Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изчезнали документи спряха търга за тунела на „Струма“

Петък, 07 Април 2017 / Общество
312
  • btvnovinite.bg

Обществената поръчка е на стойност 250 млн. лева, България може да изгуби европейското финансиране

 

Агенция „Пътна инфраструктура“ спря търгът за изграждане на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“ заради мистериозно изчезнала папка с документи по обществената поръчка. Липсва офертата на един от кандидатите, която впоследствие е била открита в дома на Стефан Гайтанджиев, външен оценител на участниците в търга.

Според bTV kа 31 март, дни преди обявяването на победителя за обществената поръчка за „Железница”, от Пътната агенция забелязват, че липсва папка с техническото предложение на един от кандидатите. По техен сигнал тогава влиза Икономическата полиция. Документите са били съхранявани в стая с ограничен достъп, където се влиза само с магнитни карти.

„Такова нарушение на правилата за работа на комисията и императивните закони, компрометира изцяло процедурата... Това е и основната причина за прекратяването на обществената поръчка”, заяви изпълнителният директор на АПИ инж. Пирин Пенчев на извънреден брифинг.

Установяването на липса на част от офертата на един от кандидатите компрометира процедурата до такава степен, че единствената законосъобразна възможност пред възложителя е прекратяване на процедурата, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов.

„Не мога да допусна такъв тип нарушение на правилата да бъдат потулвани и пренебрегвани. Убеден съм, че прекратяването на процедурата е единственото законосъобразно решение. При отговорно и професионално отношение в работата, процедурата може да бъде обявена отново след около 2 месеца. Проектирането и строителството на обекта да приключат в срокове по Оперативната програма”, посочи служебният министър.

И двамата смятат, че продължаването на търга би довело до спиране на всички европейски средства по проекта за строителство на магистралата. България има ангажимент за изграждане на аутобана, който е част от важен европейски коридор. Проектът трябва да бъде довършен до 2022 година, но прекратяването на търга поставя изпълнението му под риск. 

 

Под въпрос е финансирането

за цялата магистрала 

 

По проект "Железница" трябва да бъде построен пътят Благоевград – Крупник с дължина 2 километра. Ако до края на годината не започне строежът, България ще плати сама 250 милиона лева, по-голямата част от които идват от Брюксел. Има риск страната ни да изгуби средствата за строителството на цялата магистрала „Струма” в размер на 1 милиард лева, заяви бившият регионален министър Лиляна Павлова.

„Осъзнава ли ръководството на АПИ и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството, че това решение може да бъде фатално за окончателното изграждане на автомагистрала „Струма” и България да се наложи да загуби стотици милиони от Европа? Каква е причината за коренно сменената позиция на служебния министър Спас Попниколов, който беше разпоредил в края на февруари да има избран изпълнител на 31 март 2017 г.? Липсва ли наистина документация по обществената поръчка, както това е посочено в самото решение за прекратяване? Означава ли това, че ръководството на АПИ не е създало необходимата организация за съхранение и опазване на документацията по търга?“, попита във Facebook Лиляна Павлова. Тя поставя и въпроса има ли връзка тази липса на документация с промяната в състава на оценителната комисия предвид, че самият служебен министър преди да стане министър беше външен експерт в нея. 
„Всички предприети от АПИ действия са изцяло в рамките на закона и с цел защита на обществения интерес”, посочи Пирин Пенчев.

По информация на bTV липсващата папка е на консорциум „Струма лот-1“. Водещ партньор в него е „Импреза“ АД в партньорство с „ГБС Инфраструкрурно строителство“ и „Пътстрой -92“. Консорциумът беше изпълнител на учаскъта "Долна Диканя - Дупница" от лот 1 на магистралата.

Проектът за строителство на най-големия тунел в страната предизвика огромен интерес – в търга участваха 17 фирми. Самата поръчка беше обявена в началото на 2016 година, а срокът по нея беше удължаван няколко пъти заради обжалвания. Сега проектът е спрян дни преди обявяването на изпълнителя и това може да постави в риск цялото финансиране на оперативната програма за периода 2014 – 2020 година. Последният участък от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле поглъща всички средства за транспорт, отпуснати по новия програмен период. Ако строежът на най-сложните съоръжения в последния участък не бъде завършен в сроковете на програмата, страната ни може да изгуби всички средства, усвоени до момента за магистралата. 

 

Вижте още:

Магистрала от спешен порядък

Ще заобиколи ли "Струма" Кресненското дефиле"

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тунел Железница, АМ Струма, АПИ, МРРБ

StreetView

Европейските столици на културата

Петък, 30 Декември 2016 / Места
Престижното признание увеличава потока от туристи в тези градове средно с 12%   През идващата 2017 г. година градовете Орхус в Дания и Пафос в Кипър ще бъдат Европейски столици на културата. Специалният статут помага за обединяване на общностите чрез културни прояви и за укрепване на ме [...]

Столичната „Витоша“ е сред най-скъпите улици в света

Сряда, 13 Ноември 2019 / Места
Наемът на централния булевард е средно 56 евро за кв.м   Столичният булевард „Витоша“ се изкачи в класация за най-скъпите улици в Европа според листа на американска компания за недвижими имоти. С месечен наем от 56 евро за квадратен метър, софийската търговска улица достигна [...]