Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Има ли почва за радикален ислям в България

Сряда, 20 Юли 2016 / Общество
1222
  • dnes.bg

Според главния прокурор Сотир Цацаров рисковете не бива да се подценяват

 

Твърдението, че в България няма наченки на радикален ислям е меко казано невярно. Това заяви на кръгла маса по темата главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Ислямът не е радикален сам по себе си и всеки, който се опитва да поставя знак на равенство между религията и радикалните й прояви преследва политически цели, насочени към дадено малцинство, смята още Цацаров. Според него радикалният ислям не е единственият източник на тероризъм, но е едно от огнищата за създаване на такъв.

За да се инкриминира проповядването на радикален ислям обаче понятието трябва да бъде ясно дефинирано, категоричен е Цацаров. Добре е и държавата да има по-засилена роля при регистрирането на нови вероизповедания, смята главният прокурор.

 

сн. БГНЕС 

 

"Основните рискове за радикалния ислям при нас са маргинални групи, които на основата на финансова зависимост, биха се насочили и поддали на радикализация", коментира председателят на ДАНС Димитър Георгиев пред журналисти.

Ислямът е мирна религия, но в 450 затворени джамии в България може да отидат проповедници, които не се знае какво ще проповядват, предупреди на свой ред бившият главен мюфтия Недим Генджев. Според него, ако държавата плаща заплатите на мюфтиите щяло да има контрол върху проповядването. Сега се влагали средства отвън, което създавало опасност. За пример Генджев посочва ромските махали, в които „се навъдили редица религии, за които не се знаело какво се проповядва“. Той препоръча на ДАНС да провери религиозен курс по ислям, който се извършва в Сърница.

На въпрос дали има заплаха за България заради ситуацията в Турция - създалото се напрежение след извършения опит за преврат в страната, Димитър Георгиев заяви, че е направено всичко необходимо.

"Никога не е приятно да има нестабилна съседна държава, така че в тази посока колкото по-бързо се стабилизират там нещата, толкова по-добре и за нас. Това, което беше необходимо да се направи, ние го направихме. Агенцията работи в рамките на режим, който не е нормален - в събота и неделя, след което се върнахме към нормален режим на работа и направихме всичко, което е необходимо", допълни председателят на ДАНС.

 

Вижте още:

Владимир Чуков: Радикалният ислям се ражда в гетата 

Антоанета Христова: България не е мишена, но може да стане домакин на опасни хора 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

радикален ислям, тероризъм, Сотир Цацаров, Димитър Георгиев

StreetView

Град на бъдещето ще изникне в Дубай

Понеделник, 05 Септември 2016 / Места
Хората ще се придвижват с въздушни гондоли    Дубайските власти обявиха стартирането на нов голям проект на "град на бъдещето", с цена около 40 млрд. дирхама (10 млрд. долара). Информацията е публикувана в The National, съобщава БГНЕС. Проектът е за около 4 квадратни километра и в [...]

Държавата на свазите

Вторник, 24 Април 2018 / Места
  Малката африканска държава Свазиленд върна старото си име и вече ще е Есватини   Повечето хора са чували за Свазиленд основно заради факта, че името й се бърка с това на Швейцария заради сходното изписване. Формално това е причината кралят на тази малка държава да реши да върне [...]