Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Инвестиционната активност в България е в застой

Вторник, 22 Май 2018 / Общество
259
  • picjumbo.com

Производителността трябва да нараства с по 4% на година, за да достигнем средните доходи в ЕС

 

Условията за бизнес в България не са се влошили драстично през 2017 г., но няма и никакво подобрение. България е член на ЕС вече 11 години, но е последна по доходи, дял от БВП на глава от населението и стандарт на живот. Корупцията, дефицитът на кадри, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията в българската икономика. Липсата на кадри е много остър проблем, като той се усложнява още повече от лошото качество на българското образование. Трудно забележим е напредъкът в борбата с корупцията и общата престъпност в страната ни. А по отношение на правната сигурност и върховенството на закона, има още доста да се направи. Същото се отнася и за прозрачността на обществените поръчки. Логично и нагласите на инвеститорите за преки инвестиции в българската икономика не са никак оптимистични.

Световната банка посочва, че напредъкът на структурните реформи, започнали в края на 90-те години, въвеждането на валутния борд и очакванията за присъединяване към ЕС водят десетилетие на изключително висок икономически растеж и подобрен жизнен стандарт, но някои наследени проблеми от прехода, заедно със световната икономическа криза от 2008 година и периодът на политическа нестабилност през 2013-2014 година разрушават постигнатото.

Двете големи предизвикателства пред страната са повишаването на производителността и справянето с бързите демографски промени. Повишаването на производителността е от решаващо значение за ускоряване на конвергенцията, тъй като доходът на глава от населението в България е само 47% от средния за ЕС, най-ниският в ЕС.

Производителността трябва да нараства с най-малко 4% годишно през следващите 25 години, за да може България да достигне средните доходи в ЕС, отбелязват от Световната банка.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

икономика, инвестиции, производителност, Световна банка

Street of Art

Всичко на едно място

Четвъртък, 06 Юли 2017 / Стил
Или защо студио апартаментите станаха толкова модерни в последните години?   Малките жилища винаги са на мода и винаги ще има хора, които по една или друга причина ще избират малък апартамент. Най-често това са жилища за хора, които живеят сами, или са млади двойки без деца, особено ак [...]

Ретро коли и камиони от соца на дефиле в Бургас

Събота, 02 Юли 2016 / Стил
  Колекционери от 7 страни участват в 9-то издание на изложението за ретро коли и мотоциклети в Бургас. Ретро возилата идват от Гърция, Сърбия, Чехия, Русия, Словения, Хърватия и Турция. Своя дебют на изложението направи "Мерцедес 190 Пагода" от 1952 год.     В парада учас [...]