Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Жегата е смъртоносна за животните

Събота, 17 Юли 2021 / Общество
186
  • pixabay.com

Как да предпазим четириноги приятели като котки, кучета и овце от смърт, причинена от горещините

 

Слънцето е силно, а в България температурите са над 30 градуса на сянка. Докато много хора се наслаждават на лятното време, животните, с които делим дома си, както и бездомните четириноги приятели спешно се нуждаят от подкрепа. Всяка година безброй животни страдат и умират от жега и липса на вода. Ето защо PETA призовава всички да пазят четириногите си приятели, като кучетата, в затворени помещения по време на високите температури, да защитават от палещото слънце животните, отглеждани на открито, като овце, магарета и коне, и да осигурят достатъчно вода за всички животни.

“В горещите дни животни като кучета, котки, магарета, овце и коне разчитат на зоркия поглед и подкрепата на обществеността. Горещината може да бъде животозастрашаваща, ако четириногите приятели не са адекватно защитени”, казва Яна Хогер, специалист по животните компаньони в PETA. “Всеки, който види бедстващи животни и не може да помогне сам, трябва да отбележи местонахождението на животното и незабавно да уведоми местното полицейско управление с молба за съдействие.”

 

PETA дава следните съвети

 

Купи с вода за кучета и котки: За котките и кучетата, които обитават градски пространства, е важно да имат на разположение достатъчно възможности за пиене през лятото. Хората могат да поставят пред домовете си или жилищните сгради съдове с вода, които не се преобъръщат лесно, и да ги пълнят сутрин и вечер. Съдовете трябва да се поставят така, че да не блокират достъпа до гаражи, мазета или други пътища – това ще помогне да се избегнат проблемни ситуации в квартала. За много животни, които страдат от силната горещина по асфалта и претоварените улици, този достъп до вода, може да означават разликата между живота и смъртта.

 

Дръжте кучетата на закрито

 

Когато температурите са високи, животни като кучетата, трябва да се държат на закрито. Тъй като те имат малко потни жлези и се охлаждат главно чрез дишане, кучетата бързо получават непоправими увреждания на органите или дори спиране на сърцето под палещото слънце.

 

Защита от слънцето

 

Важно е да се осигури достатъчно защита от силно слънце и за котките, които живеят на открито. Убежища, като например кашони или малки колиби, могат да бъдат полезни и да спасят живот. Малки животни като зайци са особено чувствителни към топлината и бързо могат да получат животозастрашаващ топлинен удар; те никога не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина. В заграждения за зайци сенчестите места или охлаждащите камъни могат да осигурят облекчение. Сенчестият добре проветряван подслон също е жизненоважен също и за пасящите животни. Това предпазва магаретата, овцете и конете от слънчевите лъчи. Ако е наличен голям хладен обор, може да е полезно животните да се оставят там в много горещи дни, поне през обедните часове.

 

Необходимост от вода

 

Особено през лятото, когато е горещо дори на закрито, котките трябва да получават достатъчно мокра храна и винаги да имат достъп до прясна вода. Животни като кучета и зайци също имат повишена нужда от вода през горещите дни. Пасящи животни като магарета, овце и коне, генерално пият много вода. През горещите летни дни нуждата от вода за една овца може да достигне 10 литра. Коритата за вода в пасищата трябва да са лесно достъпни и да се проверяват няколко пъти дневно, а на животните трябва да се предлага сено като храна в допълнение към тревата на пасищата.

 

Не оставяйте животни в автомобила

 

В никакъв случай не оставяйте кучета и други животни в колата, когато е горещо. Всеки, който види куче, заключено в колата, трябва незабавно да се обади в полицията. Ако четириногият приятел е застрашен от смърт, трябва да се направи всичко необходимо, за да се спаси животът му.

 

Въздържайте се от разходки на слънце

 

Разходките с кучета трябва да се правят в по-хладните сутрешни и вечерни часове. Когато е възможно, животните трябва да се разхождат по трева, за да се предпазят чувствителните им лапи. Разходките по горещи тротоари и улици би следвало да се избягват – те могат да причинят болка, изгаряния и трайни увреждания на краката на кучето. Никога разхождайте куче в горещината – те са по-скоро склонни да получат топлинен удар, отколкото да се откажат от разходка. В този момент може да е твърде късно да ги спасите.


Не изоставяйте животните

 

Кучетата и котките, живеещи в семейства или на улицата, са така наречените доместицирани животни. За да оцелеят, те, за разлика от дивите животни, зависят от помощта на човека. Много хора прекарват горещите летни месеци в летни къщи в планината, където котки и кучета често търсят тяхната компания. В края на почивните месеци тези животни не могат да бъдат оставяни. Освен огромното емоционално страдание от раздялата, изоставянето им в повечето случаи означава смъртна присъда за четириногите приятели, тъй като в отдалечените райони те трудно намират храна.

 

Опасност от слънчево изгаряне при овцете

 

Особено след стригане овцете трябва да бъдат защитени от директна слънчева светлина. През лятото високите температури могат да доведат до прегряване на животните и дори до топлинен удар, особено ако необходимото стригане не е извършено през пролетта и овцете нямат достатъчно вода за пиене.

 

Опасност за живота – как да разпознаем

първите симптоми на топлинен удар

 

Признаците на прегряване при кучето включват нервност, тежко дишане и апатия. Също така много тежко хриптене, замайване, тъмен език или оцъклен поглед и повръщане показват, че кучето вероятно вече е получило топлинен удар и е в сериозна опасност от смърт.

Прегрятото животно трябва незабавно да се отведе на сянка и тялото му да се охлади с хладка вода. Питейната вода, от която има спешна нужда, също не трябва да е много студена. След това кучето трябва незабавно да бъде заведено на ветеринарен лекар – дори ако състоянието изглежда подобрено в резултат на мерките за първа помощ.

Ако конят изведнъж започне да се поти обилно без видима причина, стойката му се свие и в най-лошия случай започне да губи равновесие, е вероятно той да е получил топлинен удар. В този случай трябва незабавно да се извикат ветеринарни специалисти. Подобно на първа помощ хората, животноте трябва да бъде преместено на добре проветриво място и охладено с вода, като се започне от крайниците. Мокрите компреси също могат да помогнат.

За да предотвратите натрупването на топлина под неестествено гъстата вълна на овцете, не забравяйте да ги пострижете през лятото. Сенчестите места под формата на жив плет, дървета или заслони, както и достатъчното количество питейна вода, са от съществено значение за предпазване на животните от топлинен стрес. Фактът, че животните страдат от горещината, се познава по това, че те дишат с отворена уста и изплезени езици.

 

Вижте още:

Австралия – животът се ражда от пепелта

Мъж храни 300 бездомни животни

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

животни, горещо време, жега, кучета, котки, съвети

Street of Hope

Възпитанието – ролята на учителя

Сряда, 10 Юли 2019 / В клас
30 години българското училище беше отдалечено от възпитателната си функция   За възпитанието винаги говорим с повишен патос и го канонизираме като светец на образованието и успехите. И в говоренето, с малки изключения, няма разлика как сме го правили преди векове и днес. Възпитанието в [...]

Вдигат таксите за обучение в 13 университета

Сряда, 24 Април 2019 / В клас
  В 19 висши училища няма да има промяна   Министерският съвет утвърди таксите за кандидатстване и за обучение на студенти и докторанти за новата академична 2019/2020 година. В 13 държавни висши училища размерът на таксите за обучение на студенти се увеличава с 5% до 63%, или от [...]