Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Има ли сделка "Живот в замяна на спокойствие"

Петък, 12 Август 2016 / Общество
2367
  • \"Действително е неприятно като усещане, че са действали на ръба на закона...\"

Трябвало да внимаваме с Турция, иначе щяла да ни залее с бежанци, обяснява неудобството си за "действия на ръба на закона" българският премиер

 

След като отрече завой към Москва, съобщавайки, че проектът за втората атомна централа вероятно ще се рестартира, в участието си по Нова телевизия премиерът Борисов обяви и курс на затопляне на отношенията с Турция. Или по-точно влезе в обяснителен режим по темата, обяснявайки „внимателното“ си отношение към съседната държава с опасността от бежанска вълна и противопоставяйки човешки права срещу човешки права.

"Ние с Турция в момента трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения. Ние се втренчваме в един от 25 000 случая. С цената, ако трябва на всичките да им вземат главите, но ние мигрантската вълна не трябва да я допускаме да влиза в България“, коментира премиерът.

 

Няма сделка, има интерес

 

Борисов отрече да има задкулисна сделка с Турция за екстрадирането на бизнесмена Абдула Бююк на принципа ние ви го връщаме, но вие не пускайте мигрантите."Не го тълкувайте така. Двете неща нямат нищо общо", заяви Борисов, цитиран от Mediapool. И за да подкрепи думите си с аргументи, обясни, че от началото на годината по идентичен начин са били върнати 25 000 души от турската граница и още 1000 от гръцката. Той вярва, че това, което са направили "колегите в МВР" е било правилното, което е в полза на предположенията, че решението по този случай е било негово. А по темата дали се нарушават човешки права и се потъпкват закони, премиерът признава, че „Действително е неприятно като усещане, че са действали на ръба на закона... В България сме го доказали, че никой не може да наруши правата на никой и това е безспорно".

 

 

Въпреки това той е възложил на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова да направи проверка по случая с Абдулах Бююк. Ако бъдат установени пропуски, "ако трябва да се накажат, да се уволнят", измива си очите премиерът.

 

Законът е погазен 

 

"Законът или го има, или го няма. Не може да се правят компромиси със закона в една правова държава. Ситуацията е абсолютно неприемлива. България има задължение по никакъв начин да не застрашава живота на лица под нейна юрисдикция, да не ги излага на нечовешко третиране. В човешки план съм склонен да съчувствам на Борисов - знаем, че той взема решенията в нашата държава... От юридическа гледна точка обаче възниква въпросът - ако под политически натиск се допуснат компромиси със закона и с правата ни, утре по друг повод, в друга ситуация на напрежение, подобна репресия може да бъде насочена срещу вас, срещу нашите близки, срещу нашите деца", коментира пред Нова телевизия адвокатът по човешки права Михаил Екимджиев.

Според него само независимият съд може да прецени дали Бююк трябва да бъде експулсиран по този начин, който прилича на отвличане. Апелирам към главния прокурор да извърши проверка, каза правозащитникът.

В същото време пред bTV лидерът на партия „Нормална държава“ Георги Кадиев определи решението да предадем турския гражданин като скандално: „Премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Румяна Бъчварова буквално осъдиха на смърт един човек, изпращайки го в Турция, подчерта той в предаването „Тази сутрин”.

По думите на Кадиев българските власти прекрасно са знаели, че връщат Бююк в държава, в която току-що бяха уволнени 5000 съдии, която иска да върне смъртното наказание, която ще смаже този човек без никакво съмнение.

 

Извити ли са ни ръцете

 

"Изправени сме пред огромна криза между Турция и Европейския съюз.... Криза, в която управниците им си отправят най-тежки закани....Ни най-малко не сме лесни, просто сме страшно уязвими. Какво значи заплахата "Ще залеем Европа с бежанци", когато тази Европа е заградена от всякъде? Това означава "Ще залеем България", разтълкува Борисов думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Причина за страха му е, че в крайна сметка мигрантите ще остават в България, защото ако Турция бъде обявена за несигурна държава, нашата страна става първата спирка за бежанци по мигрантския им път. „Това означава всичко, което е задържано в Европа– 400 000 - 500 000, да се върне в България или Гърция“, посочи той.
„Голямата цел, която ние трябва да имаме, е да направим така, че Турция да третира България по различен начин от всички страни в Европа, да не влезем в този конфликт“, аргументира се Борисов. И обясни, че потокът на бежанците нямало накъде да се оттича, защото Сърбия и Македония  много добре пазят границата си, Австрия не пуска бежанците, Германия ги връща, а в Румъния не искали да ходят.

 

Вижте още:

България наруши човешки права

България не е мишена, но може да стане домакин на опасни хора

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Борисов, Турция, Абдуллах Бююк, бежанци

StreetView

Каменните сфери Моераки – между яйцата от динозаври и извънземните

Сряда, 10 Февуари 2021 / Места
Природният феномен в Нова Зеландия привлича хиляди пътешественици и авантюристи   Едно от най-необяснимите чудеса в света са каменните сфери Моераки. Те са пръснати из плажа Коекохе на Южния остров в Нова Зеландия. Камъните са се превърнали в огромна атракция и привличат посетители от ц [...]

Градината на чудесата в Дубай

Четвъртък, 23 Август 2018 / Места
Или как в пустинята също може да цъфтят невени и петунии   Да имаш толкова много възможности, че да решиш да създадеш Осмото чудо на света и да го подариш на хората. Точно това прави шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум, който създава цветен рай в центъра на пустинята. Градината на чудеса [...]