Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изстреляха първия български сателит

Петък, 23 Юни 2017 / Общество
345
  • БГНЕС

В 22,10 часа в американския космически център Кейп Канаверал изведоха в орбита Bulgariasat-1

 

Първият български геостационарен комуникационен сателит ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа с повече на брой и с по-висока резолюция канали, съобщи Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат, цитиран от БГНЕС.

Сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 000 км над Земята, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. За целите на транспортирането до стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, сателитът бе опакован в специален контейнер, в контролирана среда, който гарантираше, че въздухът около него е свободен от частици и че температурата и влажността вътре в контейнера са регулирани.
След изстрелването от ракетата носител Falcon 9 до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до Българската позиция на геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването, сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество ТВ програми за крайните потребители. 
BulgariaSat-1 ще може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии, в следствие на природни бедствия - земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сателит, Bulgariasat-1, телекомуникационен сателит

Street of Hope

PISA: Българските ученици влошават резултатите си

Вторник, 03 Декември 2019 / В клас
Един от големите проблеми на българското обазование е зубренето, смята образователният министър   Българските ученици влошават резултатите си. Това показва последното международно проучване ПИЗА (PISA). Оценяват се уменията на ученици от 79 държави и региони в три области - четене, прир [...]

Да останем спокойни е възможно...когато се намесваме навреме

Събота, 02 Март 2019 / Родители
Не трябва да чакаме една ситуация да излезе от контол, за да направим нещо    Мисля си, че понякога се притесняваме да не бъдем твърде строги с децата си. Опитваме се да влезем в "дзен режим" и да оставим децата ни да правят неща, които ни карат да се чувстваме зле или по [...]