Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Храните поскъпват от началото на годината

Неделя, 09 Февуари 2020 / Общество
149
  • pixabay.com

Скокът не е голям, но и купувачите, и търговците го усещат

 

Скок от близо 5% на цените на храните  от началото на годината, показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата, цитирани от Нова.

В момента една шопска салата за семейната трапеза ще ни излезе около 8 лева и то ако заложим на по-евтино сирене. Най-висок ръст има при месата - 16.3%, основно при свинското заради продължаващото разпространение на африканска чума из промишлените ферми. Средногодишните стойности на индекса на потребителските цени показват, че през миналата година с най-голям ръст са храните  и цените в заведения и ресторанти. 

Цените на плодовете и зеленчуците на пазара вървят нагоре. Процентът не е голям, но се отразява най-осезаемо на бюджета на хората с по-ниски доходи. На едро захарта и брашното също поскъпват, а цената на ориза се задържа 1,98 лева за килограм.

„Поредна пета година на двуцифрено увеличение на възнагражденията. Оттам разходите за определени услуги, разходите за производство на определени стоки, съответно разбира се по-висока покупателна сила, което също постепенно оказва натиск на част от цените- най-вече тези, които са свързани с повече труд”, коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Оборотите на търговците през този януари са по-ниски в сравнение с миналата година. „Жълти стотинки ни дават, по половинка си пазаруват. Народът няма пари. Може много да иска да пазарува, но няма пари, няма условия. Идват да ми искат - два домата, две чушки. Тук пазарът е малко по-евтин и по-евтино продаваме. Ние продаваме второ качество стока. Първо качество няма на пазара. Ако слагам високи цени, никой няма да се спира”, казва Диана Шанова.

Статистиката показва, че в началото на годината доматите скачат до 2,60 лв. за килограм, скок има и при краставиците, които купуваме за 3,40 лв.

Статистиката отчита по-значителна инфлация при услугите - 3.4%. С най-голямо отражение са повишените цени на комуналните услуги - топлоенергия и вода.

 

Вижте още:

Храната на бъдещето: Рулца от мравки, пържени щурци и понички от тарантули

По-нисък ДДС ще раздвижи икономиката

Битката срещу двойния стандарт на храните

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, цени, инфлация, потребителска кошница, търговия

Street of Hope

Безплатни карти за ученици в Националната библиотека

Вторник, 20 Септември 2016 / В клас
Отстъпката е за младите читатели, които са се записали до края на септември   Ученици над 14 годишна възраст, които имат лична карта, вече ще могат да посещават Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Досега фондът на библиотеката беше достъпен само за лица н [...]

Всеки може да чете

Петък, 29 Септември 2017 / Гласът на детето
Семинар за родители на деца със специални образователни потребности ще проведе авторката на книгата Натали Хейл     "Всеки може да чете" - това е името на книгата на Натали Хейл, както и темата на една специална среща - семинар, която организира Сдружението на родителите на деца с [...]