Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изгуби ли България битката с корупцията?

Сряда, 29 Ноември 2017 / Общество
1018
  • gfintegrity.org

 

Как изглежда страната ни в очите на потенциалните инвеститори? 

 

България не е само най-бедната страна в Европейския съюз, но е и най-корумпираната, пише в свой доклад американската неправителствена организация за финансова прозрачност Global Financial Integrity (GFI). Анализът посочва, че всяка година държавата губи между 14 и 22% от БВП или от 7 до 12 млн. долара заради корупцията.

 

Корупцията на граничната полиция е пример за отдавна установени практики в българските институции. Миналият юни 22 гранични полицаи бяха арестувани с 38 хил. долара, които бяха конфискувани. Продължителната корупция в граничните пунктове, заедно с местонахождението на страната като входна точка за Европа, правят България важно място за пране на пари. Доклад на българското антикорупционно звено (БОРКОР) посочва, че отговорните органи в борбата срещу корупцията не разполагат с необходимото ниво на експертиза и координация и че нито една от отговорните институции не е ангажирана да разследва корупцията на високо равнище. Властите предпочитат лесно да доказват случаи на корупция на ниско ниво вместо сложни случаи, включващи организирани престъпни групи или високопоставени длъжностни лица.

 

Причината, поради която разследващите не са склонни да се стремят към подобни разследвания е, че те рядко могат да открият данъчната история на съответните групи от лица или принадлежността им към политическите партии. Според Центъра за изследване на демокрацията олигархията в България контролира всички ключови обществени институции. Недобросъвестни служители заедно със сенчести бизнесмени са превърнали държавната администрация, здравеопазването, образованието и медиите в свой инструмент за публично финансиране. И поради участието на високопоставени служители и мощни бизнесмени в схемата и липсата на независима антикорупционна агенция, корупцията се разпространява все по-дълбоко. Това, от своя страна, води до разширяване на сивата икономика.

 

Сивата икономика в България е най-голямата в ЕС и представлява 30% от БВП на страната. А колкото е по-голям сенчестия сектор, толкова по-малко са приходите в бюджета. На свой ред бюджетните дефицити водят до нарушаване както на качеството, така и на количеството на публично доставяните стоки и услуги. Заради сивата икономика България губи 1 млрд. евро държавни приходи годишно.

По-голямата част от приходите от корупция и неформалната икономика се смятат за преместени от страната в чуждестранни сметки, държани от офшорни компании. Според неотдавнашния доклад на GFI за незаконните финансови потоци през последните десет години 19 млрд. до 25 млрд. долара са преместени незаконно от България (от престъпления, корупция и укриване на данъци).

За съжаление правителствените усилия за справяне с предизвикателствата на сивата икономика не са успешни, а антикорупционната система в страната не е ефективна. Правната рамка на България в борбата с корупцията е сложна и прилагането й е слабо. Правителството трябва да се съсредоточи върху стриктното прилагане на минимален набор от правила, а не върху увеличаване на броя на новите регулации.

Българското правителство все още не е приело проектозакона за борба с корупцията, нито е създало единен антикорупционен орган, въпреки препоръките на Европейската комисия. Неотдавнашният доклад на ЕС за напредъка в България установи, че антикорупционната институция на страната се разпада и не е ефективна. Освен това, въпреки подписването на Конвенцията на ООН срещу корупцията (UNCAC) през 2003 г., което задължава участващите страни да създадат специална институция за борба и предотвратяване на корупцията, правителството не е изпълнило това условие.

Най-добрите практики в различните страни предполагат, че наказателното правосъдие трябва да бъде основният инструмент в борбата срещу корупцията.

Изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) показва, че ниските резултати при съдебно преследване на случаи на корупция в България са свързани с липсата на реформи в системата на наказателното правораздаване. Прекалено централизираната структура на прокуратурата води до липса на инициатива в системата. Изследването подкрепя създаването на независима институция за борба с корупцията в системата на прокуратурата. За да бъде тази институция ефективна, тя трябва да се специализира само в усилията за борба с корупцията, да бъде автономна, отговорна и прозрачна и да разполага с достатъчно човешки ресурси.

Прокуратурата и правоприлагащата система трябва да преминат през реформи, за да съответстват на международните стандарти и да създадат независима агенция за борба с корупцията. Освен това са необходими административни мерки за проследяване на свързаност, конфликт на интереси и имуществото на държавните служители. С тези реформи правителството ще разполага с мощен инструмент за премахване на корупцията в своите институции и милиарди долари, изгубени от корупцията, ще бъдат инвестирани в образование, здравеопазване и други обществени услуги. И едва тогава България ще успее да се заеме с другите два най-големи проблема на страната - неформалната икономика и бедността, завършва анализът.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

корупция, антикорупция, икономика, GFI

Street of Hope

Все по-малко българи искат да са приемни родители

Понеделник, 15 Февуари 2021 / Гласът на детето
63% от българите не биха станали приемни родители при никакви условия, а всеки шести би се приел у дома дете в риск, ако получава заплата и издръжка за детето от държавата. Това показват данни от национално представително проучване, направено по поръчка на Националната асоциация за приемн [...]

Учителите от 52-ро ОУ: Всяко дете можеше да е жертва в тази трагедия

Четвъртък, 02 Март 2017 / В клас
Работещите в училището призовават да спре агресията в обществото и настояват за медицинско лице до края на занятията   Трагедията в 52 ОУ „Цанко Церковски” е трагедия за цялото българско общество. Това се посочва в отворено писмо от целия педагогически и непедагогически със [...]