Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Храните поскъпват от началото на годината

Неделя, 09 Февуари 2020 / Общество
212
  • pixabay.com

Скокът не е голям, но и купувачите, и търговците го усещат

 

Скок от близо 5% на цените на храните  от началото на годината, показват данните на Комисията по стоковите борси и тържищата, цитирани от Нова.

В момента една шопска салата за семейната трапеза ще ни излезе около 8 лева и то ако заложим на по-евтино сирене. Най-висок ръст има при месата - 16.3%, основно при свинското заради продължаващото разпространение на африканска чума из промишлените ферми. Средногодишните стойности на индекса на потребителските цени показват, че през миналата година с най-голям ръст са храните  и цените в заведения и ресторанти. 

Цените на плодовете и зеленчуците на пазара вървят нагоре. Процентът не е голям, но се отразява най-осезаемо на бюджета на хората с по-ниски доходи. На едро захарта и брашното също поскъпват, а цената на ориза се задържа 1,98 лева за килограм.

„Поредна пета година на двуцифрено увеличение на възнагражденията. Оттам разходите за определени услуги, разходите за производство на определени стоки, съответно разбира се по-висока покупателна сила, което също постепенно оказва натиск на част от цените- най-вече тези, които са свързани с повече труд”, коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

Оборотите на търговците през този януари са по-ниски в сравнение с миналата година. „Жълти стотинки ни дават, по половинка си пазаруват. Народът няма пари. Може много да иска да пазарува, но няма пари, няма условия. Идват да ми искат - два домата, две чушки. Тук пазарът е малко по-евтин и по-евтино продаваме. Ние продаваме второ качество стока. Първо качество няма на пазара. Ако слагам високи цени, никой няма да се спира”, казва Диана Шанова.

Статистиката показва, че в началото на годината доматите скачат до 2,60 лв. за килограм, скок има и при краставиците, които купуваме за 3,40 лв.

Статистиката отчита по-значителна инфлация при услугите - 3.4%. С най-голямо отражение са повишените цени на комуналните услуги - топлоенергия и вода.

 

Вижте още:

Храната на бъдещето: Рулца от мравки, пържени щурци и понички от тарантули

По-нисък ДДС ще раздвижи икономиката

Битката срещу двойния стандарт на храните

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

храни, цени, инфлация, потребителска кошница, търговия

Street of Hope

Да останем спокойни е възможно...когато сме подготвени

Неделя, 03 Февуари 2019 / Родители
Децата трябва да могат да се справят самостоятелно с максимален брой задачи     За Монтесори учителите всичко се крие в това как да подготвят средата за успеха на детето. Как може да изглежда тази стратегия за един родител?   1. Ако отивате на лекар, планирате да седите в к [...]

Как да помогнем на детето си да се защити от хулиганите?

Четвъртък, 19 Септември 2019 / Гласът на детето
Не винаги можем да сме до децата си, когато някой ги тормози   Напълно естествено е всеки родител да иска да предпази детето си и да иска да го защити от всяка потенциална опасност. Но не винаги можем да сме до децата си, когато това се налага. А ако децата ни имат проблеми с вниманието [...]