Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кабинетът отпуска парите за ремонта на „Радецки“

Сряда, 05 Юни 2019 / Общество
92
  • НИМ

Корабът на Ботевата чета ще бъде възстановен в Румъния с 500 хил. лева

 

Правителството отпуска близо половин милион лева за ремонт на кораба “Радецки”.

“Всички се прекланяме пред подвига на Ботев, всички свързваме името му и с кораба “Радецки”. Не случайно в най-хубавите, патриотични песни, те са като химн, е споменаван и той”, каза премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието, цитиран от БГНЕС.

Ремонтът трябва да се извърши в Румъния. Корабът преминава през доков преглед на всеки пет години. Ако това не стане, той не може да продължи да плава. Тази година срокът за това беше до 7 април, а граждани и неправителствени организации започнаха дарителска кампания за набиране на средства, за да може корабът, с който Ботевата чета пристига в България да продължи да напомня на всички за подвига на героите.

Корабът “Радецки” се посещава от над 10 хиляди души годишно. 

Австрийският параход е построен през 1851 г. във корабостроителница “Обуда” – Будапеща (тогава Австроунгария). Бил е собственост на първо привелигировано имперско и кралско дунавско дружество (наименование до 1918 г. ). Носи името на фелдмаршал Йозеф Венцеслав Радецки, славянин, словак по произход. В центъра на Виена има негов паметник.

В чест на 90-годишнината от героичната гибел на Христо Ботев 1 200 000 български деца събират средства за построяването на точно копие на легендарния за нашата история параход. Така възстановеният параход “Радецки” е пуснат на вода на 28 май 1966 г. и на 30 май акустира на Козлодуйския бряг. 

 

Вижте още:

Ще продължи ли да плава „Радецки“?

Перо и знаме - тефтерчето на Ботев

Тоз, който падне в бой за свобода...

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Радецки, кораб, Христо Ботев, кораб-музей, ремонт

StreetInside

12 начина да промените живота си

Сряда, 22 Февуари 2017 / Към себе си
    Как да избегнем прегарянето    Вероятно познавате това усещане – 10 часа сутринта е, а вие сте нервни след третата чаша кафе, а умът ви е като лепило. Изцедени сте – физически, психически и емоционално, и безразлични към нещата, които би трябвало да ви р [...]

ЦЕРН ще търси роднини на Хигс бозона

Неделя, 24 Юни 2018 / На предела
Мощността на големия адронен колайдер ще бъде увеличена в търсене на нови неизвестни частици   Европейският център за ядрени изследвания - ЦЕРН започна ремонт за увеличаване на мощността на Големия адронен колайдер. Шест години след като огромният ускорител на частици потвърди съществу [...]