Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Има ли нужда от нова ядрена централа?

Вторник, 20 Февуари 2018 / Общество
277
  • Българският енергиен и минен форум предлага оборудването за АЕЦ Белене да се използва за разширяване на капацитета на АЕЦ Козлодуй

 

Експерти оспориха доклада на БАН за бъдещето на АЕЦ „Белене“

 

АЕЦ „Белене“ няма бъдеще като частен проект, тъй като не може да бъде рентабилен. Този извод може да се направи от дискусията за бъдещето на втората атомна централа, проведена в парламента. За изграждането на централата, за която държавата вече има закупено оборудване, са необходими между 8 и 11 млрд. Евро, изчисли доклад на Българската академия на науките, според който без да бъде субсидирана, цената на тока, произвеждана в АЕЦ „Белене“ би била 70-80 евро на мегаватчас.

Практиката в Европа е новите ядрени блокове да се изграждат като заместващи мощности на вече съществуващите площадки, посочиха от Българския енергиен и минен форум.

Според тях решението на този казус, който се проточи повече от 30 години, е със закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде построен седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Иван Хиновски от БЕМФ изчисли, че изграждането на един блок в АЕЦ "Козлодуй" ще коства около 5 млрд. Евро.

В САЩ има поне 6 затворени блока, тъй като производството им не е рентабилно посочи енергийният експерт Георги Касчиев. Той смята, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще деформира енергийната система - с две огромни базови централи (мощност над 4 хил. мегавата), които нямат да имат заместващи и балансиращи мощности.

По време на дискусията Иван Костов, ръководител на Центъра за анализи и управление на риска, посочи, че изводите от доклада на БАН за бъдещето на проекта не трябва да се вземат предвид. Костов е категоричен, че нито има вътрешно търсене за такива количества електроенергия, нито големи възможности за износ, които да оправдаят подобна инвестиция в нова ядрена мощност. От друга страна цените на алтернативните източници на генерация, на микса и борсовите цени, правят този проект нежизнеспособен дори при оптимистичните оценки от доклада на БАН, посочи Костов.

Иван Костов разкритикува направените прогнози като нереалистични и като такива той посочи прогнозите за броя на населението, увеличаването на полезната жилищната площ, както и за ръста на брутния вътрешен продукт, където има завишаване с между 4,2 и 4,4 п.п. спрямо очакванията на Европейската комисия. Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, каза още Костов.

Освен БАН, анализ в полза на изграждането на АЕЦ "Белене" изготви и Българския атомен форум (Булатом). Представители и на двата екипа обаче не участваха в дискусията, въпреки че са били поканени.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ Белене, АЕЦ Козлодуй, ядрена централа, електроенергия, ток

Street of Hope

Стресът от домашните

Четвъртък, 17 Януари 2019 / Гласът на детето
Какво трябва да знаем, за да помогнем на децата?   Много често децата прекарват повече време да се безпокоят от домашните работи, отколкото им отнема да ги напишат. Стресът от домашните може да отнеме наистина много време и енергия. Част от този стрес обаче може да се използва като &bd [...]

ЕП гласува общи стандарти за трансграничните осиновявания

Четвъртък, 02 Февуари 2017 / Гласът на детето
  Целта е да се намалят случаите на деца, които се дават на непознати хора без съгласието на биологичните им родители   Биологичните роднини ще имат предимство при осиновяванията на деца в чужбина. Това е една от основните препоръки към Европейската комисия, гласувани днес о [...]