Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Инвестиционната активност в България е в застой

Вторник, 22 Май 2018 / Общество
291
  • picjumbo.com

Производителността трябва да нараства с по 4% на година, за да достигнем средните доходи в ЕС

 

Условията за бизнес в България не са се влошили драстично през 2017 г., но няма и никакво подобрение. България е член на ЕС вече 11 години, но е последна по доходи, дял от БВП на глава от населението и стандарт на живот. Корупцията, дефицитът на кадри, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията в българската икономика. Липсата на кадри е много остър проблем, като той се усложнява още повече от лошото качество на българското образование. Трудно забележим е напредъкът в борбата с корупцията и общата престъпност в страната ни. А по отношение на правната сигурност и върховенството на закона, има още доста да се направи. Същото се отнася и за прозрачността на обществените поръчки. Логично и нагласите на инвеститорите за преки инвестиции в българската икономика не са никак оптимистични.

Световната банка посочва, че напредъкът на структурните реформи, започнали в края на 90-те години, въвеждането на валутния борд и очакванията за присъединяване към ЕС водят десетилетие на изключително висок икономически растеж и подобрен жизнен стандарт, но някои наследени проблеми от прехода, заедно със световната икономическа криза от 2008 година и периодът на политическа нестабилност през 2013-2014 година разрушават постигнатото.

Двете големи предизвикателства пред страната са повишаването на производителността и справянето с бързите демографски промени. Повишаването на производителността е от решаващо значение за ускоряване на конвергенцията, тъй като доходът на глава от населението в България е само 47% от средния за ЕС, най-ниският в ЕС.

Производителността трябва да нараства с най-малко 4% годишно през следващите 25 години, за да може България да достигне средните доходи в ЕС, отбелязват от Световната банка.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, инвестиции, производителност, Световна банка

Street of Hope

Летящият дакел от България

Неделя, 12 Ноември 2017 / Гласът на детето
Българско дете стана посланик на доброто по цял свят   Летящият дакел-еднорог Мури, създаден по дизайн на 10-годишната Мира от България, вече може да бъде намерен в магазините на ИКЕА по цял свят като част от новата колекция плюшени играчки с кауза. Продажбите от играчката ще подк [...]

Малки чудеса

Понеделник, 16 Април 2018 / Гласът на детето
Семеен център помага на родители на недоносени деца в първите им стъпки в грижата за тях   Всяка година близо 6 хиляди бебета у нас се раждат недоносени. Освен чисто с физическите предизвикателства, тези деца и техните родители трябва да се справят и с потенциално изоставане в психическ [...]