Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Инвалидите ще имат право на една болест

Сряда, 04 Април 2018 / Общество
339
  • Очаква се новите промени да оставят около 200 хиляди инвалиди без доходи

Новите промени в медицинската експертиза ще оставят половината от хората с увреждания без пенсии

 

Една седмица преди обявения национален протест на хората с увреждания срещу предложената от държавата реформа в медицинската експертиза, Министерството на здравеопазването публикува за обсъждане проекта за промени в наредбата за медицинска експертиза.

Новите правила за освидетелстване променят начина за оценяване на вида и степента на трайно намалената работоспособност, като във фокуса на експертизата остава само основното заболяване. Сега всяко едно от различните увреждания носи допълнителни проценти в медицинската експертиза. Според здравното министерство с няколко леки заболявания човек може да постигне същите права, които гарантира тежко заболяване. Освен това намалената работоспособност се оценява в проценти, което според авторите на проекта дава възможност ТЕЛК да правят субективни преценки.

Новата наредба налага процентът за намалена работоспособност да се определя само от основното заболяване и увреждане. Съпътстващите увреждания ще се вписват като процент само в мотивите на съответното експертно решение. Така хората, които имат много на брой леки, неинвалидизиращи заболявания, ще отпаднат от групата, в която са тежко увредените, и ще загубят настоящите си права и инвалидни пенсии, ако се наложи преосвидетелстване, пише „Сега“.

Според лекарите от ТЕЛК и пациентите, приемането на новите правила за оценка на трайно намалената работоспособност ще ощети сериозно около половината хора с увреждания, ако им се наложи да се преосвидетелстват. Преосвидетелстването ще лиши от инвалидна пенсия около 200 хиляди души, още толкова най-вероятно ще преминат в по-ниска група, даваща по-малки социални права. Фиксирането на процент за едно и също заболяване вместо диапазон от проценти също ще навреди на експертизата, тъй като при всеки отделен човек всяко заболяване има различен ход, в зависимост от придружаващите го, опасява се д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.

За 11 април е насрочен протест на хората с увреждания, на който хората ще настояват за отмяна на предложените промени. От Сдружение на лекарите – ТЕЛК София са разработили и предлагат друг проектозакон, подкрепен от неправителствените организации на хората с увреждания.

Към 31 декември 2017 г. НОИ изплаща около 458 хил. пенсии за инвалидност поради общо заболяване, като разходите за тях са 1.447 млрд. лв. годишно, а средният им размер е 248.43 лв. Още 420 596 са социалните пенсии за инвалидност, които не се отпускат на нови пенсионери от 2015 г. За тях разходът на НОИ е 260.891 млн. лв. годишно, а средният им размер е 173.26 лв., показва справка на „Сега“.

 

Вижте още:

Д-р Боряна Холевич: Никой не може да лиши човек от право на труд

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

инвалиди, медицинска експертиза, ТЕЛК, инвалидни пенсии, МЗ

StreetView

Змийският град – най-древният в България

Събота, 09 Септември 2017 / Места
Храмът край Сърница е единственият в България с толкова много наслагване на змийски елементи   Преди малко повече от година, на 1 юни 2016 г., ентусиастите Паулина Михова, Живко Тенев и Иван Мануилов откриват скално светилище край с. Сърница в хасковската община Минерални бани. Светили [...]

Кулата в леденото езеро

Неделя, 05 Март 2017 / Приключения
    Посвещавам този разказ на моя приятел и колега Александър Драганов, чието сърце е по-голямо дори от самия него   Принц Глациус потупа коня по шията, подканяйки го да тръгват. Айторен тъкмо пощипваше хилавата тревица, плахо пробила снежния покров и изпръхтя недоволно, [...]