Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Има нещо сбъркано в тези оставки

Четвъртък, 21 Юни 2018 / Общество
343
  • Кой чу майките?

 

Темата за живота на най-уязвимите хора просто не е в дневния ред

 

Хора на ключови постове в държавата подават оставки, защото не се справят с общественото недоволство, а онези, заради чието недоволство трябва да се махнат, ги защитават и настояват за връщането им. Оставате с усещането, че има нещо странно сбъркано със скандалите около оставките през последните дни, нали?

Така стана със социалния министър Бисер Петков – безспорен професионалист в сферата, за която отговаря, чието място все още не е сигурно, тъй като той самият постави условието да бъде оставен да работи.

Така стана със заместник-социалния министър Росица Димитрова, която обясни, че пътуването й с билет за 8000 лева, за да представи работата на България в сферата на политиката за хората с увреждания, не е било нейна идея, но така и не беше зададен въпроса кой и защо купи точно този билет.

Така стана с директора на Агенцията по трансплантации д-р Мариана Симеонова – заради прекратения договор с Евротрансплант, като основният проблем са протестите на хора, чакащи за белодробни трансплантации. 

На пръв поглед различни проблеми, ситуации и причини за оставки. Общото между тях е, че именно онези, които би трябвало да са потърпевши от дейността на подалите оставки застанаха зад гърба им и обявиха, че това са хората, направили опити за реформи и че махането им ще означава институциите, които напускат да спрат да работят.

В случая с хората с увреждания става въпрос за реформи, които да осигурят възможност за нормална грижа за децата или възрастните, които не са в състояние да се грижат за себе си сами.

В случая с Агенцията за трансплантации става въпрос не просто за животоспасяващите операции, които осигуряват нови органи и за битката на големи наши болници да извършват операциите (болниците „Лозенец“ и УМБАЛ „Св. Екатерина“ имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб), а и за последващата грижа за пациентите, от която зависи живота им. И която никак не е евтина.

От реакциите по темата става ясно, че хората, които подадоха оставките си, са се опитвали да подобрят работата в сферите, за които са отговаряли. Социални системи, които убиват, защото от години има проблеми, но няма реформи, от години има протести, но няма пари, от години има беззащитни хора, за които държавата нехае. Които е най-добре „да ни се махнат от главите“. Ще променят ли нещо тези оставки?

Оказа се проблем фактът, че поисканият от майките на деца с увреждания закон за личната помощ е писан от група, сформирана по инициатива на омбудсмана Мая Манолова, която според изследване на „Галъп“ се оказа с по-висок рейтинг от премиера Бойко Борисов.

По този повод Манолова обясни, че е готова да подаде оставка, стига да се направят реформите за хората с уврежданията. А неофициално се появи информацията, че зад инициативата за закона за личната помощ стои „сготвената“ по нейните думи Росица Димитрова. Всъщност още преди оставката й, която формално е заради скъпият билет и пътуването до Ню Йорк, случило се в разгара на палатковите лагери на отчаяни майки, Националният съвет за интеграция на хората с увреждания отхвърли проектозакона за личната помощ, като в грозния скандал, синдикатите застанаха на страната на властта и обясниха, че законодателната инициатива е в ръцете на правителството и парламента.

Нещата навлязоха в нова фаза, след като десетки национално представителни организации на хора с увреждания обвиниха протестиращите майки, че получават пари от други неправителствени организации, за да протестират и също се обявиха срещу искания закон за личната помощ.

А въпросът защо проблемите на хората с уврежданията не се решават толкова години просто увисна някъде встрани на цялото това разделение на лагери.

Но пък ясно се чу аргумента, че трябва да е ясно колко пари „ще струват“ готвените промени за осигуряването на лична помощ. Чу се и изчислението, че за осигуряване на помощ за хора с увреждания ще са нужни по 1 млрд. лева на година. Пари, които, разбира се, държавата няма. Същата държава, която отпуска милиарди за саниране със спорно качество, отпуска милиони за ремонт на храмове, решава проблемите на страните от региона и разработва огромни инфраструктурни проекти за свързаност на Балканите. Но не вижда най-уязвимите хора на територията си и абдикира от грижата за тях. Без значение кой от коя организация на хора с увреждания бива представляван.

На този фон опозицията внесе вот на недоверие към правителството заради провал в политиката по сигурността, а премиерът отговори на БСП (по същата тема), че публичните финанси са стабилни, има стабилен фискален бюджет и бюджетен излишък, а страната била привлекателна за инвеститори. И ако вотът за сигурността се мотивира със стрелбите, избягалите затворници, пребитите и убити в домовете си жени и старци, и работата на МВР за гарантиране живота и безопасността на гражданите, премиерът контрира, че България се е справила с мигрантската криза и бежанските бунтове. Всеки си има неговите теми и аргументи. Но очевидно темата за хората с увреждания просто не е в дневния ред. Какво да кажем повече?

 

Вижте още: 

Родители на протест: Държавата създава инвалиди

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

оставка, социално министерство, хора с увреждания, протест, трансплантации

Street of Art

Концерт за деца с песни за добродетелите

Вторник, 27 Ноември 2018 / Под прожектора
  Песнички за важните неща, които ни помагат, класически инструменти и много настроение    Първият концерт за деца със съвременни песни, посветени на доброто, ще е на 8 декември. На него ще бъде представен албумът с песни «Добродетели» с автори Любо [...]

Кралският обет на шестия престолонаследник

Събота, 19 Май 2018 / Под прожектора
3 млрд. души по целия свят са проследили на живо сватбата на принц Хари и Меган Маркъл   Британският Принц Хари и американската актриса Меган Маркъл се венчаха в църквата "Сейнт Джордж" в Уиндзор. Пред погледите на членовете на кралското семейство и близо 600 официални гости, херцогът [...]