Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Жените са по-образовани и по-ниско платени

Сряда, 18 Октомври 2017 / Общество
226
  • investor.bg

Според данните на Евростат само 2% от българите работят на непълно работно време  

 

Данните на Евростат за пореден път показват тенденция, валидна в последните години – жените учат повече, в много случаи работят повече, но получават по-малко от мъжете. Общо за ЕС жените получават средно с 16 на сто по-малко от своите „силни половинки“ и заемат два пъти по-малко мениджърски постове. Разликата е голяма даже в развити държави като Естония, Чехия, Германия и Австрия – над 20%.

Около една трета от дамите в евросъюза са с висше образование, докато господата с диплома от университет са 29 на сто.

Други данни от изследването показват, че в ЕС жените напускат дома на родителите си средно две години по-рано от мъжете (съответно на 25 и 27 години), самотните майки са седем пъти повече от самотните бащи, а мъжете са по-склонни да възприемат здравето си като добро за разлика от жените. Което показва простичкото правило, че решението на една жена да стане майка в общия случай се отразява негативно на професионалното й развитие. Много изследвания, правени у нас, потвърждават това – майчинството прекъсва кариерата на жената и след завръщането на работа я поставя в по-неизгодна спрямо мъжката част от офиса позиция – заради честите болнични, ограниченията в работното време и ...създадената нагласа в много сфери, че след периода на майчинството кариерата на жената трябва да започне отначало. Приема се, че честото отсъствие на жената и ползването на повече болнични се отразява на заплатата в посока надолу.

Разбира се, има много примери, които доказват обратното, но в общия случай майчинството се приема за стигма от българския работодател. На много места все още съществува и нагласа, че мъжът е този, който трябва да издържа семейството и трябва да получава по-висока заплата, въпреки че практиката в повечето случаи показва точно обратното – жените са много по-склонни да се задържат дълго на едно работно място и да осигуряват доходи за семейството си.

Според общата европейска статистика делът на жените, които работят на непълно работно време е 32% през 2016 година спрямо 9% от мъжете.

Най-висок дял от жените работят на непълно работно време в Холандия - 77%, Австрия - 47%, и Германия - 46%, а от мъжете - отново в Холандия (26%) и Дания (17%).

Най-нисък е делът на жените и мъжете, работещи на непълно работно време в България – по 2%. Което пък показва, че у нас жените хем не си позволяват да работят по-малко, хем получават по-малко...

Ако погледнем данните на НСИ за разликата в заплащането през 2015 година, ножицата е най-разтворена в областта на здравеопазването и социалните дейности, където жените получават средно 31,7% по-ниски заплати. В преработващата промишленост разликата е 26,2%, във финансовия и застрахователния сектор – 22,5%, в сферата на създаване и разпространение и информация, където попада трудът на журналистите и издателите, разликата в полза на мъжете е 19,2%. А най-малко е разминаването в заплащането в типично женски професии като свързаните с търговия – 4,2% и административно обслужване – 6,3%.

Една от основните „специфики“ на родния пазар на труда е масовото търсене на млади и неопитни кадри, които да изпълняват съответните работни задължения срещу значително по-ниско заплащане – масова практика, подпомагана от държавната политика срещу младежката безработица и разнообразните програми за субсидирана заетост. Масова е практиката и за наемане на стажанти за почти всички позиции в компаниите, а хора с опит се търсят основно за специфични управленски позиции, при това с условието да съвместяват няколко позиции срещу незадоволителна заплата. Практика, която принуждава голяма част от хората, придобили опит и изградили се като специалисти просто да потърсят реализация навън.

За да завършим позитивно, според предварителните данни на НСИ през второто тримесечие на 2017 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 11% спрямо второто тримесечие на 2016 година. Увеличението в индустрията е с 10.6%, в услугите - с 11.5%, и в строителството - с 4.7%.

 

 


Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

работа, заплати, образование, жени, мъже, пазар на труда

Street of Art

Инсталация от варели на Христо Явашев

Понеделник, 06 Юни 2016 / Под прожектора
  Новата гигантска скулптура е на Лазурния бряг     80-годишният творец Кристо (Христо Явашев) изненада с гигантска скулптура, в която варели са използвани като строителни блокове. Пред АФП Кристо разкрива, че идеята е узрявала няколко десетилетия, преди да се стигне до сег [...]

Какво ни очаква в Годината на петела

Неделя, 01 Януари 2017 / Стил
Време за честност и справедливост и на постигнатите цели    На 28 януари навлизаме в годината на Петела според китайския хороскоп. Петелът символизира Слънцето, зората, новото начало и разбуждането, разказва астрологът Милена Вълканова пред Edna.bg. Ето защо следващата година ще [...]