Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Хората не се раждат възрастни

Петък, 17 Май 2019 / Общество
171
  • unsplash.com

Младите хора са бъдещето, ако то е провалено, виновни сме ние

 

Не е важно какво танцуваш в деня на абитуриентския си бал, важно е колко книги си прочел в предишните десет години. И колко ще прочетеш в следващите.

Лесно е от позицията на дърти интелектуалци да се присмиваме на объркани деца, които търсят пътя си в живота. Трудно е ден след ден да им даваме пример и да ги учим на нещо ново.

Страхотен гъдел е да намериш пример за несполучливо решение и да екстраполираш обобщително за всички абитуренти. Или за всички млади. Или за всички въобще. Които не са ти. Защото ти си уникален и различен. От всички. Даже от Вселената. Но нямаш сили да признаеш, че на тяхната възраст си бил същият. И си правил същите глупости. Ако не и по-големи.

Готино е да се гавриш с абитурентите, като им напомняш какъв скапан живот ги чака. Сякаш те са виновни. Сякаш ти самият нямаш нищо общо със скапването на ситуацията. Сякаш друг е гласувал или не, търпял или не, създавал или не съвременния живот. Те сега идват. А ти си бил до сега тук.

Хората не се раждат възрастни. Младите имат право да пробват всичко. Имат право на техните си грешки. Даже имат право на лош вкус. Ако се провалят, това е и наш провал. Защото не сме им дали добър пример. И не сме ги мотивирали правилно. И не сме комуникирали правилно.

Ако искаш да изглеждаш интелектуалец, намери правилните примери. И ги похвали. Като тези, които се отказаха от скъпите си тоалети и дариха пари на деца в нужда. Или тези, които се отказаха от автомобили и отидоха с градски траспорт. И дариха спестените пари. Като тези, които се отказаха от скъпи ресторанти, а просто отидоха на концерт в парка. А не просто да хейтиш няколко деца, поддали се на родителски амок. Всяка година едно и също. Аман от морализатори! Аман от псевдоинтелектуализиращи посткафкиански антифеноменологични неофройдистки културморализатори! (и аз мога да измислям сложно изглеждащи, но нищо не значещи словосъчетания)

Ако искате да сте мили и конструктивни (като мен), учете децата години наред, давайте им пример. Тогава сами ще могат да правят правилен избор.

И не им се сърдете, ако решат да заминат. Не са виновни те. Не е виновна демокрацията. Виновни сме всички ние, че не сме се борили достатъчно. Че не сме протестирали достатъчно. Че не сме трансформирали обществото достатъчно. За да нямат повод абитуриентите да заминават. Или поне да искат да се връщат.

Те са бъдещето. Ако то е провалено, вината е само наша.

 

 

Автор: Любомир Аламанов, yпpaвлявaщ диpeĸтop нa ĸoмyниĸaциoннaтa aгeнция ЅіtеМеdіа Соnѕultаnсу, коментарът е от профила му във Facebook

 

Вижте още:

Страхливи студенти ли искате да възпитавате?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

абитуриенти, млади хора, деца, родители, общество, Любомир Аламанов

StreetInside

Събуждането на третото око

Понеделник, 16 Януари 2017 / На предела
Как да разпознаете, че шестата ви чакра е отворена   Третото око, още познато като Окото на съзнанието, което се намира между веждите ви, е шестата чакра, която има много силни способности – счита се, че това е вашата връзка с духовното. Обикновено тази чакра става активна, когато [...]

Ако не можете да прощавате, ще останете бедни

Петък, 27 Януари 2017 / Към себе си
  Тайната на благоденствието и законите на успеха на Ранди Гейдж   Успехът е да правиш това, което те прави щастлив. Щастието започва с осъзнаването на собствените ни нужди. Ако преследвате нещата, които имат значение за вас, парите сами ще дойдат. Вярвам, че има по-висша от нас с [...]