби у нас няма. Стана известно обаче за една починала жена, която се е завърнала от Италия малко преди там да пламне епидемията от коронавирус.

На критиките и въпросите дали медицинските лица у нас взимат и транспортират пробите за коронавирус по правилен начин и не е ли възможно краткият живот на вируса извън подходяща среда да е причина за липса на отрицателни проби, вчера от кризисния щаб обясниха, че лекарите ни изпълняват всички препоръки на Световната здравна организация и че изследванията са абсолютно достоверни. 

 

Видове грип

 

Грипен вирус тип А се среща най-често и е най-опасен. Разпространява се бързо и масово като предизвиква епидемии и пандемии. Засяга не само хората, но също така животните и най-вече птиците. Има способността да мутира (да се видоизменя) и затова от него са известни най-много щамове (подтипове).  Към грипните вируси от тип А спадат т. нар. - свински грип (H1N1) и птичи грип (H5N1).

Грипен вирус тип В засяга основно човека, протича сравнително по-леко и не предизвиква толкова често сериозни епидемии и пандемии. За разлика от тип А мутира в по-редки случаи и затова от него са известни много по-малко разновидности.

Грипен вирус тип C инфектира хора, свине и кучета. Среща се доста по-рядко в сравнение с останалите типове и затова не е изследван достатъчно подробно.

 

Вижте още: 

Коронавирус или грип – как да ги различим?

Колко жертви може да вземе коронавирусът?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

грип, коронавирус, епидемия, здравеопазване

StreetInside

Спомени от минали животи

Понеделник, 19 Септември 2016 / На предела
Пет мистериозни случая на деца, които помнят детайли от предишния си живот   Представата, че душата е безсмъртна не е непозната за нито една религия. Някои религии, като например Будизма, поддържат идеята за вечния живот в центъра на ученията си, като всичко останало е само следств [...]

Десетокласници от Русе разработиха биопестицид, който не убива пчелите

Понеделник, 20 Май 2019 / Кариера
Препаратът вече се предлага на пазара   Русенски ученици разработиха биопестицид, който не убива пчелите и гарантира отглеждането на екологично чисти плодове и зеленчуци, съобщи БНТ. За разработката си, учебната компания ВИКЕМ на десетокласници от Русенската математическа гимназия [...]