Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Изстреляха първия български сателит

Петък, 23 Юни 2017 / Общество
308
  • БГНЕС

В 22,10 часа в американския космически център Кейп Канаверал изведоха в орбита Bulgariasat-1

 

Първият български геостационарен комуникационен сателит ще осигури телекомуникационни услуги за потребителите в България, на Балканите и в останалата част на Европа с повече на брой и с по-висока резолюция канали, съобщи Максим Заяков, изпълнителен директор на Булсатком и на България Сат, цитиран от БГНЕС.

Сателитът ще бъде позициониран в орбита на 36 000 км над Земята, осигурявайки директно до домовете телевизионни и комуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони. За целите на транспортирането до стартовата площадка в Кейп Канаверал, Флорида, сателитът бе опакован в специален контейнер, в контролирана среда, който гарантираше, че въздухът около него е свободен от частици и че температурата и влажността вътре в контейнера са регулирани.
След изстрелването от ракетата носител Falcon 9 до геостационарната трансферна орбита, сателитът ще използва своите двигатели, за да достигне до Българската позиция на геостационарната орбита. В рамките на 30 дни след изстрелването, сателитът ще е в оперативна готовност да излъчва голям брой и с високо качество ТВ програми за крайните потребители. 
BulgariaSat-1 ще може да се използва при форсмажорни обстоятелства - аварии, в следствие на природни бедствия - земетресения, бури, наводнения, когато наземните мрежи не работят.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

сателит, Bulgariasat-1, телекомуникационен сателит

StreetView

Гнездото на тигъра

Събота, 08 Октомври 2016 / Места
До известния скален манастир в Бутан се стига трудно, но всяко стъпало си заслужава гледката      Манастирът „Гнездото на тигъра” (Tiger’s Nest Temple) е едно от най-свещените места в Бутан. Построен върху почти вертикална скала на 3000 м височина в Хималаит [...]

Какво можем да научим от изолацията

Сряда, 26 Април 2017 / Приключения
Присъствието дори на един човек около вас отнема свободата ви   Искали ли сте някога да се върнете към по-прост живот, където няма телефони, телевизия, няма напрежение в работата и където не се сте заобиколени от хора и шум през цялото време? Един човек решил, че не просто иска, той наи [...]