Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Журналисти от БНТ протестираха заради оказван натиск

Понеделник, 22 Януари 2018 / Общество
352
  • сн. Жюстин Томс, Фейсбук

Екипът на предаването "Денят започва с култра" поиска оставката на програмния директор Емил Кошлуков

 

Журналисти, интелектуалци и зрители на предаването „Денят започва с култура“ се събраха пред Българската национална телевизия, за да поискат оставката на програмния директор на медията Емил Кошлуков. Днес в предаването водещите прочетоха деклараци, с която обвиниха програмния директор, че оказва натиск за това кои гости да канят и какви въпроси да им задават. Пред други медии Кошлуков обясни, че недоволството на екипа е свързано с това, че е поискал от тях да работят повече, тъй като рейтингът на предаването е бил незадоволителен. Никой от ръководството на обществената телевизия не излезе да се срещне с протестиращите.

"Призовавам всеки, върху който е оказан натиск - спрян му е гост, свалена е тема, забранено е излъчване на материал, репортаж или цял брой на предаването, моментално да сезира СЕМ, а ако смята, че е по-тежко, защото свободата на словото е част от конституционните права, да сезира прокуратурата. Аз лично ще внеса сигналите вътре. Не е моя работа да се обяснявам, работа е на този, който го твърди, да представи доказателства. Смятате ли, че трябва да отговарям на всеки, който има някакво мнение за мен?", коментира по-късно пред БНР Кошлуков.

 

Ето декларацията на екипа на предаването:

 

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти. 
• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа. 
• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии. 
• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че 
“Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

Екипът на „Денят започва с култура“

 

Видеото е на Georgi Plamenov Iliev

 

Вижте още:

След залеза на една телевизия 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

БНТ, Денят започва с култура, журналисти, Емил Кошлуков

Street of Art

Как да направим албум

Сряда, 07 Март 2018 / Стил
Дали за празника на мама или за подарък на друг любим човек, ръчно изработеният подарък винаги е безценен, защото носи в себе си любовта на онзи, който го е измайсторил. Ето една идея за албумче за снимки, в което да съберем топли спомени и много усмивки.   Материали: – дебел кар [...]

Depeche Mode се завръщат революционно

Петък, 03 Февуари 2017 / Под прожектора
  Бандата представи новото си парче Where's the Revolution   Depeche Mode се завърнаха. Бандата представи новата си песен „Where's the Revolution“ (можете да я чуете по-долу). Това е първото парче от новия албум „Spirit“, представено от групата. „Whe [...]