Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изменението на климата ще се изучава в Италия

Четвъртък, 07 Ноември 2019 / Общество
247
  • pixabay.com

Предвиждат се 33 часа годишно, посветени на екологията

 

От следващата година Италия ще стане първата държава в света, която въвежда задължително изучаване на изменението на климата и мерките за устойчиво развитие, заяви министърът на образованието Лоренцо Фиорамонти, цитиран от БГНЕС.

Депутатът от Движение 5 звезди е най-явният привърженик на зелените политики и беше критикуван от опозицията през септември за насърчаване на учениците да бягат от училище, за да участват в протести за климата.

В интервю в своя офис в Рим Фиорамонти казва, че във всички държавни училища се въвеждат 33 часа годишно, почти един час на учебна седмица, за проблемите на изменението на климата от началото на следващата учебна година през септември.

Много традиционни предмети, като география, математика и физика, също ще се изучават от гледна точка на устойчивото развитие, заяви министърът, който е бивш професор по икономика в Южноафриканския университет в Претория.

“Цялото министерство се променя, за да превърне устойчивостта и климата в център на образователния модел”, заяви Фиорамонти в интервю за Ройтерс, цитирано от БГНЕС. В него той споделя, че иска да направи италианската образователна система първата, която поставя средата и обществото в основата на всичко, което научаваме в училище.

42-годишният Фиорамонти е автор на няколко книги, в които се твърди, че брутният вътрешен продукт вече не трябва да се използва като основна мярка за икономическия успех на страните. Предложенията му за нови данъци върху самолетните билети, пластмасовите и сладките продукти за събиране на средства за образование бяха силно атакувани от критиците, които заявиха, че италианците вече са със свръхданъци. След това той предизвика ярост от консерваторите, когато предложи да бъдат премахнати кръстове от италианските класни стаи, за да се създаде по-приобщаваща среда за нехристияните.

Въпреки критиките, правителственият бюджет за 2020 г., представен на парламента тази седмица, включва както данък върху пластмасата, така и нов данък върху сладките напитки.

Фиорамонти казва, че целевите данъци от този вид са начин за намаляване на потреблението, което е вредно за околната среда или хората, като същевременно генерира ресурси за училища, благосъстоянието или понижава данъка върху доходите.

В тази насока той предложи други налози върху различни видове хазартни игри и печалби от нефтеното сондиране.

 

Вижте още:

Времето изтича: Очаква ни война за ресурси

Докога ще ни издържи Земята?

Поредица от филми за Земята показва богатството на природата

Туристите в Париж ще трябва да ходят пеша

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

климат, екология, образование, Италия, училище, устойчиво развитие

Street of Art

Напусна ни Принс

Четвъртък, 21 Април 2016 / Под прожектора
57-годишният музикант е открит мъртъв в имението си   Музикантът, който беше само на 57-годишна възраст, е открит мъртъв в имението си Paisley Park в Минесота - само няколко дни след последния си концерт, съобщиха световните агенции. Преди шест дни Принс беше настанен в болница заради [...]

Сматфонът глътна лаптопа

Сряда, 01 Февуари 2017 / Стил
  Хората купуват по-евтини устройства, за да могат да ги сменят често   „Умните” телевизори и телефони са най-купуваната стока на изплащане през миналата година, показва традиционната класация на БНП Париба Лични финанси. Това е, от една страна заради почти двойното по [...]